20/04/2024

Ποιούς μιμήθηκαν οι Τούρκοι με τη ρίψη δακρυγόνων με drone στον Έβρο;

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης 

 


Πότε είχαμε ξανακούσει χρήση χημικών από αέρος;

Τα τελευταία 24ωρα Αστυνομία, Ελληνικός Στρατός και Εθνοφυλακή δίνουν μία μεγάλη μάχη στον Έβρο για την υπεράσπιση των συνόρων από την εισβολή μεταναστών που προωθείται από την Τουρκία, η οποία αποτελεί μορφή υβριδικού πολέμου.
Η τουρκική προκλητικότητα τις τελευταίες ώρες έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οι Τούρκοι όχι μόνο διευκολύνουν τους μετανάστες στη μετακίνηση προς τις Καστανιές Έβρου, αλλά τους μοίρασαν δακρυγόνα.

Ωστόσο, ένα βίντεο προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό. Σε αυτό εικονίζονται δακρυγόνα να εκσφενδονίζονται από την τουρκική πλευρά προς τους Έλληνες αστυνομικούς. Κυβερνητικές πληροφορίες ανέφεραν πως τα χημικά εκτοξεύτηκαν από την τουρκική στην ελληνική πλευρά με καθοδήγηση από drones.

 

 

«Η μεγάλη πορεία της Επιστροφής» στην Παλαιστίνη

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση δακρυγόνων με τη βοήθεια drone. Συγκεκριμένα παρόμοια κίνηση είχε στις 30 Μαρτίου του 2018 στη Λωρίδα της Γάζας, την πρώτη μέρα των Παλαιστινιακών κινητοποιήσεων στο πλαίσιο διαδηλώσεων που πραγματοποιούνταν κάθε Παρασκευή.
Η καμπάνια είχε ονομαστεί «Η μεγάλη πορεία της Επιστροφής» και τιμούσε την «Ημέρα Γης», ημέρα κατά την οποία – το 1976 – έξι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ενώ διαδήλωναν κατά της κατάσχεσης γης από τις ισραηλινές δυνάμεις. Το κάλεσμα είχε γίνει από την ισλαμιστική Χαμάς, καθώς και από άλλες οργανώσεις.

Η διαμαρτυρία είχε σχεδιαστεί να διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου, ημέρα την οποία οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν Νάκμπα (καταστροφή) και η οποία σηματοδοτεί τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων κατά την περίοδο των συγκρούσεων του 1948, κατά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι ζητούσαν την επιστροφή τους σε εδάφη που πλέον ανήκουν στο Ισραήλ, ωστόσο το Τελ Αβίβ είχε απαντήσει, ότι θα πρέπει να μείνουν σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα αποτελείται από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

 

Δεκάδες νεκροί – χιλιάδες οι τραυματίες
Εκείνη την Παρασκευή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές κινήθηκαν από το πρωί σε διάφορα σημεία κατά μήκος των συνόρων Λωρίδας της Γάζας – Ισραήλ και συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν η ζωή τους, ενώ σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές χιλιάδες ήταν οι τραυματίες.

Σύμφωνα με τις Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF), περίπου 17.000 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έστησαν πέντε καταυλισμούς με αντίσκηνα κοντά σε συνοριακά περάσματα. Οι διαδηλωτές έκαψαν ελαστικά και πέταξαν βόμβες μολότοφ, καθώς και πέτρες, στον φράχτη που χωρίζει το παλαιστινιακό από το ισραηλινό έδαφος.

Το Ισραήλ είχε αναπτύξει άρματα μάχης και ελεύθερους σκοπευτές, ενώ οι άνδρες του έκαναν χρήση δακρυγόνων για την απώθηση των Παλαιστινίων. Όπως αναφέρουν πηγές, οι σκοπευτές ανήλθαν τους 100, ενώ τα χημικά προήλθαν από ισραηλινά drones.

Στο διαδίκτυο στη σελίδα Νέα από την Παλαιστίνη  κυκλοφορεί και βίντεο όπου φαίνεται ξεκάθαρα drone να πετά δακρυγόνα από αέρος (https://www.facebook.com/neaapopalestini/videos/598687417149053/
 

Ανταποκριτής του AFP υποστήριξε, ότι είδε το drone να απελευθερώνει 10 δοχεία αερίου στους διαδηλωτές, οι οποίοι ωστόσο κατάφεραν να καταρρίψουν το μη επανδρωμένο ιπτάμενο αντικείμενο. Επρόκειτο για μία νέα τεχνολογία που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά.
To drone «έχει την ικανότητα να πετάει πάνω από ορισμένες ζώνες και συγκεκριμένες περιοχές και στη συνέχεια να απελευθερώνει δακρυγόνα σε περιοχές που θέλουμε να αποτρέψουμε την επίτευξη των διαδηλωτών», είχε δηλώσει εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.

Όπως φαίνεται οι Ισραηλινοί βρήκαν μιμητές τους Τούρκους στον Έβρο. Μόνο που η ρίψη των χημικών δεν έγινε σε διαδηλωτές αλλά σε Έλληνες αστυνομικούς.

 

Πηγή:https://www.xtypes.gr/

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024