29/03/2024

Η Τουρκία σε πορεία σύγκρουσης με την Ελλάδα

Γράφει ο Βασίλειος Πολίτης* 


Έχω αναφέρει επανειλημμένα σε άρθρα μου καθώς επίσης στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση ότι ο εξ ανατολών γείτονας, από την περίοδο των Ιμίων (1996) μέχρι σήμερα, βρίσκεται σε σταθερή πορεία σύγκρουσης με την χώρα μας. Τουρκία και Ελλάδα είναι σαν δύο αντίθετα κινούμενες αμαξοστοιχίες στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή με την πρώτη να αναπτύσσει συνεχώς μεγάλη ταχύτητα και την δεύτερη να  κινείται αργά και ενίοτε να σταματά χωρίς να ξέρει τον επόμενο προορισμό.

Η Τουρκία είναι γεγονός ότι έχει απολέσει κάθε σεβασμό στην Ελλάδα μετά τον χειρισμό στην κρίση των Ιμίων και μέρα με την μέρα αναπτύσσει ένα επεκτατικό σχέδιο μαξιμαλιστικής πολιτικής θέλοντας να εδραιώσει τον εαυτό της σαν την μόνη περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Αραβικό / Μουσουλμανικό κόσμο. Η Ελλάδα σε αντίθεση, από το 1996 μέχρι σήμερα διατηρεί μια υποχωρητική διπλωματία και μια στρατηγική κατευνασμού χωρίς προκλήσεις – με ελάχιστες εξαιρέσεις – πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να χαμηλώσει η Τουρκία την ένταση και την επιθετικότητα της. Θεωρείται βέβαιο, ότι η Τουρκία στα επόμενα άμεσα σχέδια της έχει σκοπό να κάνει γεωτρήσεις νότια της Κρήτης αμφισβητώντας την Ελληνική ΑΟΖ – που ακόμα δεν έχουν δηλωθεί οι συντεταγμένες της – και να διασπάσει την ενιαία θαλάσσια ζώνη της Ελληνο – Κυπριακο – Αιγυπτιακο – Λιβυκής ΑΟΖ. Δυστυχώς η Ελλάδα από το 2006 και μετά έχει υλοποιήσει μόνο ελάχιστα προγράμματα εξοπλισμού και οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με τις ανάγκες προσωπικού και τον εκσυγχρονισμό των μονάδων και στα τρία όπλα  και ειδικότερα στο ΠΝ που αυτή την χρονική περίοδο μπορεί να κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Καλό είναι να διαθέτεις κονδύλια για την προβολή του Τουρισμού με απευθείας αναθέσεις  λόγω κορονοϊού αλλά για να έχεις τουρισμό θα πρέπει πρωτίστως να έχεις εξασφαλίσει ότι η χώρα σου έχει ασφάλεια για μπορούν να έρθουν οι τουρίστες και τα κρουαζιερόπλοια στα νησιά σου. Είναι θέμα ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Και ενδεχομένως μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους στην εξίσωση αυτή της  ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι αναμφισβήτητα η παρουσία ενός ισχυρού  Π.Ν. που σήμερα όμως παρουσιάζει πολλές αδυναμίες.  

 Το Πολεμικό Ναυτικό παρόλες τις εκάστοτε φιλότιμες  προσπάθειες της φυσικής ηγεσίας του για εκσυγχρονισμό των πλοίων επιφανείας και πρόσληψης νέου προσωπικού δυστυχώς πάντα βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα ικανοποίησης των αιτημάτων του από την πολιτική ηγεσία των διάφορων κυβερνήσεων με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ορατά πολλά προβλήματα τόσον υλικού όσον και προσωπικού που συνοψίζοντας είναι τα παρακάτω:

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ο αριθμός των νεοεισερχομένων στελεχών τόσο σε αξιωματικούς όσο και σε υπαξιωματικούς (ΣΝΔ, ΣΜΥΝ) είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις υπηρεσιακές  ανάγκες. ΕΠΟΠ (Επαγγελματίες Οπλίτες) – ΕΜΘ (Εθελοντές Μακράς Θητείας), έχουν να προσληφθούν στο ΠΝ από το 2010, ενώ ΟΒΑ (Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης) μόλις προσφάτως προκήρυξε το ΠΝ  400 θέσεις (350 για πλοία + 50 ΔΥΚ) με μικρό όμως ποσοστό κάλυψης θέσεων βάσει των μέχρι τώρα δηλώσεων κι αυτό διότι δυστυχώς δεν είναι δελεαστικός ο θεσμός ΟΒΑ χωρίς την προοπτική μονιμοποίησης (μόνο 5 χρόνια επαγγελματικής αποκατάστασης).

 

Οι εμφανείς συνέπειες των παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα:

  • Σημαντική αύξηση της ηλικίας των στελεχών με δυσμενείς επιπτώσεις στις μάχιμες μονάδες (πλοία, ιπτάμενα μέσα , ειδικές δυνάμεις).
  • Έλλειψη προσωπικού κρίσιμων ειδικοτήτων (μηχανικοί, τεχνικοί Ε/Π, κ.λ.π)
  • Υποστελέχωση γενικότερα των υπηρεσιών που σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα κοινωνικά κριτήρια (άδειες ανατροφής τέκνου, κυήσεως, απαλλαγές, εξαιρέσεις από ταξίδια λόγω ανηλίκων τέκνων) είναι μερικές φορές κάτω του επιτρεπτού ορίου.

 

Αυτό που απαιτείται λοιπόν άμεσα είναι ένας σταθερός κατ’ έτος αριθμός πρόσληψης  όλων των κατηγοριών στελεχών για να υπηρετήσουν στο ΠΝ ως μόνιμο προσωπικό σε συμπλήρωση των ελλείψεων και αντικατάσταση προσωπικού που συνταξιοδοτείται.

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Υφίσταται συνεχής απαίτηση συμμετοχής σημαντικού αριθμού μονάδων ΠΝ τόσο σε εθνικές όσο και σε πολυεθνικές αποστολές, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο:

  • ΝΑΤΟ: SNMG2 -SNMCMG2 – DYNAMIC MANTA
  • Διακρατικές / INVITEX : MEDUSA – NOBLE DINA – ΝΗΡΗΙΣ, ALEXANDREIA, SEA GUARDIAN, κλπ.
  • EE: IRINI (Επιχείρηση επιτήρησης εμπάργκο όπλων στην Λιβύη)
  • OHE: UNIFIL (Λίβανος)
  • ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ – ΣΚΟΠΟΥΝ – Περιπολίες Ανατ. Αιγαίο – Λαθρομετανάστευση – προληπτική ιατρική – αεροδιακομιδές – SAR

 

Καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια (χωρίς επιρροή από τον κορονοϊό) για παρουσία του ΠΝ σε όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος και θέατρα επιχειρήσεων στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας με γνώμονα πάντα την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Παρά τις επιπτώσεις του COVID-19 συνεχίζεται με λίαν ικανοποιητικό ρυθμό η επιχειρησιακή εκπαίδευση του ΠΝ. Όλα τα προβλεπόμενα τεχνικά αντικείμενα, επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις, έλεγχοι και ασκήσεις μαχητικής ικανότητας εκτελέστηκαν στο πλαίσιο συνεχών μικρών δραστηριοτήτων.

 

ΥΛΙΚΟ

Είναι γνωστή η γήρανση των πλοίων του ΑΣ, με έμφαση  σε τύπους μονάδων κρούσεως όπως Φ/Γ, ΤΠΚ τ. ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ, ΥΒ τ. 209. Καταβάλλεται εξαιρετική προσπάθεια από τα πληρώματα των πλοίων και των Ναυστάθμων με αποτέλεσμα  οι μονάδες αυτές να διατηρούνται αξιόμαχες. Η παλαιότητα των ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων καθιστά την υποστήριξή τους ιδιαίτερα δύσκολη και κοστοβόρα από τα συνεργεία ξηράς. Επιπρόσθετα καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια για την βέλτιστη εκμετάλλευση του συνεχώς μειούμενου λειτουργικού προϋπολογισμού για την υποστήριξη των μονάδων του ΠΝ που έχει φθάσει πλέον  σε επίπεδα του 50% παλαιότερων προϋπολογισμών. Βρίσκονται σε εξέλιξη  προγράμματα, επισκευών και προμήθειας ανταλλακτικών για τα ΗΝ συστήματα των πλοίων του ΑΣ  σε συνεργασία με κατασκευάστριες εταιρείες και Ιδιωτικούς Φορείς εσωτερικού, των οποίων η υποστήριξη λόγω παλαιότητας (κυρίως για τις Φρεγάτες) είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθιστώντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού εξαιρετικά επιτακτική.

Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται ο άμεσος εκσυγχρονισμός των Φρεγατών ΜΕΚΟ -πρόγραμμα 160 εκ ευρώ – το οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε και αφορά ως επί το πλείστον αναβάθμιση ηλεκτρονικών – οπλικών συστημάτων και μέρος βοηθητικών μηχανημάτων παράλληλα με εργασίες συντήρησης. Τα κυριότερα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα του ΠΝ που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα είναι τα ακόλουθα:

  • Νέες Φρεγάτες:
  • Εκσυγχρονισμός των 4 ΜΕΚΟ-200
  • Προμήθεια νέων Τ/Λ για τα ΥΒ
  • Προμήθεια αντιμέτρων νέων Υ/Β
  • Απόκτηση νέων Ε/Π (ελικοπτέρων) ROMEO
  • Επιχειρησιακή αναβάθμιση των ελικοπτέρων Ε/Π SH-70
  • Προμήθεια νέων ταχυπλόων σκαφών ανορθόδοξου πολέμου
  • Εκσυγχρονισμός ΑΦΝΕ P-3 / Αγορά των Αμερικανικών ΑΦΝΕ Ρ-3 που πρόσφατα αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία αλλά έχουν ακόμα κύκλο ζωής.
  • Πρόσκτηση UAVs / Drones καθώς και συστημάτων αντι-drones.

Ολοκληρώνοντας χωρίς να θεωρηθώ πολεμοκάπηλος και επειδή πιστεύω ότι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Τούρκος είναι αυτή της αποτρεπτικής ισχύος, αν δεν θέλουμε το καλοκαίρι να έχουμε κάποιο θερμό επεισόδιο νότια της Κρήτης ας ακολουθήσουμε μια γνωστή ρήση του Ιούλιου Καίσαρα «Si vis pacem, para bellum» (Αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο).

 

*Υποναύαρχος ε.α. Στρατηγικός Αναλυτής, MADSS, MA
(επικοινωνία: Vasileios.A.Politis@gmail.com)

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο  το Σάββατο 6.06.2020

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024