28/03/2024

Time: Θα μπορούσε η αδερφή του να ηγηθεί της Βόρειας Κορέας;

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το θρίλερ σχετικά με την υγεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Αρχικά, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες έκαναν λόγο για άσχημη κατάσταση της υγείας, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που μίλησαν ακόμη και για θάνατο. Από τότε, τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο.

Όπως αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του το περιοδικό TIME, μέσα στην όλη υπόθεση ένα όνομα εμφανίζεται διαρκώς μονοπωλώντας το ενδιαφέρον σχετικά με την επόμενη ημέρα στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας.

Πρόκειται για τη μικρότερη αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία θεωρείται από πολλούς η πιθανότερη διάδοχος. Ωστόσο εγείρεται το ερώτημα αν θα μπορούσε μία γυναίκα, έστω και αν πρόκειται για την αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, να ηγηθεί της Βόρειας Κορέας.

Το προφίλ της Κιμ Γιο Γιονγκ

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, η οποία ηλικιακά πιστεύεται ότι είναι περίπου 30 ετών, αποτελεί ένα από τα πολλά παιδιά του πρώην ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιον Ιλ. Θεωρείται δε, ένα από τα πιο στενά και αξιόπιστα άτομα δίπλα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

«Είναι ένα πολύ ικανό και υψηλά εξειδικευμένο μέλος της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας και δεν μπορεί να υποτιμηθεί» δήλωσε στο TIME, ο Χάρι Ι. Καζιανής, ανώτερος διευθυντής Κορεατικών Σπουδών στο think tank που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

 

Η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε κυρίως στην Πιονγιάνγκ, αλλά θεωρείται ότι έχει περάσει περίπου τέσσερα χρόνια δημοτικού σχολείου στην Ελβετία, σύμφωνα με τον ιστότοπο North Korea Leadership Watch, θυγατρική του 38 North, ενός προγράμματος παρακολούθησης της Βόρειας Κορέας. Είναι παντρεμένη με τον Τσο Σονγκ, ο οποίος είναι ο γιος του Τσο Ράιονγκ Χε, «ενός από τους ισχυρότερους αξιωματούχους στην επίσημη ιεραρχία της Βόρειας Κορέας».

Ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στον κόσμο έως ότου φωτογραφήθηκε στην κηδεία του αείμνηστου πατέρα της το 2011. Όμως, απέκτησε διεθνή προσοχή στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 , όπου και παρέστη στην Πιονγκγιάνγκ.

Τα φλας των φωτογράφων την εντόπισαν και αργότερα δίπλα στον αδερφό της κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Βιετνάμ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2019.

 

 

Επίσημα, η Κιμ Γιο Γιονγκ είναι αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας στο τμήμα Προπαγάνδας και Αναταραχής, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λογοκρισία στη χώρα. Τον Απρίλιο, διορίστηκε εκ νέου ως εναλλακτικό μέλος του ισχυρού οργάνου λήψης αποφάσεων, του Politboro της Κεντρικής Επιτροπής.

Θα μπορούσε να ηγηθεί της Βόρειας Κορέας;

Παρά το γενεαλογικό δέντρο της Κιμ Γιο Γιονγκ, θα υπήρχαν πολλά εμπόδια για μια γυναίκα να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας, υποστηρίζουν ειδικοί. Η Βόρεια Κορέα είναι μια εξαιρετικά πατριαρχική κοινωνία. Από την ίδρυσή της, το 1948, διοικείται από τρεις άντρες, τον Κιμ Ιλ Σουνγκ, τον γιο του Κιμ Γιονγκ Ιλ και τον εγγονό του, Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Είναι σίγουρα πιθανό ότι θα αντιμετώπιζε σοβαρές προκλήσεις για τη νομιμότητα και την εξουσία της εάν αναλάμβανε, ακόμη και με το όνομα της οικογένειας Κιμ» λέει o Μιντάρο Όμπα, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Σκοτ Α. Σνάιντερ, ανώτερος συνεργάτης για μελέτες της Κορέας και διευθυντής του προγράμματος πολιτικής ΗΠΑ-Κορέας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, λέει στο TIME ότι, δεδομένου ότι η αναγνωρισμένη γραμμή διαδοχής στη δυναστεία Κιμ είναι πατέρας-γιος, η Κιμ μπορεί να υπηρετήσει « ως ένα είδος αντιβασιλέα και de facto ηγέτη απουσία ενεργού διαδόχου».

Ωστόσο, λέει, η δυναστεία της οικογένειας Κιμ είναι «πιο ευάλωτη από ποτέ».

Άλλοι πιθανοί διάδοχοι

Παρόλο που οι λεπτομέρειες σχετικά με την οικογένεια του Κιμ Γιονγκ Ουν φυλάσσονται κρυφά, ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να έχει έναν μικρό γιο που θα μπορούσε να αναλάβει όταν μεγαλώσει.

Ένας άλλος πιθανός διάδοχος είναι ο Κιμ Πιονγκ Ιλ , θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν (γιος του Κιμ Ιλ Σουνγκ και αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ιλ). Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει 40 χρόνια στο εξωτερικό ως ξένος διπλωμάτης, σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει δημοφιλής στη χώρα λόγω της ομοιότητας του με τον Κιμ Ιλ Σούνγκ. Ο Λάμι Κιμ, πρώην διπλωμάτης της Νότιας Κορέας και συνεργάτης στο Κέντρο Wilson,υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές εικασίες για το λόγο που επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα πέρυσι. «Ένα σενάριο είναι ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανησυχεί για τη δική του υγεία και τι θα συνέβαινε στην οικογένειά του και στο καθεστώς εάν πεθάνει. Ίσως θυμήθηκε λοιπόν τον θείο του είτε για την διαδοχή, είτε να βοηθήσει την Κιμ Γιο Γιονγκ, να διευθύνει τη χώρα».

Ο Κιμ Γιονγκ Τσου, ο μεγαλύτερος αδερφός του Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι ένας άλλος πιθανός διάδοχος. «Μέχρι τώρα, δεν έχει θεωρηθεί ότι διαθέτει ηγετική στόφα» δηλώνει ο Λάμι Κιμ. «Αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν πεθάνει ξαφνικά, υποθέτω ότι είναι πιθανό οι ελίτ της Βόρειας Κορέας να τον θεωρούσαν ως μία ηγετική φιγούρα, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα».

 

Ο Ντάνιελ Πίνκστον, ειδικός για τα θέματα της Βόρειας Κορέας στο Πανεπιστήμιο Troy της Σεούλ, θεωρεί ότι το φύλο της Κιμ Γιο Γιονγκ θα την εμπόδιζε να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο στη Βόρεια Κορέα.

Λέει, ότι ο πεθερός της, Τσο Ράιονγκ Χε, είναι ο πιο πιθανός διάδοχος. «Είναι μεγαλύτερος, άνδρας και έχει στρατιωτικά κριτήρια».

Όμως, η Βόρεια Κορέα κυβερνάται από την ίδια οικογένεια από την ίδρυσή της και οι πολίτες της Βόρειας Κορέας εκτιμούν την οικογένεια σαν να είναι θεϊκές φιγούρες. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε εκτός της οικογένειας Κιμ θα παλέψει με τη νομιμότητα. «Αυτό που είναι σημαντικό στη Βόρεια Κορέα δεν είναι αν ο διάδοχος είναι άντρας ή γυναίκα, αλλά αν ο διάδοχος έχει το ίδιο αίμα με τον Κιμ» λέει ο Τζουνγκ – Τσου Λι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Soongsil.

Ο Καζιανής είναι κάθετος. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν πέθαινε τώρα –ή ήδη έχει πεθάνει – η Κιμ Γιο Γιονγκ, θα ήταν το μόνο πρόσωπο που θα αναλάμβανε τη χώρα. Τέλος».

Τι θα σήμαινε για τον κόσμο αν η Κιμ Γιο Γιονγκ αναλάμβανε την εξουσία

Αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν στο περιοδικό TIME ότι ενδεχόμενη αλλαγή στην εξουσία μπορεί να κάνει τη Βόρεια Κορέα περισσότερο εσωστρεφή κατά τη διάρκεια της μετάβασης της εξουσίας.

Ο Ομπά, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέει ότι εάν η Κιμ Γιο Γιονγκ επρόκειτο να αναλάβει τα ηνία πιθανότατα να επικεντρωθεί στην εδραίωση της εξουσίας της, στην αποφυγή απειλών και στην επίδειξη δύναμης. «Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να προτιμούσαν αρχικά τη συνέχεια της ίδιας πολιτικής, περιορίζοντας τους κινδύνους για την εξωτερική διπλωματία, ακόμη και τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και άλλες στρατιωτικές προκλήσεις».

Ο Καζιανής υποστηρίζει ακόμα ότι ένας νέος ηγέτης πιθανότατα θα αντιμετώπιζε μια εσωτερική μάχη εξουσίας που θα αποσπούσε την προσοχή από τα τεκταινόμενα στο εξωτερικό για αρκετούς μήνες. Όμως, επί της ουσίας δεν θα άλλαζαν πολλά στον τρόπο διοίκησης. «Όταν η Βόρεια Κορέα αναδυθεί ξανά, ο στόχος θα εξακολουθούσε να είναι ο ίδιος: να κάνει σταδιακά την Αμερική να τη δεχτεί ως πυρηνική δύναμη και να άρει τις διεθνείς κυρώσεις. Και αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα παραμείνουν οι ίδιες εντάσεις μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Ουάσιγκτον».

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και αυτοί που κάνουν λόγο για μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον της Βόρειας Κορέας. «Η κύρια πρόκληση από μια παγκόσμια προοπτική είναι ότι οι επιπτώσεις της μετάβασης δεν είναι σαφείς και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί καθώς τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά».

πηγή:in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024