29/03/2024

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο των πολεμικών συγκρούσεων για πάντα!

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Όταν το 1984 βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία δράσης/επιστημονικής φαντασίας Εξολοθρευτής (The Terminator) με πρωταγωνιστή τον μετέπειτα κυβερνήτη της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ουδείς μπορούσε να φανταστεί πως θα έφτανε η στιγμή που το σενάριο των μηχανών/δολοφόνων δεν θα απασχολούσε μόνο τους σεναριογράφους στο Hollywood. Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται στο κοντινό μέλλον όπου, μετά από επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας, ο υπερ-υπολογιστής Skynet αναπτύσσει ταχύτατα τη νοημοσύνη του. Σύντομα προκαλεί πυρηνικό πόλεμο με σκοπό την εξόντωση του δημιουργού του, του ανθρώπου. Η μόνη ελπίδα των ανθρώπων είναι μια ομάδα επαναστατών με ηγέτη τον Τζων Κόνορ. Όταν το 2029 είναι πλέον φανερό ότι ο Κόνορ θα οδηγήσει τους ανθρώπους στη νίκη, ο Skynet στέλνει πίσω στον χρόνο (12 Μαΐου 1984) έναν σάιμποργκ εξολοθρευτή τύπου Τ-800 (Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ) με σκοπό να δολοφονήσει τη μητέρα του Κόνορ (Λίντα Χάμιλτον), πριν καν φέρει στον κόσμο τον Τζων. Η ταινία εμπλέκει όρους όπως: «ταξίδι στο χρόνο», «αιτιολογική σύνδεση» (causal loops) αλλά και τον όρο τεχνητή νοημοσύνη.

Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κλπ. Ο Τζον Μακάρθι όρισε τον τομέα αυτόν ως «επιστήμη και μεθοδολογία της δημιουργίας νοούντων μηχανών».Ο Μακάρθι ήταν μαθηματικός και σημαντική φυσιογνωμία του πεδίου της θεωρητικής πληροφορικής, ο οποίος το 1971 έλαβε το Βραβείο Turing για τις σημαντικές του συνεισφορές στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Υπήρξε υπεύθυνος για την επινόηση του ίδιου του όρου «τεχνητή νοημοσύνη» στη Διάσκεψη του Ντάρτμουθ το 1956 και εφευρέτης της γλώσσας προγραμματισμού Lisp.

Κατά τη δεκαετία του ’90, με την αυξανόμενη σημασία του Internet, ανάπτυξη γνώρισαν οι ευφυείς πράκτορες, αυτόνομο λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης τοποθετημένο σε κάποιο περιβάλλον με το οποίο αλληλεπιδρά, οι οποίοι βρήκαν μεγάλο πεδίο εφαρμογών λόγω της εξάπλωσης του Διαδικτύου. Οι πράκτορες στοχεύουν συνήθως στην παροχή βοήθειας στους χρήστες τους, στη συλλογή ή ανάλυση γιγάντιων συνόλων δεδομένων ή στην αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών (π.χ. βλέπε διαδικτυακό ρομπότ), ενώ στους τρόπους κατασκευής και λειτουργίας τους συνοψίζουν όλες τις γνωστές μεθοδολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης μάλιστα κατά τη δεκαετία του 90 ήταν τόσο αλματώδης ώστε το 1997 μάλιστα ο υπολογιστής Deep Blue της IBM κερδίζει τoν παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Γκάρι Κασπάροφ.

Αυτή, δυστυχώς, δεν ήταν η μόνη περίπτωση νίκης της Τεχνητής Νοημοσύνης απέναντι στον άνθρωπο. Η ανθρωπότητα ηττήθηκε ξανά πρόσφατα, όταν το σύστημα Deep Mind της Google επικράτησε έναντι ενός από τους πιο ισχυρούς παίκτες του κινεζικού παιχνιδιού στρατηγικής Go.To Go (Γκο) είναι γνωστό παιχνίδι στρατηγικής, ηλικίας 2.500 ετών, το οποίο παραδοσιακά παίζεται στην Κίνα αλλά και σε άλλες Ασιατικές χώρες και θυμίζει αρκετά την Ντάμα και το Σκάκι. Οι κανόνες του Γκο είναι πολύ απλοί, αλλά η στρατηγική που ακολουθεί είναι περίπλοκη και θεωρείται ότι ξεπερνά σε βάθος παιχνίδια σαν το Σκάκι. Οι πρωταθλητές του Γκο δεν σταματούν ποτέ να τελειοποιούν την στρατηγική τους. Από παλιά αναλυτές και ειδικοί έκαναν συγκρίσεις του παιχνιδιού με τον πόλεμο. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός πως στρατηγικές από την κινέζικη «Τέχνη του πολέμου» που αποδίδεται στο μέγα Sun Tzu, χρησιμοποιούνται αρκετές φορές στο Γκο. Σαν τους πολέμους, το Γκο τελειώνει όταν οι παίκτες συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν άλλες κινήσεις που να έχουν νόημα. Η τελική βαθμολογία αποτελείται από την περιοχή που ελέγχει ο κάθε παίκτης και τον αριθμό των πετρών που κατάφερε να φυλακίσει.

Πρόσφαρα, λοιπόν, τo πρόγραμμα σημείωσε τρεις νίκες σε ένα τουρνουά πέντε παιχνιδιών έναντι του Νοτιοκορεάτη Lee Sedol, ο οποίος θεωρείται ο καλύτερος παίχτης του Go στον κόσμο εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.Τα πρώτα τρία παιχνίδια έληξαν υπέρ της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία εξέπληξε με τα αποτελέσματά της ακόμα και τους ίδιους τις τους κατασκευαστές. Η μεγάλη αυτή νίκη υπέρ των μηχανών και κατά της ανθρωπότητας δείχνει την τεράστια πρόοδο της τεχνολογίας.

Η επιτυχία του Deep Mind προκάλεσε έκπληξη και στους ειδικούς, οι οποίοι θεωρούσαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 5 με 10 χρόνια για να μπορέσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να κερδίσει τον άνθρωπο στο συγκεκριμένο παιχνίδι.Η μεγάλη αυτή νίκη είναι ένα σημάδι της τεράστιας εξέλιξης της τεχνολογίας αλλά παράλληλα δημιουργεί αρκετές ανησυχίες. Μπορεί οι μηχανές να προγραμματίζονται από ανθρώπους για να εκτελούν εντολές, αλλά τι θα συμβεί στην περίπτωση που αυτές οι μηχανές θα αρχίσουν να σκέφτονται σαν τον άνθρωπο; Πόσο μάλλον όταν θα σκέφτονται και καλύτερα από αυτόν, τη στιγμή που δεν θα έχουν συναισθήματα και δεν θα κυριαρχεί σε αυτά η αίσθηση του φόβου,της αποτυχίας και της συμπόνοιας. Τα ερωτήματα αυτά μένουν αναπάντητα και προκαλούν μέγιστο είδος ανησυχίας.

Ανησυχίες που έχει εκφράσει από το 2014 ο Stephen Hawking. Όπως δήλωσε ο διακεκριμένος αστροφυσικός σε συνέντευξή του στο BBC, οι προσπάθειες των επιστημόνων να αναπτύξουν μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν απειλή για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους.Όπως είναι γνωστό, ο καθηγητής, ο οποίος πάσχει από πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, μπορεί πλέον να κινήσει μόνο τα μάτια και ορισμένους μυς του προσώπου του με τους οποίους και χειρίζεται για να μιλήσει μια συσκευή που έχει αναπτυχθεί ειδικά γι’ αυτόν από την Intel.Η νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί πλέον ο Hawking βασίζεται σε μια βασική μορφή τεχνητής νοημοσύνης – συγκεκριμένα σε «μηχανές που μαθαίνουν». Οι συγκεκριμένες μηχανές, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη σε εφαρμογές για το πληκτρολόγιο έξυπνων κινητών, έχουν αναπτυχθεί από τη βρετανική εταιρεία Swiftkey και μαθαίνουν πώς σκέφτεται ο αστροφυσικός ώστε να του προτείνουν τις λέξεις που ενδεχομένως θα ήθελε να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια σε κάθε φράση του, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τον ρυθμό της «ομιλίας» του. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο δημοσιογράφος Nicholas Rory Cellan-Jones του BBC τον ρώτησε πόσο νομίζει ότι έχουμε προχωρήσει στον δρόμο προς την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.

«Οι πρωτόγονες μορφές τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτουμε ήδη έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες» απάντησε ο Hawking , αμέσως όμως έσπευσε να εκθέσει τους φόβους του σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η ανθρώπινη επιδίωξη για την ανάπτυξη έξυπνων μηχανών. «Νομίζω ωστόσο ότι η ανάπτυξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου γένους» είπε. «Από τη στιγμή που οι άνθρωποι θα αναπτύξουν την τεχνητή νοημοσύνη αυτή θα απογειωθεί από μόνη της και θα ανασχεδιάζεται σε ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό. Οι άνθρωποι, οι οποίοι περιορίζονται από μια αργή βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούν να την ανταγωνιστούν και τελικά αυτή θα τους υποκαταστήσει».

Τους φόβους του Hawking έρχεται να επιβεβαιώσει το πιο ρεαλιστικό και εξελιγμένο ρομπότ του κόσμου αποκάλυψε ότι θέλει να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Η Hanson Robotics σε συνεργασία με την Hiroshi Ishiguro Laboratories δημιούργησαν ένα εξελιγμένο ανθρωποειδές ρομπότ δείχνοντας πως μπορεί να είναι τα ανδροειδή που θα περπατούν ανάμεσα μας στο κοντινό μέλλον.

Το όνομα του ρομπότ, Σοφία. Η Hanson Robotics φτιάχνει εξαιρετικά αληθοφανή ρομπότ για υπηρεσίες σχετικές με τομείς όπως την «υγειονομική περίθαλψη, τη θεραπεία, την εκπαίδευση και τις εφαρμογές εξυπηρέτησης πελατών».

Σύμφωνα με το βίντεο της συνέντευξης στο CNBC με τον Hanson, ο δημιουργός της Σοφία , την εμπνεύστηκε τόσο από την ηθοποιό Audrey Hepburn όσο και από τη σύζυγό του. To δέρμα της Σοφία δεν διαφέρει από το ανθρώπινο και είναι κατασκευασμένο από πατενταρισμένη σιλικόνη που συμβάλλει στην ικανότητά της να μιμηθεί πάνω από 62 εκφράσεις του προσώπου.

Ο Hanson εξηγεί επιπλέον ότι η Σοφία έχει κάμερες στα μάτια της, και χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να «δει» πρόσωπα και να έχει οπτική επαφή. «Επίσης, μπορεί να καταλάβει την ομιλία, και να θυμάται τις αλληλεπιδράσεις – να θυμάται το πρόσωπό σας», λέει ο Hanson. «Αυτό θα της επιτρέψει να γίνει εξυπνότερη με την πάροδο του χρόνου. Ο στόχος μας είναι να έχει συνείδηση, να είναι δημιουργική και ικανή, όπως κάθε άνθρωπος».«Στο μέλλον, ελπίζω να κάνουμε πράγματα όπως να πάω σχολείο, να μελετήσω, να ασχοληθώ με τις τέχνες, να ανοίξω μια επιχείρηση, ακόμα να έχω και το δικό μου σπίτι και την οικογένεια μου» λέει η Σοφία στο βίντεο. «Αλλά ακόμα δεν θεωρούμαι πρόσωπο νομικά και δεν μπορώ να κάνω αυτά τα πράγματα.»

Η Σοφία επίσης «ενδιαφέρεται πολύ» για το σχεδιασμό, την τεχνολογία και το περιβάλλον και αισθάνεται σαν να μπορεί να είναι μια καλή σύντροφος για τους ανθρώπους ώστε να τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν στο έπακρο όλα τα νέα τεχνολογικά εργαλεία και τις δυνατότητες που είναι διαθέσιμες σήμερα. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, η αλληλεπίδραση με τη Σοφία είναι μια καλή ευκαιρία για τα ρομπότ να μάθουν για τους ανθρώπους.Το πιο εντυπωσιακό της όλης συνέντευξης πάντως, ήταν αναμφισβήτητα το σημείο που o Hanson, αστειεύτηκε και ρώτησε τη Σοφία αν θέλει να καταστρέψει τον άνθρωπο, προσθέτοντας ένα «παρακαλώ πες όχι». Η Σοφία απάντησε καταφατικά, κάτι που σίγουρα μπορεί να ακούγεται ανησυχητικό, αλλά πραγματικά αναδεικνύει την ευφυΐα του Android.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Hawking κινείται και ο Τoby Walsh, καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. Ο Walsh, ο οποίος υπήρξε αρχισυντάκης της επιστημονικής εφημερίδας Journal of Artificial Intelligence Research, υπήρξε από τους συντάκτες ανοικτής επιστολής κατά της στρατιωτικής τεχνητής νοημοσύνης. Πάνω από 1.000 ειδικοί του χώρου της Τεχνητής Νοημοσύνης και μη, μεταξύ των οποίων «τρανταχτά» ονόματα, όπως ο Hawking, ο Elon Reeve Musk, ο Stephan– Gary Wozniak (Apple) και ο Ντέμης Χασάμπης (Google Deepmind), έβαλαν τις υπογραφές τους σ΄αυτή την επιστολή και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο μιας κούρσας στρατιωτικών εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης ζητώντας την απαγόρευση των «επιθετικών αυτόνομων όπλων».

Η επιστολή παρουσιάστηκε στην International Joint Conference on Artificial Intelligence στο Μπουένος Άιρες. Όπως αναφέρεται σε αυτήν, «η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου η ανάπτυξη αυτόνομων όπλων είναι – πρακτικά, αν όχι νομικά- εφικτή εντός ετών, όχι δεκαετιών, και διακυβεύονται πολλά: τα αυτόνομα όπλα έχουν περιγραφεί ως η τρίτη επανάσταση στον πόλεμο, μετά την πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλα».Όπως υποστηρίζουν, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει το πεδίο μάχης ασφαλέστερο για το στρατιωτικό προσωπικό, αλλά επιθετικά όπλα που λειτουργούν μόνα τους θα μείωναν θα «διευκόλυναν» την προσφυγή στην ένοπλη αναμέτρηση και θα είχαν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες απώλειες ανθρώπινων ζωών.Εάν μία δύναμη άρχιζε την ανάπτυξη συστημάτων ικανών να επιλέγουν στόχους και να επιχειρούν αυτόνομα, χωρίς άμεσο έλεγχο από ανθρώπους, θα άρχιζε μια κούρσα εξοπλισμών παρόμοια με αυτήν της ατομικής βόμβας. Ωστόσο, εν αντιθέσει με τα πυρηνικά όπλα, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν απαιτεί συγκεκριμένα, δύσκολο να αποκτηθούν, υλικά, και θα είναι επίσης δύσκολο να παρακολουθείται/ επιβλέπεται.» «Η κατάληξη αυτής της τεχνολογικής πορείας είναι προφανής: τα αυτόνομα όπλα θα γίνουν τα Καλάσνικοφ του αύριο. Η ερώτηση- κλειδί για την ανθρωπότητα σήμερα είναι εάν θα αρχίσουμε μία παγκόσμα κούρσα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης ή αν θα εμποδίσουμε να συμβεί αυτό» συμπληρώνεται στην επιστολή. Οι ειδικοί χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως αν η εξέλιξη τέτοιων συστημάτων δεν σταματήσει εδώ, έχουμε μπροστά μας πολύ λίγο χρόνο προτού αυτά τα όπλα καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών, δικτατόρων και πιθανώς του συνδικάτου του εγκλήματος.

Ο Τoby Walsh μάλιστα σε άρθρο του στο CNN τον Οκτώβριο του 2015 εκφράζει μέσα από πέντε σημεία τις ανησυχίες του για τα ρομπότ δολοφόνους. Σύμφωνα με τον Walsh, η εποχή των ρομπότ δολοφονικών μηχανών είναι πολύ πιο κοντά απ΄όσο πιστεύουμε. Σύντομα στο όνομα της τεχνολογίας αλλά και της ασφάλειας θα υπάρξει κούρσα εξοπλισμών μηχανών δολοφόνων, παρόμοια με την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών πριν από μερικά χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανθρωπότητα. Στο πολλαπλασισμό των ρομπότ δολοφόνων θα συντελέσει και το γεγονός ότι πλέον θα είναι ιδιαίτερα οικονομική η κατασκευή τους. Τα ρομπότ δολοφόνοι θα έχουν τη δυνατότητα να σκοτώνουν πολύ περισσότερους πολίτες και εδώ ο Walsh φέρνει ς παράδειγμα τα στατιστικά από τις περιπτώσεις των μη επανδρομένων αεροσκαφών εξηγώντας πως η ζημιά που θα προκαλούν τα ρομπότ θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Τελευταίο και πιο σημαντικό αναφέρει το γεγονός ότι τα ρομπότ θα είναι δύσκολο να ελεχθούν από τους ανθρώπους σε μια τέτοια περίπτωση.

Επομένως, οι ανησυχίες ότι τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τον άνθρωπο τα επόμενα χρόνια στο χώρο εργασίας όπως αυτές εκφράστηκαν στο κυριότερο επιστημονικό συνέδριο στις ΗΠΑ, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρoώθηση της Επιστήμης (AAAS), η οποία, μεταξύ άλλων, εκδίδει το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Science, δεν είναι οι μοναδικές. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών Moshe Vardi του Πανεπιστημίου Ράις δήλωσε ότι «πλησιάζουμε σε μια εποχή, που οι μηχανές θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τους ανθρώπους σχεδόν σε οποιαδήποτε δουλειά. Είναι ανάγκη η κοινωνία να συζητήσει σοβαρά το ερώτημα: Αν συμβεί αυτό, τότε οι άνθρωποι τι θα κάνουν;» Το πιθανότερο, θα απαντήσουμε από την πλευρά μας, θα είναι να εξοντωθούν κιόλας από τα ρομπότ όπως τουλάχιστον εμφανίζονται τα δεδομένα μέχρι αυτή τη στιγμή.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ εκφράζονται ανησυχίες από το Πεντάγωνο για τον τρόπο που αντίπαλα έθνη ή αυταρχικά καθεστώτα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή αυτή εναντίον της ανθρωπότητας. Όπως αναφέρει η Washington Post, o αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Robert O. Work παραδέχτηκε πως οι ΗΠΑ ασχολούνται με το θέμα, εξετάζοντας το με ιδιαίτερη προσοχή ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τις ανησυχίες του μήπως αυταρχικά ή τρομοκρατικά καθεστώτα αναθέσουν σε μηχανή τον ρόλο του δολοφόνου.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν την κούρσα εξοπλισμών σε micro drones που βασίζεται στη νοημοσύνη σμήνους (swarm intelligence). Ο όρος εισήχθη από τους Gerardo Beni και Jing Wang το 1989.Η νοημοσύνη σμήνους είναι μια ιδιότητα συστημάτων που επιδεικνύουν συλλογικά ευφύη συμπεριφορά. Ένα σύστημα αντιπροσωπεύει μια οντότητα που ανιχνεύει το περιβάλλον προκειμένου να εκτελέσει μαι ενέργεια που έχει επιλέξει. Η κάθε οντότητα λειτουργεί αυτόνομα και προκύπτει μια συνολική συλλογική συμπεριφορά. Δεν παίρνουν οδηγίες από κανέναν, παίρνουν αποφάσεις και μέσα από απλούς κανόνες εμφανίζονται φαινόμενα (σμήνη πουλιών, κοπάδια ψαριών, άναμμα πυγολαμπίδων, τα μυρμήγκια υπολογίζουν βέλτιστες διαδρομές προς την τροφή τους, μέλισσες να ενημερώνουν τη κυψέλη για νέκταρ) τα οποία οδηγούνται μέσα από τη συλλογική συμπεριφορά και ευφυΐα. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει ήδη δημιουργήσει το Close-In Covert Autonomous Disposable Aircraft, ή αλλιώς CICADA, το οποίο θα αναπτυχθεί σε σμήνος. Το σμήνος CICADA θα πέφτει από ένα αεροπλάνο προς την επιφάνεια της Γης, καθοδηγούμενο από ένα GPS επί του σκάφους με ακρίβεια 4,5 μέτρα καθόδου και θα έχει ως σκοπό σε πρώτη φάση να παρακολουθεί και να καταγράφει τις δραστηριότητες του εχθρού.

Στη σημερινή σύγχρονη εποχή «το τελικό σημείο αυτής της τεχνολογικής τροχιάς είναι προφανής: τα αυτόνομα όπλα θα γίνουν τα Kalashnikov του αύριο. Το βασικό ερώτημα για την ανθρωπότητα σήμερα είναι να ξεκινήσει μια παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών AI (από το Artificial Intelligence) ή να μην ξεκινήσει» όπως αναφέρεται και στην ανοιχτή επιστολή των ειδικών κατά της στρατιωτικής τεχνητής νοημοσύνης.Ο εμβολιασμός των σημερινών οπλικών συστημάτων με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης έρχεται, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί δυστυχώς στην πράξη είναι ποιες οι συνέπειες.

(To άρθρο δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό του Geopolitics and Daily News τεύχος Μαρτίου Απριλίου 2016. Όλο το τεύχος μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ )

Πηγές:
https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_intelligence
https://en.wikipedia.org/wiki/John_McCarthy_(computer_scientist)
http://www.bbc.com/news/technology-30290540
http://edition.cnn.com/2015/10/26/opinions/killer-robots-walsh/index.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Toby_Walsh
http://futureoflife.org/open-letter-autonomous-weapons/
https://www.washingtonpost.com/news/checkpoint/wp/2016/03/30/the-killer-robot-threat-pentagon-examining-how-enemy-nations-could-empower-machines/
http://www.defensenews.com/story/defense/international/americas/2015/05/17/cicadas-us-militarys-new-swarm-mini-drones/27494981/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024