19/03/2024

FT: Μέσω… Brexit η επόμενη ημέρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

photo: politics.co.uk

                                                     photo: politics.co.uk

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτιμά ότι αν υπάρξει «έξυπνη» συμφωνία για το Brexit, αυτή θα μπορούσε να είναι πρόκριμα για την επόμενη ημέρα στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και την Ουκρανία. «Κλειδί» η ευελιξία.

του Olaf Storbeck (Φρανκφούρτη)
Financial Times

O Zίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι μια«έξυπνη» συμφωνία για το Brexit, ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για το πώς το μπλοκ διαχειρίζεται τις σχέσεις του με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ουκρανίας.

«Αν πετύχουμε μια ‘έξυπνη’ συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία, που θα ρυθμίζει τη σχέση με την Ευρώπη μετά το Brexit, αυτή θα μπορούσε να είναι προσχέδιο και για άλλες χώρες: την Ουκρανία και την Τουρκία», είπε ο κ. Γκάμπριελ, πρώην πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, στο συγκρότημα μέσων ενημέρωσης Funke, το οποίο εκδίδει περιφερειακές εφημερίδες της Γερμανίας.

Τα σχόλια του ανώτερου Γερμανού πολιτικού φαίνεται να δείχνουν ετοιμότητα από το Βερολίνο για ευέλικτη προσέγγιση στις συνομιλίες του Brexit. Δείχνουν επίσης ότι είναι πρόθυμο να είναι δημιουργικό για την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης των σχέσεων με την Άγκυρα, μετά την ένταση με την ΕΕ, εν μέσω «κολλημένων» συνομιλιών ένταξης και ανησυχιών ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται όλο και πιο αυταρχικός.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, ο οποίος δεν είπε με τι μπορεί να μοιάζει μια «έξυπνη» συμφωνία Brexit, μια επιλογή θα ήταν να συμφωνηθεί μια «νέα, πιο στενή τελωνειακή ένωση» με την Άγκυρα. Η ΕΕ διαθέτει τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, τον Άγιο Μαρίνο και την Ανδόρα, μία συμφωνία που δεν καλύπτει το εμπόριο υπηρεσιών.

Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να δει την Τουρκία ή την Ουκρανία ως πλήρες μέλος της ΕΕ στα επόμενα χρόνια. «Γι’ αυτό πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικούς τρόπους στενότερης συνεργασίας», ανέφερε στη συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Τόνισε ότι η πολιτική αλλαγή στην Τουρκία ήταν προϋπόθεση για βαθύτερη συνεργασία μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ και δήλωσε ότι υπήρχε πολιτική βούληση στην Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις με την ΕΕ.

Οι λεπτομέρειες των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων του Brexit το 2018, μετά την εκτενή συζήτηση από τις δύο πλευρές των όρων για την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού διακανονισμού και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η βρετανική κυβέρνηση επέμεινε ότι η έξοδος από την ΕΕ θα περιλαμβάνει επίσης την έξοδο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, ώστε να έχει το Ηνωμένο Βασίλειο την ευελιξία να διαπραγματεύεται συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες. «Δεν θα είμαστε πλέον μέλη της ενιαίας αγοράς [της Ευρωπαϊκής Ένωσης] ή της τελωνειακής ένωσής της», δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε ομιλία της στη Φλωρεντία, τον Σεπτέμβριο.

Στη συνέντευξη, ο κ. Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος της Γερμανίας από το 2013 και μέλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι είναι ενθαρρυντικό πως αρκετοί Γερμανοί πολίτες που φυλακίστηκαν στην Τουρκία έχουν απελευθερωθεί, αλλά το Βερολίνο εξακολουθεί να ανησυχεί για τον Γερμανό δημοσιογράφο Deniz Yücel, ο οποίος συνελήφθη τον Φεβρουάριο. «Οι Τούρκοι ξέρουν πόσο σημαντική είναι η κατάστασή του για εμάς», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ.

Το κόμμα του κ. Γκάμπριελ, το οποίο υπέστη ιστορική ήττα στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, υπαναχώρησε στη δέσμευση να μην εισέλθει σε άλλο συνασπισμό με τη συμμαχία CDU/CSU της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, αφού οι διαπραγματεύσεις της κας Μέρκελ με τους Πράσινους και το FDP κατέρρευσαν.

Το CDU/ CSU και το SPD θα ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες για νέο συνασπισμό στις αρχές Ιανουαρίου.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023