20/04/2024

Ερντογάν: Ο οικτρός πολιτικός επίλογος ενός τυράννου

Muslims gather for evening prayers in front of the Hagia Sophia or Ayasofya, after a court decision that paves the way for it to be converted from a museum back into a mosque, in Istanbul, Turkey, July 10, 2020. REUTERS/Murad Sezer

Γράφει ο Πέτρος Μακρής 

 

«Ναρκισσιστές τύραννοι, όπως ο Χίτλερ και ο Στάλιν δεν είχαν καλό τέλος. Η παντοδυναμία τους τελείωσε στην οργή. Αυτή είναι και η μοίρα του Ερντογάν»…

Στις 25 αυτές λέξεις ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Ερντογάν και σήμερα ο σημαντικότερος αντίπαλός του, αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, σκιαγραφεί στη γερμανική Die Welt (26.01.20) τον ψευδο-χαλίφη της Άγκυρας και προδικάζει το εξευτελιστικό, γι’ αυτόν και λυτρωτικό για τον τουρκικό λαό, τέλος του.

Διάλεξα τη φράση αυτή του τούρκου ιεροκήρυκα, ιμάμη, συγγραφέα και πολιτικού Γκιουλέν, για να υπογραμμίσω, ότι τα εξ οικείων βέλη είναι ασυγκρίτως πιο θανατηφόρα από οποιονδήποτε άλλο σχολιασμό!

Ο Ερντογάν είναι ήδη πολλαπλώς απομονωμένος από τους λαούς της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής -που συγκροτούν τον πυκνότερο πληθυσμό μωαμεθανών στον Ευρωμεσογειακό χώρο- αλλά και καταρρακωμένος οικονομικά από τις τυχοδιωκτικές πολεμικές επιχειρήσεις, άλλοτε στο Κουρδιστάν και τη Συρία και άλλοτε στη Λιβύη.

Στις εσωτερικές δημοσκοπήσεις δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα στη ναρκισσιστική του φιλαρέσκεια. Έτσι, το τελευταίο δόλωμα που ρίχνει στις απολιτικές και φορτισμένες από θρησκευτικό φανατισμό μάζες-αλλά δόλωμα που δεν τσιμπάει-είναι η αλά Μουσολίνι εκστρατείες στην Αβυσσινία και την Ελλάδα.

Δύο ιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες, που οδήγησαν τον αλλοπρόσαλλο Ιταλό δικτάτορα στο οικτρό δια του λαϊκού απαγχονισμού τέλος του.

Σύγκρουση πολιτισμών

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Ερντογάν δήλωνε, ότι η μετατροπή του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του αρχιτεκτονικά ανεπανάληπτου αυτού ναού της βυζαντινής αυτοκρατορίας σε … τζαμί μαχαλά, αυτή λοιπόν την βάρβαρη και ιερόσυλη καταστροφή, δήλωνε ότι τη θεωρεί αδιανόητη.

Σήμερα οι ίδιος αυτός νεοχαλίφης της Άγκυρας προειδοποιεί ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ως τζαμί την Παρασκευή στις 24 αυτού του μήνα (δηλαδή επέτειο των 600 ετών από την άλωση της Κωνσταντινούπολης).

Ήδη, μικρές ομάδες μίσθαρνων μουσουλμάνων προσκυνητών, ενωμένες σε μεγαλύτερο όγκο προσευχομένων ισλαμιστών, δίνουν καθημερινά στον προαύλιο χώρο της Αγίας Σοφίας το ίδιο νυσταλέο σόου με κορύφωση την προσευχή της Παρασκευής.

Με περίσσευμα ανατολίτικης κουτοπονηριάς, ο ψευδοχαλίφης εξήγγειλε, ότι και μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, σε τζαμί, ο χώρος του μνημείου θα είναι ανοιχτός και προσβάσιμος όχι μόνον σε τούρκους, αλλά και σε όλους τους ξένους επισκέπτες. Και μάλιστα χωρίς εισιτήριο! Δηλαδή δωρεάν! Σιγά τον πολυέλαιο γιαβρίμ Ερντογάν!…

Το απόγειο της υποβάθμισης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τον υπερασπιστή των καταστροφέων των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στη Συρία, είναι ότι ο κοινοβουλευτικός δικτάτορας της Άγκυρας, σε συνεργασία με επίσης γελοίους «πολιτιστικούς» συμβούλους του, σχεδιάζει να καλύψει τα βυζαντινά ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας με …διακριτικά παραπετάσματα (τουρκιστί μπερντέδες)!

Απ’ ό,τι αντιλαμβανόμαστε, το μεγαλόπνοο σχέδιο της μετάλλαξης της Αγίας Σοφίας σε τζαμί-μαχαλά δεν αποκλείεται, λόγω της φανατικής τύφλας, να οδηγήσει τον Ερντογάν και την … «επιστημονική» του κομπανία, σε καταστροφικά δρώμενα ανάλογα προς εκείνα, που οδήγησαν τους προστατευόμενους από τον Ερντογάν τζιχαντιστές στην κονιορτοποίηση των μνημείων της αρχαίας Παλμύρας.

Ο Ερντογάν και το πολιτιστικά ισοπεδωτικό του επιτελείο δεν έκαναν την παραμικρότερη, έστω και φραστική καταδίκη του ολέθρου που σκόρπισαν στα δισχιλιετούς ηλικίας μνημεία της Παλμύρας οι δήμιοι αποκεφαλιστές του ISIS…

Αλλά το πιο απογοητευτικό είναι η μακάρια υπνηλία, που πλήττει τους πληθυσμούς του υποτίθεται πολιτιστικά ευαίσθητου ευρωπαϊκού  κεντροβόρειου τόξου.

Ούτε μια, έστω λακωνική ανακοίνωση αποδοκιμασίας των καταστροφέων, από το ερντογανικό καθεστώς, που απειλεί να δυναμιτίσει τη ζωή στην ανατολική Μεσόγειο, όπου ευρίσκονται αναπόσπαστα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Άξιο απορίας, για να μην πούμε το σοβαρότερο, άξια επικρίσεως, είναι και η μακάρια σιωπή της Ακαδημίας Αθηνών, τόσο για τη σχεδιαζόμενη καταστροφή της Αγίας Σοφίας, όσο και για την ακάθεκτη ισοπεδωτική επέλαση του ερντογανικού νεο-οθωμανισμού, σε κάθε κατάκτηση του δυτικού πολιτισμού. Τι κρίμα για το κορυφαίο πνευματικό αυτό ίδρυμα.

πηγή:in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024