28/03/2024

Στο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ

Γράφει η Κίττυ Ξενάκη 

Αυτές τις μέρες -λένε οι πληροφορίες- ο Ντόναλντ Τραμπ καταφτάνει στο Οβάλ Γραφείο γύρω στις 12 το μεσημέρι, συνήθως σκυθρωπός μετά τον πρωινό του τηλεοπτικό μαραθώνιο. Ξύπνιος ακόμα και από τις 5 το πρωί, περνάει ώρες στο master bedroom του Λευκού Οίκου παρακολουθώντας Fox News, μετά CNN, και λίγο από MSNBC για να ανάψουν τα αίματά (του). Κάνει τηλέφωνα με την τηλεόραση ανοιχτή στο φόντο, μία συνήθεια που απέκτησε από τις αρχές της προεδρίας του. Κάτι όμως έχει πια αλλάξει.

Όσο ζάπινγκ και να κάνει, ο αμερικανός πρόεδρος βλέπει λιγοστούς συμμάχους. Ακόμα και με το Fox, τον πιο παλιό του παραστάτη, είναι θυμωμένος, γιατί δεν τον παρουσιάζει όπως θα ήθελε. Περιορισμένος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στον Λευκό Οίκο, απομονωμένος από τους οπαδούς, τους επισκέπτες, τα ταξίδια και το γκολφ που τον ψυχαγωγούσαν άλλοτε, είναι σύμφωνα με τις πηγές των New York Times περισσότερο ευαίσθητος στην κριτική από ποτέ.

Η οικονομία, το βασικό του επιχείρημα υπέρ μιας επανεκλογής του, έχει καταρρεύσει. Ο τρόπος με τον οποίο έχει επιλέξει να διαχειριστεί την πανδημία, από την αρχική του διαβεβαίωση ότι ο κορωνοϊός δεν είναι χειρότερος από τη γρίπη μέχρι τις απειλές του να απομακρύνει τον δρ. Άντονι Φάουτσι, τον κορυφαίο επιδημιολόγο των ΗΠΑ και τη βιάση του «να ξαναπάρουν μπρος οι ΗΠΑ» παρά τις καθημερινές εκατόμβες των νεκρών, αντιμετωπίζεται αρνητικά από τη συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων. Οι Δημοκρατικοί τον κατηγορούν για παντελή απουσία ενσυναίσθησης, ειλικρίνειας και ικανότητας. Ακόμα και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν όμως επικρίνει τα καθημερινά, σχεδόν δίωρα briefings στα οποία επιδίδεται ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο ως φλύαρα, και τις παιδαριώδεις αλλά σφοδρότατες επιθέσεις του σε όποιον τον αμφισβητεί ως αντιπαραγωγικές.

Οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις του Λευκού Οίκου τον εμφανίζουν να υποχωρεί σε κάποιες αμφίρροπες πολιτείες -ένας βασικός λόγος που ανέστειλε προσωρινά την έκδοση πράσινων καρτών. Ήταν μια κίνηση πρωτίστως απευθυνόμενη στη πολιτική του βάση, αυτή που θεωρεί τη μετανάστευση ως μητέρα όλων των κακών, το είδος εκείνο των κινήσεων που κάνει ο Τραμπ όταν νοιώθει ότι χάνει τον έλεγχο. Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του λένε πως ανησυχεί ότι θα χάσει τις εκλογές. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το πρωταρχικό πράγμα που τον απασχολεί, είναι το πώς τον κρίνουν τα μήντια -και πώς θα τον κρίνει η Ιστορία.

Πώς «κολλάνε» οι έγνοιες αυτές με την όλο και πιο αλλόκοτη, όλο και πιο αλλοπρόσαλλη, όλο και πιο γκροτέσκα παράσταση που δίνει καθημερινά οΤΡΑΜΠ αμερικανός πρόεδρος από το Situation Room του Λευκού Οίκου, στη θέση των προεκλογικών συγκεντρώσεων που τόσο τού λείπουν; Πώς είναι δυνατόν ένας ηγέτης που ενδιαφέρεται για την υστεροφημία του να φτάνει σε σημείο να προτείνει δημοσίως, με ύφος πολλών καρδιναλίων, τις ενέσεις με απολυμαντικό ως θεραπεία για τον Covid-19, θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία; Οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας, και δη όσοι ειδικεύονται στη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, είναι πιο κατάλληλοι να απαντήσουν.

Η Ιστορία πάντως δεν θα κρίνει με την αυστηρότητα που οφείλει μόνο τον Τραμπ. Ένα βιντεάκι που έγινε viral δείχνει την δρα Ντέμπορα Μπερξ, συντονίστρια της taskforce του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, να τον παρακολουθεί άναυδη και εμφανώς ενοχλημένη καθώς εισηγείται, από το βήμα, θεραπείες με ενέσεις απολυμαντικού και υπεριώδη ακτινοβολία. Άναυδη αλλά σιωπηλή. Και αυτή η σιωπή, πολλών γύρω από τον Τραμπ, είναι τραγικά εγκληματική.

πηγή:in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024