29/03/2024

Έκθετη η Τουρκία σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκει έκθετη την Τουρκία σε πολλαπλές παραβιάσεις.

Το 2016, τη χρονιά που έλαβε χώρα το αποτυχημένο πραξικόπημα, ήταν η χρονική αφετηρία όπου περιορίστηκαν οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τέθηκε σε κίνδυνο το κράτος δικαίου.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η απόπειρα πραξικοπήματος  προκάλεσε την εκδίωξη 45.000 αστυνομικών και στρατιωτικών, 130.000 δημοσιών υπαλλήλων, του ενός τρίτου των δικαστικών υπό την μορφή διαθεσιμότητας ή απολύσεων και την σύλληψη άνω των 80.000 πολιτών. Παράλληλα, έκλεισαν πάνω από 1.500 ΜΚΟ με βασική κατηγορία την τρομοκρατία αλλά και τις σχέσεις τους  με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν. Στο κείμενο της έκθεσης γίνεται λόγος για δολοφονίες, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αδικαιολόγητες συλλήψεις, ύποπτους θανάτους, βουλευτών, πρώην βουλευτών, δικηγόρων, ξένων υπηκόων, δημοσιογράφων, δικηγόρων μέχρι κι εργαζόμένων στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Παράλληλα η έκθεση του State Department αναφέρεται και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και περιπτώσεις άρνησης εισόδου στην χώρα σε Ιρακινούς, Σύριους, Αφγανούς, που δεν είχαν έγγραφα, όπως και απελάσεων Σύριων κι Αφγανών που αιτήθηκαν άσυλο. Αναφέρονται επίσης περιπτώσεις Σύριων, που είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν από Τούρκους συνοριοφύλακες στην μεθόριο των δύο χωρών.

Δεν λείπουν φυσικά οι αναφορές για την άσκηση βίας  κατά των δημοσιογράφων και άλλων επειδή έκαναν κριτική στη τουρκική κυβέρνηση, καθώς η χρήση βίας και λογοκρισίας   για καταστολή προσφύγων γυναικών, gay, και άλλων μειονοτήτων.

Ολόκληρη η έκθεση εδώ: https://www.state.gov/reports/2019-country-reports-on-human-rights-practices/turkey/

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024