25/04/2024

Τα πραγματικά Fake News του κορωνοϊού

Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας 

Α. Μην ταυτίζετε την κριτική απέναντι στα μέτρα, με την πολιτική απειθαρχία. Μπορεί να ασκώ κριτική, δεν σημαίνει ότι δεν θεωρώ καθήκον μου να υιοθετήσω το «Μένουμε σπίτι».
Β. Όσοι ασκούν κριτική στα μέτρα, δεν σημαίνει ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ
Γ. Όσοι, με μόνο κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα, παίρνουν θέση υπέρ ή κατά των μέτρων και χωρίζουν τους πολίτες σε πρόβατα και ερίφια δεν είναι μόνο ηλίθιοι, αλλά και επικίνδυνοι
Δ. Άλλο οι θεωρίες συνωμοσίας και η επικίνδυνη παραπληροφόρηση (του τύπου: πάρτε το τάδε βότανο και δεν σας πιάνει ο κορωνοϊός) κι άλλο η διατύπωση αντίθετων απόψεων.
Ε. Η απόπειρα φίμωσης κάθε αντίθετης φωνής, από μόνη της συνιστά παραπληροφόρηση και καταπάτηση της ελεύθερης έκφρασης παγκοσμίως.
ΣΤ. Fake news δεν είναι η κριτική για τον κορωνοϊό. Μην μπερδεύετε την ερμηνεία και την κριτική για την είδηση, με την ίδια την είδηση (λάθος στο οποίο, απ’ ότι βλέπω, υποπίπτει πλέον πολύ έντονα το Ellinika Hoaxes στα καθ’ ημάς)
Ζ. Το να αποκαλείς την υγειονομική κρίση «πόλεμο» είναι απόδειξη ότι η κοινωνία μας, έχοντας ζήσει ειρηνικά επί δεκαετίες, δεν μπορεί να αντιληφθεί πόσο υπερβολική, πόσο εκβιαστική είναι αυτή η διατύπωση κι ότι αυτό που ζούμε δεν φτάνει ούτε στο ελάχιστον τη φρίκη ενός πολέμου. Ρωτήστε τους μεγαλύτερους που τον ζήσανε…
Η. Γενικότερα, η καλλιέργεια φόβου ποτέ δεν αποτέλεσε δημοκρατικό εργαλείο άσκησης πολιτικής. Το να απαριθμούμε καθημερινά θανάτους είναι η μεγαλύτερη μορφή ψυχολογικής βίας και το να μιλάμε γι’ αυτούς λες και δεν πεθαίνουν άνθρωποι στον κόσμο από άλλες αιτίες, η μεγαλύτερη εξαπάτηση. Δεν βλέπω να «τρέχει κάστανο» για το γεγονός ότι π.χ. πολλά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως από εμφράγματα.
Στο ζήτημα της διαχείρισης της εορταστικής περιόδου της Μ. Εβδομάδας, διαπράχθηκε σοβαρό «φάουλ» τόσο από τους πολιτικούς, όσο και από τους εκκλησιαστικούς ιθύνοντες. Η Εκκλησία δεν είναι μαγαζί με ρούχα για να της κατεβάζουμε «ρολλά».

Μειώνονται τα κρούσματα. Ευχάριστο ότι, απ’ ότι φαίνεται τουλάχιστον, τα μέτρα αποδίδουν. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, ιδού και το πήδημα για τη σταδιακή άρση του lockdown.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024