29/03/2024

Εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού εκτός Κίνας

Γράφει ο Θάνος Δημόπουλος
Πρύτανης ΕΚΠΑ

 

Ο αριθμός των κρουσμάτων της λοίμωξης από τον νεό κοροναϊό (2019-nCov) όπως έχει χαρακτηρισθεί ο ιός που απομονώθηκε πρόσφατα στην Κϊνα και προκαλεί πνευμονία στους ανθρώπους προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων καταγράφονται στην Κίνα και όλοι οι θάνατοι που έχουν διαπιστωθεί ως τώρα έχουν αναφερθεί στη χώρα αυτή. Μεμονωμένα κρούσματα όμως έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 20 χώρες και αφορούν συνήθως ταξιδιώτες που προέρχονταν από την επαρχία Χουμπέι της Κϊνας από όπου ξεκίνησε η νόσος. Η επιδημιολογική καταγραφή αλλά και η κλινική περιγραφή αυτών των περιστατικών έχει ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση της μολυσματικότητας της νόσου αλλά και των κλινικών εκδηλώσεων της.

Πιο συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν κρούσματα του ιού στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που περιγράφονται σε χθεσινή δημοσίευση στο περιοδικό New England Journal of Medicine. Στο κρούσμα που καταγράφηκε στη Γερμανία, η μετάδοση του ιού έγινε από κινέζο υπήκοο που επισκέφθηκε τη Γερμανία για επαγγελματικούς λόγους και νόσησε κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του. Με τη διάγνωσή του αναζητήθηκαν οι επαφές που είχε κάνει στην Ευρώπη και ανευρέθηκε Γερμανός υπήκοος με ήπια συμπτωματολογία ιογενούς συνδρομής που στον ιολογικό έλεγχο ήταν θετικός για τον νεό κοροναϊό. Τις επόμενες ημέρες, τρεις ακόμη Γερμανοί πολίτες διαγνώσθηκαν θετικοί για τον κοροναϊό. Ο ένας είχε έρθει σε επαφή με τον κινέζο υπήκοο, ενώ οι άλλοι δύο με τον Γερμανό. Όλοι νοσηλεύονται σε απομόνωση σε νοσοκομείο του Μονάχου χωρίς όμως σοβαρά συμπτώματα.

Στην περίπτωση του ατόμου που διαγνώσθηκε στις Ηνωμένες πολιτείες, είχε επισκεφθεί πρόσφατα την πόλη Ουχάν της Κίνας και νόσησε με την επιστροφή του στη χώρα του. Ο ασθενής αυτός αφού διαγνώσθηκε θετικός για τον νέο κοροναϊό, νοσηλεύθηκε με συμπτώματα πνευμονίας που αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς με υποστηρικτική αγωγή.

Τα ανωτέρω περιστατικά παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κλινική πορεία της νόσου και τον τρόπο μετάδοσης. Αναδεικνύεται πλέον ότι είναι δυνατή η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς, δεδομένο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν στα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της επιδημίας. Ήδη άτομα που επαναπατρίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από την πόλη Ουχάν έχουν τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες, όση δηλαδή και η μέγιστη διάρκεια επώασης του ιού, ανεξάρτητα από τα συμπτώματά τους.

Επιπλέον, καταδεικνύεται ότι τα κλινικά συμπτώματα της νόσου από τον νεό κοροναϊό ποικίλουν. Οι σοβαρές επιπλοκές από το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό που έχουν περιγραφεί σε περιστατικά στην Κίνα, δεν αποτελούν τον κανόνα και αρκετοί ασθενείς μπορεί να έχουν πιο ήπια συμπτωματολογία. Τέλος, στον ασθενή στις Ηνωμένες Πολιτείες χορηγήθηκε και το υπό κλινική δοκιμή αντιϊικό φάρμακο ρεμντεσιβίρη. Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου δεν μπορεί να κριθεί από αυτή την περίπτωση, σίγουρα όμως κλινικές μελέτες μπορούν να παρέχουν δεδομένα για τη χρήση του έναντι των κοροναϊών.

Οι δημοσιεύσεις αυτές βοηθούν πολύ στην διερεύνηση του κλινικού φάσματος της νόσου αλλά και του τρόπου μετάδοσής του. Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για να σχεδιαστούν από τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς επαρκή μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας.

Για συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας του κοροναϊού έχουν διαμορφωθεί ειδικοί σύνδεσμοι:

https://coronavirus.tghn.org/

https://coronavirus.tghn.org/resources-dashboard/case-location-map/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024