28/03/2024

Συμβουλές ασφαλείας για τους επαγγελματίες που θα χρησιμοποιήσουν την τηλε-εργασία

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Καθώς τα κρούσματα του COVID 19 αυξάνονται, γεγονός που ανάγκασε τον ΠΑγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει πανδημία, προκειμένου κράτη και οργανισμοί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και τον περιορσμό του ιού, αρκετοί επαγγελματίες πλέον θα δουλέψουν από το σπίτι και θα έχουν πρόσβαση σε καίρια συστήματα από υπολογιστές οικίας. 

Για να μην πέσετε θύμα επιτηδείων που ήδη έχουν ξεκινήσει επιθέσεις με malwareκαι phishing προσοχή στα ακόλουθα: 

1. Να έχετε ενημερωμένο antivirus και ενεργό firewall.Αν δεν ξέρετε πώς,, αναζητήστε βοήθεια από το προσωπικό της εταιρίας σας ή από επαγγελματία ειδικό.
2. Προσοχή σε ύποπτα μηνύματα μέσω mail ή σε pop ups που δίνουν δώρα, προσφορές κτλ. Αν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε σίγουρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Διαγράψτε το μήνυμα αν δεν γνωρίζετε την πηγή ή αν την γνωρίζετε αλλά δεν περιμένετε κάτι, καλέστε στο τηλεφωνο για επιβεβαίωση.
3. Για συναλλαγές υψηλού ρίσκου μέσω υπολογιστή σε εταιρικό περιβάλλον ( οικονομικά στοιχεία, διαβαθμισμένα αρχεία κτλ. ) ζητήστε από τον διαχειριστή εταιρικού δικτύου να σας στήσει λογισμικό VPN.
4. Προσωπικά, συνιστώ να τοποθετηθεί λογισμικό κρυπτογράφησης (ρωτήστε τον διαχειριστή σας ή/και ειδικό) για να προστατευθούν τα ευαίσθητα αρχεία. 
5. Εξίσου σημαντικό. Φροντιστέ το λογισμικό σύστημα του υπολογιστή σας (Windows) να έχει πρόσφατες ενημερώσεις και, αν είναι δυνατόν, να είναι σε υποστήριξη από Microsoft (XP, Win7 είναι πλέον εκτός υποστήριξης).

 

Αυτά και σε κάθε περίπτωση ρωτήστε τον διαχειριστή δικτύου σας ή επαγγελματία ειδικό. Είναι σοβαρό ό,τι αναφέρω καθώς αν επιτύχει μια επίθεση σε εταιρικό περιβάλλον η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη και δεν θέλει κανείς να ευθύνεται για αυτό, επειδή απλά δεν πρόσεξε.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024