20/04/2024

Επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου στη Λιβύη

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΚΑΠΗ *

 

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δείξει πως επιλέγει να κινείται προσεκτικά στα «θερμά» πολεμικά μέτωπα που εμπλέκεται. Είναι χαρακτηριστικό πως εισέβαλε στην βόρεια Συρία τον Οκτώβριο του 2019, αφού πρώτα είχε εξασφαλίσει το πράσινο φως από τον Τραμπ και την «σιωπηρή» ανοχή του Ρώσου προέδρου. Ομως αυτόν τον κανόνα φαίνεται πως «ξέχασε» στην Λιβύη.

Η Τουρκία αιφνιδιασμένη συνεχίζει να αναρωτιέται ποια ήταν αυτά τα «άγνωστα αεροσκάφη» που βομβάρδισαν την (στην ουσία τουρκική) αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια, στην δυτική πλευρά της χώρας. Το γεγονός ότι ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την αναχώρηση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, δείχνει πως η Αγκυρα πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο!

Η εμμονή της Τουρκίας και του συμμάχου της Σαράτζ στην στρατιωτική κατάληψη της πλούσιας σε πετρέλαιο Σύρτης (επίθεση που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για Αίγυπτο-Ρωσία-Γαλλία), έχει προκαλέσει καταιγιστικές εξελίξεις. Αυτές ξεκίνησαν με την όξυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων (όπως έδειξε η αιφνίδια αναβολή της επίσκεψης των Ρώσων υπουργών στην Τουρκία).

Συνεχίστηκαν με τις απειλές της Αιγύπτου για εισβολή και έφτασαν μέχρι και σε πολεμικές προειδοποιήσεις, ακόμα και της γαλλικής κυβέρνησης. Ομως η Τουρκία δεν έδειχνε να πτοείται από τις επιμέρους αντιδράσεις. Τούρκοι διπλωμάτες παρουσίαζαν τον Αιγύπτιο πρόεδρο ως «δειλό», ενώ χαρακτήριζαν τις αντιδράσεις της γαλλικής κυβέρνησης ως «κατάλοιπό της αποικιοκρατίας»!

Αν και παραμένει ακόμα άγνωστη η ταυτότητα των αεροσκαφών που επιτέθηκαν στην αλ-Αουτίγια το περασμένο σάββατο, υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως ήταν γαλλικά Rafale. Eπομένως, είτε η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία (που διαθέτει τέτοιου τύπου αεροσκάφη), είτε απ’ ευθείας από την γαλλική!

Ασχέτως εάν αυτές οι ενδείξεις τελικώς επιβεβαιωθούν, ο Ερντογάν μοιάζει να έχει υποτιμήσει την πολυπλοκότητα της λιβυκής σύγκρουσης. Υποτίμησε καταρχήν την ίδια την γεωγραφία. Μιας και η Τουρκία δεν διαθέτει χερσαία σύνορα με την Λιβύη, οι θέσεις των συμμάχων της είναι, εκ των πραγμάτων, ευάλωτες.

Επιπλέον, ο Ερντογάν υποτίμησε τις αντιδράσεις των επιμέρους παικτών (Γαλλίας και Αιγύπτου), έχοντας την πεποίθηση πως του αρκεί η ανοχή που του δείχνει ο πρόεδρος Τραμπ (τον οποίο έχει σχεδόν χειραγωγήσει). Παρόλα αυτά δεν φαίνεται να πτοείται, όπως έδειξε η αεροπορική επιδρομή των δυνάμεων του Σαράτζ στην πόλη Τζούφρα που ακολούθησε.

Εμφανίζεται πρόθυμος να συνεχίσει το επικίνδυνο πολεμικό του παιχνίδι στην Λιβύη, ένα παιχνίδι που κινδυνεύει να προκαλέσει γενικευμένη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο.

 

* Ο Γιώργος Λυκοκάπης είναι δημοσιογράφος – διεθνολόγος.

 

πηγή: pelop.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024