29/03/2024

Οι κινήσεις της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ κατά του Σχεδίου Τραμπ

Γράφει ο δρ. Γαβριήλ Χαρίτος
Νομικός – Δρ. Διεθνών Σχέσεων Παν/μιου Μακεδονίας
ερευνητής του Ινστιτούτου Μπεν-Γκουριόν στο Ισραήλ
Senior Fellow του Κυπριακού Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

Δυσμενείς οι συγκυρίες για τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ενόψει της σημερινής του ομιλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 5 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της παλαιστινιακής πλευράς, η αποψινή ομιλία επρόκειτο να συνοδευθεί με την κατάθεση της πρότασης ψηφίσματος του ΣΑ για την καταδίκη του Σχεδίου Τραμπ. Για την πρόταση ψηφίσματος έπρεπε να τηρηθεί η προθεσμία των 24 ωρών πριν τη συνεδρίαση του ΣΑ και να κατατεθεί στην Γραμματεία του Συμβουλίου από ένα από τα μη μόνιμα μέλη του. Ενώ αρχικά η Τυνησία διαβεβαίωνε ότι εκείνη θα κατέθετε την παλαιστινιακή πρόταση ψηφίσματος, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, εν τέλει η τυνησιακή κυβέρνηση αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην το πράξει, υποκύπτοντας στις πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ . Παράλληλα, ούτε η Ινδονησία έδειξε προθυμία να αναλάβει την πρωτοβουλία, ενώ Βρετανία και Γερμανία φέρονται να είχαν διαφορετικές απόψεις από την Παλαιστινιακή Αρχή ως προς την διατύπωση της πρότασης ψηφίσματος,  προτείνοντας παράλληλα την μετάθεση αυτής της κίνησης εκ μέρους της παλαιστινιακής πλευράς.

Τα υπόλοιπα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ (Βέλγιο, Δομινικανή Δημοκρατία, Άγιος Βικένδιος και Γρεναδίνες, Εσθονία, Νότιος Αφρική, Βιετνάμ , Νίγηρας) τήρησαν απρόθυμη συγκαταβατική στάση, είτε λόγω της διασύνδεσης τους με τη θέση της Γερμανίας, είτε επειδή ήταν εκ των προτέρων σαφές ότι εν τέλει οι ΗΠΑ θα προέβαλαν βέτο. Παρ’όλα αυτά, πέραν της ξαφνικής αλλαγής της στάσης της Τυνησίας , εντύπωση προκαλεί η απόσταση που τήρησαν ως προς τις παλαιστινιακές θέσεις η Ινδονησια (που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ) και η Νότιος Αφρική (που συγκαταλέγεται στους παραδοσιακούς επικριτές της ισραηλινής πολιτικής). Αντιθέτως, η ουδέτερη στάση που τηρεί το Βιετνάμ δεν θα πρέπει να εκπλήσσει καθότι δεν επιθυμεί να σταθεί απέναντι στις θέσεις των ΗΠΑ και τα τελευταία χρονια καλλιεργούνται συστηματικά καλές διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ, κυρίως στον τομέα της στρατιωτικης συνεργασίας. Παραδοσιακά, ο Άγιος Βικένδιος ακολουθεί την αγγλοσαξονική γραμμή, ενώ Βέλγιο και Εσθονία καλύπτονται από τις γερμανικές απόψεις . Τέλος, παρότι ο μουσουλμανικός Νίγηρας θα μπορούσε να στηρίξει τις παλαιστινιακές θέσεις, είναι κοινό μυστικό ότι υφίστανται παρασκηνιακές επαφές εξομάλυνσης των σχέσεων του με το Ισραήλ .

Έτσι, η Παλαιστινιακή Αρχή, παρότι ήταν «εφοδιασμενη» από τα ψηφίσματα του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιασκέψεως, αντιμετωπίζει μια δίπλωματικη δυστοκία, την οποία ουσιαστικά χρεώνεται ο Μαχμούντ Αμπάς . Στα παλαιστινιακά ΜΜΕ, ο επί 20ετίας Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Αρεκάτ, επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ , κατηγορώντας ότι επιδιώκουν την θεσμική κατάρρευση του Συμβουλίου Ασφαλείας .

Είναι σαφές ότι οι δηλώσεις Αρεκάτ καταδεικνύουν το μέγεθος της διπλωματικής αποτυχίας της Παλαιστινιακής Αρχής στην προσπάθεια της να αξιοποιήσει την παρουσία τόσο την δικ’η της όσο και των υπολοίπων αραβικών κρατών στον ΟΗΕ.

Η σημερινή ομιλία του Παλαιστίνιου Προέδρου παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο ως προς  το περιεχόμενό της, αλλά και ως προς το εάν ο Μαχμούντ Αμπάς θα αποφασίσει να εκθέσει τις ΗΠΑ, εξιστορώντας όσα παρασκηνιακά προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα, αναγκάζοντας την Παλαιστινιακή Αρχή να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να προωθήσει καταδικαστικό ψήφισμα του ΣΑ για το σχέδιο Τραμπ . Οι κινήσεις Αμπάς από δω και πέρα θα έχουν σκοπό να κινητοποιήσουν συμμαχίες σε διπλωματικό και περιφερειακό επίπεδο. Με αυτή τη λογική, πέραν των αναμενόμενων συναντήσεων με την ιορδανική μοναρχία (από την οποία μάλλον δεν αναμένεται κάτι ουσιώδες), ο Αμπάς θα φροντίσει να αναθερμάνει τις σχέσεις του με την Άγκυρα (η οποία δείχνει να μην υποτάσσεται πάντοτε στις υποδείξεις της Ουάσινγκτον). Τέλος, σε ενδοπαλαιστινιακό επίπεδο, σημειώθηκε χθες μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη: Αποστολή της Παλαιστινιακής Αρχής πραγματοποίησε συνάντηση με αξιωματούχους της Χαμάς στη Γάζα, το αντικείμενο της οποίας δεν ανακοινώθηκε. Από την άλλη , ούτε η Φατάχ ούτε η Χαμάς φρόντισαν να αποκρύψουν το γεγονός της συνάντησης – το οποίο από μόνο του αποτελεί μια σημαντική είδηση προς αξιολόγηση.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024