24/04/2024

Ελληνοτουρκικά ώρα μηδέν: «Ενας σχεδιασμός υβριδικής επιθετικής αποσταθεροποίησης…»

ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ *

 

Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο εκδηλώνοντας υβριδικές επιχειρήσεις κατά της Ελλάδος. Σύμφωνα με την κρατούσα στην ΕΕ άποψη, Υβριδική επιχείρηση είναι «…συνδυασμός καταναγκαστικής και ανατρεπτικής δραστηριότητας, συμβατικών και μη συμβατικών μεθόδων (π.χ. διπλωματικές, στρατιωτικές, οικονομικές, τεχνολογικές μέθοδοι) που χρησιμοποιούνται με συντονισμένο τρόπο από κρατικούς ή μη κρατικούς παράγοντες για την επίτευξη ειδικών στόχων, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το όριο της επίσημης κήρυξης πολέμου».

Ο ορισμός του ΝΑΤΟ αναφέρει ως υβριδική απειλή την προερχόμενη από υπάρχοντα ή μελλοντικό αντίπαλο (κρατικό, μη κρατικό, τρομοκράτες κλπ). Προφανώς δεν αποτελούν κάτι εντελώς νέο στον χώρο της στρατηγικής… Πλην όμως ο συνδυασμός των νέων μεθόδων στο επίπεδο της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, δηλαδή ο κυβερνοχώρος, η κυβερνοτρομοκρατία, η εκμετάλλευση των τρωτοτήτων στις κρίσιμες υποδομές και τις υπηρεσίες ζωτικής σημασίας, καθώς και η διασπορά fake news, έχουν ενισχύσει και σχηματοποιήσει το νέο τοπίο. Ο έλεγχος και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι μια επιπλέον όψη των εκδηλούμενων υβριδικών επιχειρήσεων.

Αυτή μπορεί να αποσταθεροποιήσει σημαντικά την τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση της Χώρας μας, όπως και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, καθώς επιβαρύνει δυσανάλογα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και την Εθνική οικονομία εν γένει.

Θα μπορούσε θεωρητικά ο συνδυασμός των παραπάνω (αυξημένων ροών και παραπληροφόρησης / fake news) να έχει ως αποτέλεσμα για παράδειγμα την κινητοποίηση μεγάλων ομάδων εκ των ήδη ευρισκομένων αλλοδαπών στην Ελλάδα, με κύρια στόχευση ενδεχομένως την κατάληψη κεντρικών και κρίσιμων σημείων σε πόλεις και κυρίων δρομολογίων μεταφορών εντός της επικράτειας (σταθμούς τραίνων, λεωφορείων, λιμανιών κλπ).

Εκτιμώ πως ένας τέτοιος σχεδιασμός υβριδικής επιθετικής αποσταθεροποίησης της Χώρας μας θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε επόμενη φάση με καταληψιακές συγκεντρώσεις σε κομβικά σημεία των συνόρων μας από αυτές τις ομάδες, με παράλληλη απότομη, οξεία και συγκεντρωτική απόπειρα εισόδου στη Χώρα εξαιρετικά μεγάλου νέου κύματος παράνομων μεταναστών.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ανάσχεσης των ροών, ενεργοποίησης των κλειστών κέντρων κράτησης και ομαδικών απελάσεων.

 

* Ο Αθανάσιος Κοσμόπουλος είναι Ταγματάρχης ε.α., Υποψήφιος Διδάκτωρ Διεθνούς Ασφαλείας.

πηγή: Πελοπόννησος 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024