25/04/2024

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται στη Συρία

Χάρτης Συρίας όπως είναι μέχρι πρόσφατα διαμορφωμένος. Καλό είναι να υπενθυμίσουμε πώς η "καφέ ζώνη" που αναφέρεται ως προμαχώνας της Αλ Κάιντα, είναι ακριβώς το ίδιο σημείο που θεωρητικά η Τουρκία ζητά να γλυτώσει από τις επιθέσεις Ρωσίας και δυνάμεων της Συριακής κυβέρνησης.

 

Χθες υπήρξε συνάντηση Ρώσων και Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι κάθισαν στο ίδιο τραπέζι  προκειμένου να συζητήσουν για το Ιντλιμπ έτσι ώστε να βρεθεί χρυσή τομή επίλυσης του θέματος που απασχολεί τις δυο χώρες. 

Η συνάντηση όμως δεν ολοκληρώθηκε, καθώς υπήρξε έντονη διαφωνία με μπηχτές εκατέρωθεν για την μη τήρηση των όρων της συμφωνίας για εκεχειρία, με τους Ρώσους να κατηγορούν την Τουρκία για “μαύρες επιχειρήσεις” στη Συρία και τους Τούρκους για στήριξη του Άσαντ και των τρομοκρατών, όπως χαρακτηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες.

Είναι το δεύτερο σημείο σύγκρουσης χρονικά, αφού μόλις μερικές μέρες πριν υπήρξε πάλι διαφωνία στο ζήτημα της Λιβύης με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ να “καρφώνει” την Τουρκία με δημόσια δήλωση του πως απέστειλε Τουρκμένους και Σύριους που ήταν αντίθετοι στον Άσαντ στην Λιβύη για να πολεμήσουν έναντι του Χαφτάρ.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός πως πρόσφατα υπήρξε πάγωμα του πρότζεκτ για τους S400, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος το οποίο μιλάει για μεταφορά τεχνογνωσίας κατασκευής τους.

Τελευταίο πρόβλημα στον ορίζοντα είναι οι δημόσιες θέσεις Ερντογάν για την Κριμαία που έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα το Κρεμλίνο, το οποίο  δεν έχει αντιδράσει έντονα αλλά το θεωρεί ως ένα ακόμα “check” στην λίστα ατοπημάτων του Τούρκου προέδρου. Ας μη λησμονούμε πως ο Πούτιν πάντα αντιδρά εν ψυχρώ. 

Για την Ελλάδα το ενδιαφέρον βρίσκεται στο πώς η Τουρκία κινείται σε τεντωμένο σχοινί ισορροπώντας επικίνδυνα και ενίοτε, προκαλώντας την τύχη της , αφού ακόμα και με την γεωπολιτική αξία που έχει, οι πράξεις Ερντογάν δεν είναι πάντοντε ανεκτές. Απόδειξη η κατρακύλα της λίρας χθες Κυριακή με αποτέλεσμα η εσωτερική στήριξη με 8δις δολάρια σε μια εποχή που προσπαθεί η οικονομία της να ανακάμψει, ενώ ο μέσος Τούρκος βιώνει σοβαρά ζητήματα φτώχειας. Άραγε η χώρα μας δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη αδυναμία με μια σοβαρή προσπάθεια ΨΕΠ εναντίον του Ερντογάν; 

Γιώτα Χουλιάρα και Αλέξανδρος Νίκλαν για το Geopolitics & Daily News

 

Διαβάστε επίσης: Ρωγμές στη σχέση Τουρκίας – Ρωσίας; 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024