28/03/2024

ΗΠΑ – Ρωσία : Ψυχρός πόλεμος για το εμβόλιο του covid

FILE PHOTO: Small bottles labeled with a "Vaccine COVID-19" sticker and a medical syringe are seen in this illustration taken taken April 10, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Μάχη με τον χρόνο δίνουν Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία για την κυκλοφορία του πρώτου ασφαλούς εμβολίου. Η Ουάσιγκτον περιμένει τα αποτελέσματα 3 εμβολίων ενώ η Μόσχα δρέπει τις δάφνες του Sputnik-V, η αποτελεσματικότητα του οποίου αναγνωρίστηκε από το πιο έγκυρο ιατρικό περιοδικό.

Είναι θέμα γοήτρου και φυσικά χρημάτων. Οι δύο υπερδυνάμεις διαγκωνίζονται για το ποια θα κόψει πρώτη το νήμα στον αγώνα δρόμου για την παρασκευή και τη διανομή ενός αποτελεσματικού εμβολίου που θα σώσει τον πλανήτη από τον covid.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλούς λόγους για να κυκλοφορήσει πρώτο παγκοσμίως ένα αμερικανικό εμβόλιο.

Μπορεί να κερδίσει μία δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο και το πρεστίζ ότι επί της διακυβέρνησής του κυκλοφόρησε εμβόλιο μέσα σε λίγους μήνες αντί για πέντε χρόνια.

«Έχουμε τρία εμβόλια στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών. Χθες, η Pfizer ανακοίνωσε, μόλις μίλησα με τον επικεφαλής της Pfizer, εξαιρετικός τύπος, ανακοίνωσε ότι αναμένει να έχει τα αποτελέσματα των δοκιμών πολύ, πολύ σύντομα, τον επόμενο μήνα, αλλά πολύ σύντομα. Παραμένουμε σε καλό δρόμο για τη χορήγηση εμβολίου πριν από το τέλος του έτους, ίσως ακόμη και πριν από την 1η Νοεμβρίου.»

Η Ρωσία από την άλλη, δέχθηκε με ευχαρίστηση την δημοσίευση του έγκριτου περιοδικού Lancet πως το εμβόλιό της είναι χωρίς παρενέργειες.

Το Sputnik-V αμφισβητήθηκε έντονα από όλον τον δυτικό κόσμο όμως το 100% των συμμετεχόντων ανέπτυξε αντισώματα, χωρίς σοβαρές παρενέργειες στα δύο πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών.

«Κατά τη διάρκεια της κλινικής έρευνας του εμβολίου μας, δεν βρέθηκε ούτε μία σοβαρή επιβλαβής παρενέργεια. Κατά τη διάρκεια της έρευνας για την ικανότητα παραγωγής ανοσίας, έχουμε δείξει ότι το 100% των εθελοντών ανέπτυξαν χημική και κυτταρική ανοσία.»

Με μια δόση χαιρεκακίας, οι Ρώσοι ερευνητές λένε ότι έφτασε η ώρα να κάνουν εκείνοι ερωτήσεις για ορισμένα από τα δυτικά εμβόλια.

 

πηγή:in.gr 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024