20/04/2024

Με δικαιολογία τον κορονοϊό ο Ερντογάν αποφυλακίζει βιαστές αλλά όχι δημοσιογράφους

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας

Νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, προς ψήφιση, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας, έχει ως σκοπό να μειώσει τον χρόνο φυλάκισης για μεγάλο αριθμό κρατουμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται έμποροι ναρκωτικών και καταδικασμένοι για σεξουαλικά αδικήματα, όμως άνθρωποι που καταδικάστηκαν για τρομοκρατικά εγκλήματα (όπως πολλοί υποτιθέμενοι αντικαθεστωτικοί ή Κούρδοι) δεν θα έχουν δικαίωμα πρόωρης αποφυλάκισης, ανέφερε η εφημερίδα Cumhuriyet την Τρίτη.

Οι νομικές αλλαγές, σε απάντηση στην επιδημία του κορονοϊού, θα ωθήσουν στην απελευθέρωση σημαντικού αριθμού κρατουμένων, εξαιρουμένων εκείνων που κρίθηκαν ένοχοι τρομοκρατίας και δολοφονίας πρώτου βαθμού, ανέφερε η Cumhuriyet.

Αυτό σημαίνει ότι ο νέος νόμος αποκλείει από πιθανή απελευθέρωση δημοσιογράφους, πολιτικούς της αντιπολίτευσης, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απολυμένους δημόσιους υπαλλήλους που φυλακίστηκαν για συνδέσμους με αυτά που σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι τρομοκρατικές οργανώσεις.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φυλακίστηκαν εν αναμονή δίκης και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και άλλοι απολύθηκαν από την εργασία τους ως μέρος μιας καταστολής από την τουρκική κυβέρνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Το νομοσχέδιο θα οδηγήσει μέρος της απαιτούμενης ποινής που πρέπει να εκτίσει κανείς, να μειώνεται από τα δύο τρίτα στο μισό και θα επιτρέψει στους κρατουμένους να εκτίσουν το ένα πέμπτο των ποινών τους υπό καθεστώς αναστολής, ανέφερε η εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες φυλακισμένες με παιδιά ηλικίας μέχρι έξι ετών και οι κρατούμενοι ηλικίας 70 ετών και άνω θα απελευθερωθούν τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

πηγή: Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024