16/04/2024

CIA: “Καμία απόδειξη” εμπλοκής του Πεκίνου στα δεδομένα του TikTok

In this photo illustration, the TikTok app is displayed on an Apple iPhone on August 7, 2020 in Washington, DC. PHOTO ILLUSTRATION BY DREW ANGERER/GETTY IMAGES

Της Rachel Sandler
Forbes 

Η CIA συμπέρανε πως δεν υπάρχει “καμία απόδειξη” πως οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν πρόσβαση στα δεδομένα του TikTok, σύμφωνα με τους New York Times, αφού η κυβέρνηση Trump προανήγγειλε την απαγόρευση της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ, για λόγους ιδιωτικότητας και εθνικής ασφάλειας.

Συμπεράσματα

-Οι αναλυτές της CIA κατέληξαν στο ότι το Πεκίνο έχει αφενός τη δυνατότητα να αντλήσει δεδομένα των χρηστών του TikTok, αφού η εφαρμογή ανήκει στην κινεζική ByteDance, αφετέρου δεν έχουν εντοπίσει κάποιο ισχυρό στοιχείο που να αποδεικνύει πως οι Κινέζοι έχουν πράξει κάτι τέτοιο.

-Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ισχυριστεί πως το Πεκίνο έχει αντλήσει δεδομένα του TikTok. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Trump υποστηρίζει πως το Πεκίνο μπορεί να το κάνει αυτό, με στόχο να δημιουργήσει προσωπικούς φακέλους Αμερικανών επιχειρηματιών ή αξιωματούχων που χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

-Οι Αμερικανοί νομοθέτες ανησυχούν πως η κινεζική νομοθεσία του 2017 για τη δημόσια ασφάλεια επιτρέπει στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας να απαιτήσει από κάθε οργανισμό, εταιρεία ή πολίτη “υποστήριξη, βοήθεια και συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες”.

-Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Mark Warner υποστήριξε πως το TikTok είναι επικίνδυνο, αλλά η κινεζική Huawei, που κατασκευάζει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για 5G δίκτυα, συνιστά μεγαλύτερη απειλή.

Διορία 45 ημερών

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε χθες Παρασκευή διορία 45 ημερών στις αμερικανικές επιχειρήσεις για να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες κατόχους των εφαρμογών WeChat και TikTok. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε μιλήσει για κάθαρση των αμερικανικών ψηφιακών δικτύων και απομάκρυνση των κινεζικών εφαρμογών “που δεν είναι άξιες εμπιστοσύνης”.

Κριτική

Ορισμένες ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως έχουν βρει αποδείξεις ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για μεγαλύτερο έλεγχο των Κινέζων πολιτών. Ωστόσο, είναι αρκετοί και οι Αμερικανοί που λένε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιτρέψει σε πολλές εταιρείες εφαρμογών να παραβιάσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών μέσω των applications που έχουν δημιουργήσει.

 

πηγή: Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024