28/03/2024

Η ΕΚΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΜΕΡΤΙΝΟΙ

 

Γράφει ο Αντώνης Αντωνιάδης
Συγγραφέας 

 

 

Ο όρος «Πέμπτη Φάλαγγα» προήλθε από μια φράση ενός Ισπανού στρατηγού κατά την πολιορκία της Μαδρίτης στον Ισπανικό Εμφύλιο του 1936. Ο στρατηγός έχοντας υπό τις διαταγές του τέσσερις φάλαγγες στρατιωτών ισχυρίστηκε ότι για να καταλάβει την πόλη θα τον βοηθήσει και μια πέμπτη που βρίσκεται μέσα σ’ αυτήν, υπονοώντας ότι στην Μαδρίτη υπήρχαν άτομα που είτε με δολιοφθορές είτε με την προπαγάνδα τους, θα δρούσαν εναντίον των υπερασπιστών της. Από τότε με τον όρο αυτόν χαρακτηρίζονται οι ενέργειες των ατόμων που ενώ βρίσκονται μέσα σε μια κοινωνικοπολιτική ομάδα βοηθούν τους εχθρούς της να τη νικήσουν. Συνήθως τέτοιες ενέργειες γίνονται με μορφή προπαγάνδας σκοπεύοντας στην κατάπτωση του φρονήματος ή τη διάλυση της συνοχής της ομάδας, για παράδειγμα η διάδοση ψεύτικων ειδήσεων ότι ο εχθρός νικάει ή έχει δίκαιο που μας πολεμάει ή ότι ο αγώνας που δίνουμε είναι μάταιος και οι αρχηγοί μάς έχουν πουλήσει κ.λπ. Ταυτόχρονα όμως τα μέλη της Πέμπτης Φάλαγγας μπορούν να προβούν και σε δολιοφθορές ή και την προδοσία θέσεων, σχεδίων, καταστροφή συστημάτων ασφαλείας, όπλων κ.λπ.

Αυτή η Πέμπτη Φάλαγγα παρά την πρόσφατη εμφάνιση του όρου της πάντα υπήρχε σε οποιονδήποτε πόλεμο έχει συμβεί στην Ιστορία, ωστόσο σύγχρονοι αναλυτές διαβλέπουν ότι σε πιθανούς μελλοντικούς πολέμους, στην Ευρώπη για παράδειγμα, θα υπάρξει και μια Έκτη Φάλαγγα μέσα στο κάθε κράτος. Μια Έκτη Φάλαγγα ενεργή και οπλισμένη που θα χτυπήσει τον υπερασπιστή όχι μόνο πισώπλατα, αλλά ίσως και στον ύπνο του.

Για να μην αναφερθούμε σε άλλα κράτη ας εξετάσουμε ένα πιθανό σενάριο πολέμου της Ελλάδας με την Τουρκία. Με τη μετακίνηση των πληθυσμών και την χαλάρωση της εθνικής σύνθεσης κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί Μουσουλμάνοι που έχουν εγκατασταθεί στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Προς αποφυγή παρεξήγησης όλοι αυτοί δεν έχουν έρθει με σκοπό την κατάληψη της Ευρώπης ή της Ελλάδας, αλλά για την ατομική τους ευτυχία και ευμάρεια. Το πώς θα το επιτύχουν αυτό βέβαια, εξαρτάται από τα προσωπικά ήθη και όρια που έχει ο καθένας τους. Συμβαίνει το ίδιο δηλαδή με όσα βλέπουμε να κάνουν και οι ίδιοι οι Έλληνες, άλλοι πουλάνε και τη μάνα τους για να επιτύχουν τον σκοπό τους, όπως λέμε στην καθομιλουμένη, ενώ άλλοι στέκονται με φιλότιμο και με σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπό τους.

Παρά ταύτα όμως και συνδυάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία διαφαίνονται συγκεκριμένοι κίνδυνοι ή ανησυχητικά σενάρια. Τα δεδομένα αυτά είναι α) η θρησκεία, η οποία παρά τη διαφορετική καταγωγή που έχουν τούς ενώνει έστω και χαλαρά απέναντι στους Ευρωπαίους και σ’ εμάς, β) η θρησκευτική προπαγάνδα για την εξάπλωση του Ισλάμ στους απίστους, η οποία μπορεί να μην βρίσκει πρόσφορο έδαφος προς στιγμήν σε όλους ή στην πλειονότητα, αλλά αρκετοί απ’ αυτούς για συγκεκριμένους λόγους την υιοθετούν, ενώ είναι βέβαιο ότι ο αριθμός τους θα πολλαπλασιαστεί όταν θα υπάρξει ευκαιρία να πλουτίσουν ή να αποκτήσουν δύναμη και περιουσία, γ) η δράση των διαφόρων μυστικών υπηρεσιών που ανάλογα με τα συμφέροντα του κράτους τους ή τα γεωπολιτικά σχέδια των διαφόρων ομάδων τούς χρησιμοποιούν είτε για να συλλέγουν πληροφορίες είτε για τρομοκρατικές επιθέσεις και άλλες ενέργειες υπό την κάλυψη της θρησκείας ως κοινού στοιχείου τους, δ) το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι, θα παίξει μεγάλο ρόλο στον τρόπο που θα αντιδράσουν οι συγκεκριμένοι, αφού στην περίπτωση ενός πολέμου το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων θα βρίσκεται μακριά από τις πόλεις.

Το σενάριο δεν είναι τόσο ευφάνταστο όσο θα νομίζουν κάποιοι, αλλά εμφανές και μάλιστα υλοποιήσιμο. Γνωρίζοντας από την Ιστορία ότι έχουν συμβεί και άλλοτε ανάλογα περιστατικά, δεν είναι διόλου δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Με τις γνώσεις που μας δίνει η Κοινωνιολογία και η Κοινωνική Ψυχολογία για το πώς λειτουργούν, άγονται και φέρονται, οι διάφορες ομάδες που σχηματίζουν οι άνθρωποι, οι οποίες συνήθως για να διατηρηθούν και να κρατηθούν ενωμένες αναπτύσσουν την πολεμική προς κάποιον εχθρό, τότε το κοινό στοιχείο όλων αυτών των ανθρώπων, η θρησκεία, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με την καίρια χρήση της προπαγάνδας μπορεί να γίνει ο λόγος και η αιτία να ενωθούν και να δράσουν ως πραγματική στρατιωτική Έκτη Φάλαγγα εντός του κράτους, όταν αυτό θα βρίσκεται π.χ. σε πόλεμο.

Όσο ανόητο και παρατραβηγμένο κι αν φαντάζει αυτό για μερικούς, θα τονίσω ότι έχει συμβεί πάμπολλες φορές στην Παγκόσμια Ιστορία. Ένα παράδειγμα από τη δική μας Ιστορία είναι οι Μαμερτίνοι. Οι Μαμερτίνοι ήταν μισθοφόροι από την Καμπανία της Ιταλίας που πήγαν στην Σικελία να πολεμήσουν τους Καρχηδόνιους υπό τις διαταγές των Συρακούσιων. Όταν ο πόλεμος σταμάτησε παρέμειναν στο νησί και τους κάλεσαν οι Μεσσήνιοι της Σικελίας με σκοπό να τους χρησιμοποιήσουν για την προστασία και την ασφάλεια της πόλης τους. Αν και κάποιοι από τους πολίτες της Μεσσήνης διαφώνησαν με αυτό το σχέδιο, δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα οι Μεσσήνιοι να βάλουν τους Μαμερτίνους στην πόλη. Όταν οι Μαμερτίνοι είδαν ότι οι Έλληνες δεν είχαν τον κατάλληλο οπλισμό, ούτε και τη δύναμη να τους αντισταθούν, αποφάσισαν να χτυπήσουν. Έτσι ένα βράδυ έσφαξαν όλους τους άνδρες, κυρίευσαν την πόλη και εγκαταστάθηκαν σ’ αυτή, κρατώντας τις γυναίκες για σκλάβες και μοιράζοντας τις περιουσίες των σκοτωμένων.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι έτοιμο το ελληνικό κράτος ώστε να μην συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον;

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024