28/03/2024

Ο Νασράλα φέρνει αλλαγή ισορροπιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που υπηρεσίες έχουν μετανιώσει για στοχευμένες επιχειρήσεις εκτέλεσης στόχων που διέπραξαν. Ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό, σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει, είναι εκείνο της εκτέλεσης του Αμπού Τζιχάντ ( υπαρχηγού του Γιασέρ Αραφάτ) στο πλαίσιο αντιμετώπισης της Ιντιφάντα από τις Ισραηλινές υπηρεσίες. Μάλιστα η επιχείρηση έγινε σε τρίτη χώρα δημιουργώντας και επιπλέον προβλήματα (Τυνησία).
Σε μεταγενέστερο χρόνο, αξιωματούχοι των υπηρεσιών θεωρούσαν πώς ο συγκεκριμένος μάλλον θα ήταν πιο χρήσιμος αργότερα, αφού ως πιο ισχυρός θα ήταν ικανότερος να εμποδίσει την επικράτηση της Χαμάς και να αναπτύξει την δική του οργάνωση (PLO) έχοντας ήδη μάλιστα πάρει πολιτική υπόσταση και έχοντας ξεφύγει από την πολεμική πλευρά της.
Σήμερα λοιπόν, όλο και περισσότεροι, ήδη διαβλέπουν πώς η επιχείρηση κατά του Σουλεϊμανί μπορεί να αποβεί πιο επώδυνη από όσο φανταζόντουσαν, καθώς ο ίδιος ενδεχομένως να μπορούσε να κρατήσει υπό μια σκέπη δυνάμεις εντός του Ιράν που λειτουργούν πλέον ανεξέλεγκτες, ειδικά εντός των QUDS.
Ο ίδιος φυσικά δεν φαινόταν να ήταν αρκετά μετριοπαθής έναντι των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα, αλλά σίγουρα θα ήταν πιο εύκολα διαχειρίσιμος από την κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα, με τον Νασράλα να αποκτά έλεγχο Λιβάνου, Ιράν και Ιράκ μέσω της ηγεσίας του πάνω στην Χεζμπολάχ και λοιπούς παραστρατιωτικούς σχηματισμούς. Έχει ενδιαφέρον, μάλιστα, πώς ο ίδιος φέρεται να είναι φιλικά προσκείμενος και προς την Χαμάς, δημιουργώντας ένα πρόσωπο που μοιάζει (ως δυναμική) αρκετά στον Μπαγκνταντί, με μια ικανότητα διαταγών που λίγοι έχουν στην περιοχή. Αυτό ήδη έχει διακριθεί τόσο από το Ισραήλ, όσο και από την Αίγυπτο για αυτό και αρκετά έντυπα τους έχουν κατακρίνει ιδιαίτερα την πράξη των ΗΠΑ που έφερε τις αλλαγές αυτές.

Δεν είναι κανείς σίγουρος πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση, όμως σίγουρα οι ισορροπίες αλλάζουν τώρα, δίνοντας στο Ιράν (κυρίως) και στον Νασράλα (κατ’ επέκταση) μια δυναμική που δεν υπήρχε πριν με τον Σουλεϊμανί ζωντανό.

 

Υπενθυμίζουμε πως πριν από μερικές ημέρες, ο  αρχηγός της λιβανέζικης οργάνωσης της Χεζμπολάχ, Hassan Nasrallah διορίστηκε ως ο νέος επιμελητής του Ιρανικού συνόλου των Ιρακινών παραστρατιωτικών φίλιων προς την Τεχεράνη, επειδή τα στελέχη τους, αρνήθηκαν να συνεργαστούν με οποιονδήποτε απευθείας από το Ιράν.

Αυτό προφανώς κάνει τον συγκεκριμένο , ίσως τον πιο ισχυρό άνθρωπο στην περιοχή με δυνατότητα διαταγών επι τακτικού αλλά και παραστρατιωτικού δυναμικού στην περιοχή του Λεβάντ.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024