29/03/2024

Ο στρατός του Χαφτάρ σκότωσε έναν εκ των τρομοκρατών της επίθεσης στην αμερικάνικη πρεσβεία στη Βεγγάζη

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Όπως ανακοίνωσαν από χθες στον επίσημο λογαριασμό τους στο twitter, οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο Ζιάντ Μπαλαάμ, καταζητούμενος τρομοκράτης και φανατικός ισλαμιστής, εκ των μισθοφόρων που υποστήριζε η Τουρκία στη Λιβύη και υπεύθυνος για την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βεγγάζη το 2012, όταν σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, είναι πλέον νεκρός.

 


Ο Ζιάντ Μπαλαάμ είχε τραυματιστεί στις 18/3 και είχε μεταφερθει όταν οι δυνάμεις του Χαφτάρ έκαναν στοχευμένη επίθεση στην Τρίπολη. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Κωνσταντινούπολη για νοσηλεία, αλλά τελικά χθες το βράδυ σύμφωνα με πληροφορίες του LNA εξέπνευσε.

 

 

Δεν υπάρχει κάποια άλλη επίσημη ενημέρωση από την τουρκική πλευρά.

Στην εικόνα που δημοσιεύουν οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, δείχνουν πώς όλοι οι τρομοκράτες που είχαν ταυτοποιηθεί για την επίθεση στην αμερικάνικη πρεσβεία στη Λιβύη είναι πλέον νεκροί. Μια κίνηση που φαίνεται να εκτιμηθεί από την αμερικάνικη διπλωματία.

Υπενθυμίζουμε ότι το περιστατικό της επίθεσης συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2012, δηλαδή στην 11η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και ήταν ουσιαστικά το καταλυτικό σημείο για την τότε επικεφαλής της αμερικάνικης διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε επιδείξει τραγική ολιγωρία και στη συνέχεια παραιτήθηκε από τη θέση της στο State Department (λόγω προβλημάτων υγείας όπως είχε ισχυριστεί).

 

Το περιστατικό της επίθεσης υπήρξε η αφορμή να γραφτεί το βιβλίο 13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi του Μίτσελ Ζούκωφ ενώ αργότερα γυρίστηκε και η ταινία 13 Ώρες: Οι μυστικοί Στρατιώτες της Βεγγάζης που βασίστηκε στα πραγματικά γεγονότα. Λέγεται ότι η προβολή της ταινίας, τον Ιανουάριο του 2016, χρονιά των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, έδωσε την χαριστική βολή στη Χίλαρι Κλίντον, η οποία, αν και κέρδισε το χρίσμα των Δημοκρατικών, δεν κατάφερε να πετύχει μια ευρεία πολιτική νίκη στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, (αν και πήρε πιο πολλές ψήφους από τον Τραμπ, δεν ήταν αρκετές με αποτέλεσμα να χάσει στα σημεία λόγω των αμερικάνικου συστήματος σχετικά με την εκλογή των Προέδρων). Ας μη λησμονούμε ότι εξαιτίας αυτής της επίθεσης και της ταινίας, η Χίλαρι Κλίντον ονομάστηκε από αναλυτές στις ΗΠΑ “το φαβορί που δεν αγάπησε κανείς”.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024