29/03/2024

Editorial: Απαιτείται πυγμή απέναντι στον οθωμανισμό της Τουρκίας

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Tην ώρα που γράφαμε χθες το Weekly Report αυτής της εβδομάδας, βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.«Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις του κ. Μπορέλ για τις επιλογές σχετικά με τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Το εκλαμβάνουμε ως απόλυτη αναγκαιότητα προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην Μεσόγειο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

 
Τις προηγούμενες ημέρες είχε προηγηθεί ένα γαϊτανάκι διπλωματικών κινήσεων με τις γερμανικές παρεμβάσεις και τα τηλεφωνήματα Τραμπ στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να επιβεβαιωθεί το ψευτοδίλημμα που θέτει η τουρκική πλευρά επιτακτικά: Διάλογος ή σύγκρουση.
 
Η Τουρκία παίζοντας το ρόλο του νταή της γειτονιάς μας και με εκβιασμούς που αγγίζουν ζητήματα τρομοκρατίας και μεταναστευτικού, ζητάει από ΗΠΑ και Γερμανία να πιέσουν την Ελλάδα να αποδεχθεί μια συζήτηση εφ΄όλης της ύλης γιατί αλλιώς…..
 
Αλλιώς θα συνεχίσει το ίδιο παιχνίδι στη Μεσόγειο, ενώ ενδέχεται να ρίξει στην παρτίδα και το μεταναστευτικό χαρτί, επαναλαμβάνοντας την μεταναστευτική κρίση που δημιούργησε στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Μάρτιο.
 
Ουσιαστικά, φαίνεται πως αυτό το ψευτοδίλημμα έθεσαν στη χώρα μας τόσο η γερμανική πλευρά όσο και ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ, ο οποίος επικοινώνησε δυο φορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με κρυπτογραφημένη συσκευή που έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού από την αμερικάνικη πρεσβεία.
 
Αυτό που λησμονούν όμως οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι πως η Τουρκία δεν έχει μάθει να βάζει φρένο στις επιδιώξεις της και ενδεχομένως σήμερα να τους μοιάζει αστεία η ελληνοτουρκική κρίση, αλλά αύριο η ίδια κρίση μέσω των μουσουλμανικών πληθυσμών θα εξαπλωθεί στα Βαλκάνια, αν δεν υπάρχει μια ισχυρή Ελλάδα να βάλει φρένο στις τουρκικές επιδιώξεις.
 
Άραγε οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και της Γερμανίας και ο επιχειρηματίας πρόεδρος των ΗΠΑ έχουν διαβάσει Ιστορία;
 
Γνωρίζουν για την πολιορκία της Βιέννης;
 
Να θυμίσουμε εδώ πως μετά την πτώση του Βυζαντίου το 1453 (που ήταν αποτέλεσμα της Άλωσης της Πόλης από τους σταυροφόρους και της μετέπειτα αδυναμίας Καθολικών και Ορθοδόξων να βρουν λύση ενώ οι Οθωμανοί πλησίαζαν, αλλά και της πεποίθησης πολλών Ορθοδόξων πως ήταν θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει) ο δρόμος προς την Ευρώπη έμεινε ανοιχτός για την εξάπλωση των Τούρκων που προχώρησαν καταλαμβάνοντας σταδιακά την Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Αλβανία, Ουγγαρία, προχωρώντας μέσα από τα Βαλκάνια μέχρι που έφτασαν στην Βιέννη, μια από τις μεγαλουπόλεις της κεντρικής Ευρώπης, την οποία μέσα στα φιλόδοξα επεκτατικά τους σχέδια αποκαλούσαν «κόκκινο μήλο», όπως τα χρόνια πριν από την Άλωση του 1453 ονόμαζαν την Κωνσταντινούπολη.
 
Μάλιστα, οι Τούρκοι προσπάθησαν δυο φορές να καταλάβουν την πόλη. Μια το 1529 και μια το 1683 (από 14 Ιουλίου μέχρι 12 Σεπτεμβρίου) και η πόλη σώθηκε ουσιαστικά την τελευταία στιγμή.
 
Επειδή η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντα ως φάρσα, αλλά τις περισσότερες φορές ως τραγωδία, όσο πιο σύντομα η Ευρώπη κατανοήσει ότι το ευρωπαϊκό όραμα για ένταξη της Τουρκίας στους μηχανισμούς της γηραιάς ηπείρου ήταν ένα κόλπο για ανατολίτικο παζάρι την ώρα που η χώρα προσπαθεί να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στο χώρο της Ανατολής μέσα από τον έλεγχο της μουσουλμανικής θρησκείας, τόσο πιο γρήγορα θα διαλυθούν και οι αυταπάτες που δημιουργούν την τύφλωση και επιθυμούν πολιτική κατευνασμού.
 
Η ΕΕ οφείλει να σταθεί στο ύφος των περιστάσεων και να αντιληφθεί ότι μόνο με πυγμή απέναντι στην προκλητική οθωμανική συμπεριφορά μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Οι συνεχόμενες συζητήσεις και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν και ήδη έχει χάσει πολύτιμο χρόνο. Βέβαια όπως υποστηρίζει ο σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας της σελίδας μας Αλέξανδρος Νίκλαν αυτή τη στιγμή η Ευρώπη παίζει ένα ιδιότυπο σκάκι θέτοντας την Τουρκία προ των ευθυνών της. Αν στο μεσοδιάστημα η Τουρκία προβεί σε κινήσεις στη Μεσόγειο παρά το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο θα είναι ευθεία επίθεση προς την ίδια την Ευρώπη.
 

Τώρα λοιπόν όπου το σκάκι έχει ξεκινήσει, ήρθε η ώρα η Δύση να διαχειριστεί σωστά τα σύμβολα της απέναντι στην πολιτική του Ερντογάν. Και ένα από τα πιο ισχυρά και διαχρονικά της σύμβολα είναι η Ελλάδα. Εξάλλου όπως έλεγε και ο Μιτεράν πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων. Ο Ερντογάν μέχρι στιγμής με τις ιστορικές αναφορές του έχει αποδείξει ότι το κάνει. Η Δύση μπορεί ή χάθηκε στα γρανάζια της οικονομίας και της πολιτικής ορθότητας;

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024