20/04/2024

Η ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΜΚΟ

 

Γράφει ο Ευάγγελος Παυλής 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί*, συνέχισαν όλο το απόγευμα έως και μέχρι το βράδυ (αυτή τη στιγμή καίγεται σπίτι στη Μόρια)… Η σημερινή μαζική έφοδος των 1.500-2.000 Αφγανών στην πρωτεύουσα είχε σκοπό την εξάπλωση της εξέγερσης στο χώρο και την κατάληψη κεντρικών σημείων της πόλης (υπάρχει λόγος πίσω από αυτό). Γι’ αυτό αρκετοί έφεραν μαζί τους και σκηνές. Έγιναν συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών-αστυνομικών, αλλά και εμπρησμοί και απόπειρα πυρπόλησης χώρων που γειτνιάζουν με το εργοστάσιο της ΔΕΗ από πλευράς των Αφγανών, τα οποία μεταφέρθηκαν μέσα στην πόλη.

Όλα τα παραπάνω γίνονται αντιληπτά ως εχθρικές ενέργειες υποκινούμενες από ανθρώπους που έχουν πολιτικά ή/και οικονομικά συμφέροντα και όχι ως ενέργειες εύλογης διαμαρτυρίας. Είναι συγκεκριμένες οι ΜΚΟ που ξεσήκωναν για αυτή την εξέγερση, αφού τη διαφήμιζαν εντός του ΚΥΤ (όλοι το γνώριζαν, γι’ αυτό και τα ΜΑΤ ήρθαν από την προηγούμενη μέρα αεροπορικώς). Είναι αυτονόητο ότι αιτήματα όπως «ανοίξτε τα σύνορα της Ευρώπης» (δεν άκουσα να μεταφέρονται εκτός Ελλάδας) είναι ανεδαφικά και πολιτικώς κατευθυνόμενα, καθώς δεν είμαστε ούτε οι «κλειδοκράτορες», ούτε οι μόνοι κάτοικοι της Ευρώπης. Μάλλον έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση εντός της χώρας και τη συντήρηση του κλίματος (καθώς και τη δημιουργία ελεγχόμενων νησιών-transit, το οποίο επί της ουσίας αποτελεί επίσημη πολιτική πρόταση). Είναι τραγικό, μετά από 5 χρόνια, να συζητάμε ακόμα τις διαφορές «πρόσφυγα» και «μετανάστη» και να μην τις λαμβάνουν υπόψη οι περισσότεροι φυτεμένοι-δημοσιολογούντες (που επικαλούνται τη νομιμότητα). Είναι επίσης τραγική η έξαρση της εγκληματικότητας που περνάει στα ψιλά και ξεπλένεται (χωρίς να αναλύεται) ως κάτι σαν «απολύτως φυσιολογικό ποσοστό σε κάθε εγκλωβισμένο πληθυσμό»: ανθρωποκτονίες, άγριοι ξυλοδαρμοί, μαχαιρώματα, βανδαλισμοί, εμπόριο ναρκωτικών, ληστείες, βιασμοί, κ.α., καθημερινά στη Μόρια. Όπως επίσης τραγικό (και ανεύθυνο) είναι να λέμε «τα πράγματα είναι απλά, θέλουμε το ίδιο πράγμα: να φύγουν» (ο λαϊκισμός έχει πολλά πρόσωπα, όπως και η αναλγησία απέναντι σε δοκιμαζόμενους συμπολίτες)… Διάβασα και κάτι ισοπεδωτικές «ταξικές» αναλύσεις γεμάτες αλαζονεία και κεκαλυμμένο φανατισμό που αν δεν ήταν έμμισθες και προκλητικές, μόνο γέλιο θα μπορούσαν να προκαλέσουν. Τραγικό και το επίπεδο αντίληψης της πραγματικότητας (μεγάλη η σύγχυση λόγω έλλειψης βάσεων), όπως τραγικοί έως γελοίοι και εκείνοι που συμφωνούν με όλους…

Θεωρώ ότι οι ενέργειες αυτές σχετίζονται περισσότερο με την εφαρμογή του νέου νόμου απονομής ασύλου σε συνδυασμό με την ανακοινωμένη προσπάθεια καταπολέμησης του asylum-shopping, με τις απελάσεις (“stop deport” ένα από τα επαναλαμβανόμενα αναγραφόμενα αιτήματα), με το κλείσιμο της δομής στη Συκαμνιά, με την εκφραζόμενη διάθεση αποτροπής, με τον έλεγχο των ΜΚΟ (δείτε τα αιτήματά τους…είναι αποκαλυπτικά), κ.α. Επίσης θεωρώ ανεπίτρεπτο ότι εδώ και έξι μήνες δεν έχουν δοκιμαστεί λύσεις αντιμετώπισης του συστήματος εκβιασμού Ερντογάν-διακινητών-κυκλωμάτων-ΜΚΟ.

Σημείωση: Εννοεί το πρωί της Δευτέρας, 3 Φεβρουαρίου 2020. 

Το παραπάνω αποτελεί την μαρτυρία του κυρίου Ευάγγελου Παυλή, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Μυτιλήνης. Αρχικά το δημοσιοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook απ΄όπου ζητήσαμε την άδεια να το δημοσιεύσουμε στη σελίδα μας! 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024