28/03/2024

Υποκινούμενες ταραχές στα hot spots (video)

Xθες ο σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας Αλέξανδρος Νίκλαν μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star σχετικά με υποκινούμενες καταστάσεις στα HOT SPOTS μέσα από κοινωνικά δίκτυα.

Είναι σημαντικό να κατανοηθεί εδώ πώς υπάρχουν κλειστές ομάδες καθώς και ψεύτικοι λογαριασμοί, ειδικά στημένοι για να περνούν μηνύματα αλλά και οδηγίες για τους παράνομους μετανάστες.

Οι δουλέμποροι για παράδειγμα έχουν διάφορες ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα, κλειστές σε γενική θέα και στέλνουν οδηγίες και Link μέσα από sms στα smartphones των παράνομων μεταναστών (γιατί νομίζετε πώς έχουν όλοι από ένα; ) που τους παραπέμπει σε αυτές. Μόλις μπει ο αποδέκτης του sms στην ομάδα , διαβάζει τις οδηγίες που χρειάζεται και μετά σβήνει το sms ενώ αποχωρεί και από την ομάδα ή απλά αποσυνδέεται από το FB.

Αντίστοιχη περίπτωση είχε αναφερθεί για την περίπτωση στρατολόγησης μισθοφόρων που καλούσαν σε πόλεμο στην Λιβύη με μισθό άνω των 2000$ ανά μήνα , σε παρόμοιες ομάδες. Οι αιτούμενοι έστελναν τα στοιχεία τους και μετά τους καλούσαν να βρεθούν σε συγκεκριμένο συλλογής τους και αποστολής τους, από την Συρία στην Λιβύη, είτε με τουρκικών συμφερόντων αεροσκάφος ή με πλεούμενο που έφτανε σε ερημικές παραλίες της Λιβύης.

Στην δική μας περίπτωση τώρα, όπως ειπώθηκε και στο ρεπορτάζ, υπάρχουν λογαριασμοί που είτε καλούν σε φασαρίες και υποκινήσεις σε πράξεις άλλου τύπου, είτε δυσφημούν την χώρα με ψευδείς μαρτυρίες (αρκετά χοντροκομμένες θα έλεγα) όπου δυστυχώς υποστηρίζονται και από αφελείς Έλληνες που είναι όπως φαίνεται εντελώς ανίδεοι στο τι σημαίνει προπαγάνδα και Fake News.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό παραπάνω , διότι έχει επισημανθεί και από διεθνείς αρχές, πώς πέρα από το μεταναστευτικό, υπάρχουν ομάδες που διακινούν με αυτό τον τρόπο, παράνομα αγαθά ή ακόμα και όπλα-ναρκωτικά με κωδικές ονομασίες. Έχει ήδη επισημανθεί αυτό σε όλους τους φορείς κοινωνικών δικτύων, όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί , τόσο λόγω της ευκολίας δημιουργίας τέτοιων ομάδων όσο και λόγω των τροποποιήσεων ιδιωτικότητας που μπαίνουν.

Σε κάθε περίπτωση , η τεχνολογία όπως είναι γνωστό, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει φέρει ένα πρόβλημα που τουλάχιστον για την Ελλάδα αποτελεί κινέζικο κουτί μυστηρίου, αφού ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με αυτό.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024