28/03/2024

DW:Τα Πέντε Αστέρια ανοίγουν τα χαρτιά τους

 


Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, τα Πέντε Αστέρια δηλώνουν πως εάν δεν κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών, θα ξεκινήσουν διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Ο διάλογος αυτός, λέει ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο “θα έχει ως βάση τους κύριους στόχους του κινήματος”. Αρχίζοντας από το “εισόδημα του πολίτη” επτακοσίων ογδόντα ευρώ τον μήνα για τους άνεργους, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ο Ντι Μάιο προτείνει για μελλοντικό υπουργό περιβάλλοντος τον στρατηγό των καραμπινιέρων, Σέρτζιο Κόστα. Είναι το πρώτο όνομα της “λίστας υπουργών του” που θέλησε να ανακοινώσει. Κάποιες επαφές του κινήματος του Γκρίλλο πάντως, όπως διαρρέει, (με αναφορά στα μετεκλογικά σενάρια) έχουν ήδη αρχίσει, με την αριστερή δύναμη “Ελεύθεροι και Ίσοι”.

Σε δύσκολη θέση η κεντροαριστερά

Την ίδια ώρα όμως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιμένει ότι η κεντροδεξιά θα κερδίσει τις εκλογές και θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. “Οι υποψήφιοι των Πέντε Αστέρων δεν έχουν εργασθεί ποτέ στην ζωή τους, κινεί όλα τα νήματα ο Μπέπε Γκρίλλο”, δηλώνει ο πρώην Καβαλιέρε, ο οποίος προγραμματίζει για την Πέμπτη στη Ρώμη ενιαία συγκέντρωση με την Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι και τα ακροδεξιά “Αδέλφια της Ιταλίας”. Προς το παρόν πάντως δεν επιβεβαιώνει αν ο υποψήφιος πρωθυπουργός της συντηρητικής παράταξης θα είναι όντως τελικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταϊάνι.

Η δε κεντροαριστερά του Ματτέο Ρέντσι, είναι σε δύσκολη θέση διότι το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί και να μην ξεπεράσει το 22%. O Ρέντσι υπενθυμίζει ότι οι κυβερνήσεις με κεντροαριστερούς πρωθυπουργούς, τα τελευταία τρία χρόνια κατάφεραν να μειώσουν τη φοροδιαφυγή κατά δέκα δισεκατομμύρια ευρώ και προσπαθεί να παρουσιάσει τους Δημοκρατικούς, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Και ο σημερινός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, από την μεριά του, κάνει ότι μπορεί για να τον στηρίξει. “Η κύρια επιλογή, σε μια εβδομάδα, θα είναι ανάμεσα στο λαϊκισμό και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων”, λέει ο Τζεντιλόνι. Τέλος, εξ ονόματος όλης της κεντροαριστεράς, υπόσχεται ότι “δεν πρόκειται να συμμαχήσουμε με τον Μπερλουσκόνι”.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024