28/03/2024

Tα Λευκά Κράνη, η ΜΚΟ του Ερντογάν, στη Μόρια

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Μερικά γρήγορα στοιχεία για την οργάνωση Moria White Helmets. 

Κοιτώντας την ομάδα τους στο Facebook παρατήρησα τα ακόλουθα: 
1. Η οργάνωση φαίνεται να ξεκίνησε αρχές Μαρτίου μόλις λίγες μέρες μετά τα προβλήματα στον Έβρο και το κλείσιμο συνόρων από Ελληνικής πλευράς.
2. Οι ίδιοι αναφέρονται σε αυτό το όνομα ως φόρο τιμής για την αντίστοιχη οργάνωση στη Συρία αλλά λένε πώς δεν έχουν άμεση σχέση. Το ίδιο ισχυρίζονται και για τυχόν αναφορές πώς σχετίζονται με  τη ΜΚΟ White Helmets. Αν και ο ιδρυτής της Moria White Helmets ισχυρίζεται πώς ήταν ο ίδιος μέλος της οργάνωσης Λευκά Κράνη στη Συρία.
3. Οι διαχειριστές της σελίδας που γράφουν σε αυτήν με κείμενα και παροτρύνσεις, είναι επίσης λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα που έχουν δημιουργηθεί το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα που έγινε η οργάνωση. (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2020). Κάποιοι εξ αυτών ισχυρίζονται ότι έχουν σπουδές σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και εργασιακή εμπειρία σε ξένες εταιρίες (δύσκολο να αποδειχτεί και εξίσου δύσκολο να διαψευστεί).
4. Αρκετά από τα μέλη της σελίδας δηλώνουν ως τόπο κατοικίας την Τουρκία. (σ.σ. πάνω από 20 μέλη)
5. Η συγκεκριμένη ομάδα στο δίκτυο του FB δείχνει βιντεάκια με ισχυρισμούς πώς προσφέρουν έργο εντός των ΚΥΤ και πώς καθαρίζουν ή τακτοποιούν χώρους εντός αυτών. Επίσης, αναφέρονται σε οργάνωση έναντι εγκληματικών πράξεων εντός του χώρου. Σε όλα αυτά φυσικά δεν υπάρχει ούτε για δείγμα κάποια φωτογραφία ή άλλο στοιχείο που να δείχνει συνεργασία  με τις τοπικές Αρχές.

6. Ο ντόρος που έγινε με το συγκεκριμένο βίντεο (έπειτα από σχετική ανάρτηση της αρχισυντάκτριας του Geopolitics στο προσωπικό της προφίλ στο facebook),που ανέφερε περί δικής τους γης και άλλα συναφή έχει κατέβει ή έχει γίνει διαθέσιμο μόνο για μέλη της σελίδας.

Άποψη και ερωτήματα που προκύπτουν: 

Α. Αν είναι ομάδα αυτο-οργάνωσης και αυτο-διαχείρισης προφανώς δεν είναι κάτι μεμπτό. Όμως, εφόσον αυτό είναι όντως κάτι που ισχύει, γιατί επέλεξαν το όνομα μιας ΜΚΟ που υποτίθεται δεν θέλουν να φαίνεται πώς έχουν άμεση σχέση; Η απόδοση φόρου τιμής προφανώς δεν βοηθάει στο να λένε πώς δεν έχουν σχέση ή σύνδεσμο μ’ αυτήν.
Β. Είναι απορίας άξιο πώς προφιλ και ομάδα έχουν όλα την ίδια ημερομηνία δημιουργίας στο κοινωνικό δίκτυο.
Γ. Η αναφορά στο βίντεο για “δική τους γη” (our new land) προφανώς και ήξεραν πώς θα δημιουργούσε πρόβλημα. Άνθρωποι που ισχυρίζονται πανεπιστημιακές γνώσεις αυτά τα γνωρίζουν. Όπως και κατανοήσαν ό,τι έγινε έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με τη δημοσιοποιήση του θέματος και το έβγαλαν από τη σελίδα, τουλάχιστον για κοινή θέα.
Δ. Στα βίντεο τους γενικά ισχυρίζονται εγκατάλειψη και πώς αυτοί κάνουν έργο μαζεύοντας σκουπίδια και αποκαΐδια, ξεχνώντας πολύ βολικά να αναφέρουν ότι όλα αυτά είναι προϊόντα άλλων κατοίκων των ΚΥΤ και όχι φυσικά κάτι που προκάλεσε κάποια εγκατάλειψη από την ελληνική πλευρά.

Ε. Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να εστιάσει κάποιος πώς συνήθως ομάδες αυτο-οργάνωσης επειδή ξέρουν πώς θα έχουν καλύτερη αντιμετώπιση, σπεύδουν να “γνωρίσουν” αρχές του τόπου και να αναπτύξουν κανάλια επικοινωνίας μαζί τους, ενώ εδώ επικρατεί περισσότερο μια περίεργη εσωστρέφεια και “γκρίνια” για το πώς θα τα καταφέρουν μόνοι τους.

Από την πλευρά μου εκτιμώ πώς η κυβέρνηση οφείλει ΑΜΕΣΑ να εξετάσει ποιοί είναι αυτοί που υποτίθεται πώς λειτουργούν ως οργάνωση εντός ΚΥΤ, ενώ να εξετάσουν και λίγο τις χρονικές συμπτώσεις που έχουν να κάνουν με τα παραπάνω.

Τέλος θα τοποθετήσω φωτογραφία της ανάρτησης που έκανε στις 13 Απριλίου η βρετανίδα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Vanessa Beeley στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook έκανε  για την ΜΚΟ Moria White Helmets που πλέον βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. ΜΚΟ που συνδέεται με την AlQaeda και χρηματοδοτείται μέσα από απαγωγές παιδιών και εμπόριο ανθρώπων.

Αλέξανδρος Νίκλαν για το Geopolitics & Daily News 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024