29/03/2024

Μπήκαν τα θεμέλια για το αντίγραφο του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Σύμφωνα με το Al-Masdar News στην πόλη Al-Sqaylabiyeh στην περιοχή Χάμα, γνωστή με το όνομα Επιφάνεια κατά την διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων, η πλειονότητα το κατοίκων της οποίας είναι ελληνο-ορθόδοξη έγινε τελετή όπου μπήκαν τα θεμέλια της εκκλησίας η οποία θα αποτελεί αντίγραφο του μητρικού καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. 

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με την παρουσία Σύριων και Ρώσων αξιωματούχων αλλά και των θρησκευτικών εκπροσώπων της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα συριακά ΜΜΕ στο θεμέλιο λίθο της εκκλησίας έχουν γραφτεί τα ακόλουθα: 

«Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Προέδρου Bashar Hafez Al-Assad, Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, η ευλογία του Επίσκοπου της Χάμα Νικολάου και των υφισταμένων του και η ευλογία της Ρωσικής Ομοσπονδίας που εκπροσωπήθηκε από τον διοικητή των ρωσικών δυνάμεων, στρατηγό Alexander Yuryevich Chaiko, θέτει τον θεμέλιο λίθο της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, δωρεά από τον αρχηγό της πολιτοφυλακής Al-Abdullah με την εξουσία των μαρτύρων του Σκαϊλαμπίγιε, της Συρίας και των συμμάχων του, ως αφιέρωμα στη Μεγάλη Αγία Σοφία.

Αυτό το βήμα υποστηρίχθηκε και ευλογήθηκε από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς θρησκευτικούς ηγέτες τόσο στη Συρία όσο και στη Ρωσία, και το θεώρησαν βήμα αλληλεγγύης με τη μητέρα Εκκλησία της Αγίας Σοφίας και διαβεβαίωση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα είναι σε θέση να εξαλείψει τα χαρακτηριστικά της σε παγκόσμιο επίπεδο και στη λίστα της UNESCO, η οποία έπαιξε κεντρικό ρόλο στη χριστιανική ιστορία κατά τη διάρκεια 1500 ετών. »

 

Υπενθυμίζουμε πως η απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει ξανά την Αγία Σοφία σε τζαμί, ακολουθώντας το πρότυπο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που μετέτρεπε σε τζαμιά τις εκκλησίες των περιοχών που κατακτούσε αλλά και βαδίζοντας στα χνάρια των μαχητών του DAESH, οι οποίοι δεν δίσταζαν να καταστρέψουν και να γκρεμίσουν όποιο χριστιανικό ναό βρήκαν στο διάβα τους, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον χριστιανικό κόσμο. 

Η κίνηση της συριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στη κατασκευή ναού αντίγραφο της Αγίας Σοφίας με τη βοήθεια της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα συμβολική για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου το χριστιανικό στοιχείο τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί διώξεις. Μάλιστα, η τοποθεσία του νέου καθεδρικού ναού βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή Χάμα, η οποία παραδοσιακά υπήρξε έδρα της Μουσουλμανικής Αδερφότητας στο παρελθόν.

 

Από την συγκεκριμένη κίνηση,  κατά την άποψή μας στο Geopolitics & Daily News, κακώς απουσιάζει η Ελλάδα, η οποία οφείλει να ενισχύσει τους παραδοσιακούς δεσμούς που έχει με τη Συρία και να λειτουργήσει ως η χώρα που θα αναδείξει την θρησκευτική διπλωματία στην περιοχή, όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας. 

 

 

Διαβάστε επίσης στη συνδρομητική πλατφόρμα του Geopolitics & Daily News:

Οδεύοντας προς μια νέα σταυροφορία στο όνομα της ανεξιθρησκείας 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024