28/03/2024

Επισημάνσεις για την εθνική μεταναστευτική διαιωνιζόμενη τραγωδία στη Μόρια

Το νέο camp που δημιουργήθηκε στη Λέσβο μετά την καταστροφή της Μόριας

 

Γράφει ο Ευάγγελος Χονδρός

 

Οι μη συμβατικές καταστάσεις δε γίνεται να αντιμετωπίζονται με συμβατικά μέσα, όσο και αν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από τον ανθρωπιστικό μανδύα του ζητήματος. Γι΄αυτό ας έχουμε υπόψη μας τις ακόλουθες επισημάνσεις:

 

  • Ένα πρόβλημα που σαν καυτή πατάτα παρεδόθη από την προηγούμενη κυβέρνηση στην σημερινή, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια απτή ουσιαστική λύση για όλους τους εμπλεκόμενους. Κανένας δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο απυρόβλητο, διότι η διαχείριση του ζητήματος γίνεται με ανθρώπινους και υλικούς πόρους, προερχόμενους και από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Πόσο μάλλον όταν για παράδειγμα επιλέγεται μετά από έντονες αντιρρήσεις του ΥΠΕΘΑ η διάθεση δύο Αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού ενόψει της ημι-εμπόλεμης περιόδου με τους απέναντι.

 

  • Πέρα από την ελλιπή επικοινώνηση της σοβαρότατης κατάστασης και της αναγκαιότητας δραστικών μέτρων για το ζήτημα, ώστε να υπάρξει η δέουσα κοινωνική κινητοποίηση και αποδοχή τους, δυστυχώς οι κυβερνητικοί φορείς για άλλη μια φορά έτρεχαν να μπαλώσουν την κατάσταση όπως όπως, χωρίς ίχνος προνοητικότητας και προβλεψιμότητας για ένα τόσο πιθανό σενάριο σε μια περιοχή σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία.

 

  • Με απροστάτευτους διαμένοντες εντός και εκτός των δομών, με απροστάτευτο τον εγχώριο πληθυσμό, με απαράδεκτες ή ανύπαρκτες ελεγχόμενες υποδομές, με απροστάτευτες τις δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, με ανεπαρκέστατη φύλαξη και ελάχιστα μέτρα ασφαλείας ήταν αναμενόμενο τα καθημερινά μικρο-επεισόδια να εξελιχθούν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο.

 

  • Το ότι μεγάλη μερίδα των υπόψη πληθυσμών αποτελείται από γυναικόπαιδα δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει όσον αφορά τις προθέσεις ομάδων , που εμφανίζουν εξτρεμιστικές και εγκληματικές τάσεις, εντός- εκτός ΚΥΤ, όπως και έγινε προχθές και γίνεται εδώ και πολλούς μήνες. Πέρα από τις ευπαθείς ομάδες υπάρχει σημαντικός αριθμός ‘’χρήσιμων καλοθελητών’’ και στημένων τύπων για ανθελληνικούς σκοπούς, επικουρούμενος από την ύποπτη δράση ΜΚΟ.

 

  • Το ελληνικό Κράτος Δικαίου πρέπει να τηρείται, σε όλες τις περιπτώσεις σε κάθε περίσταση, σε κάθε ποινικά κολάσιμο έγκλημα (όπως οι συνεχείς εμπρησμοί και λεηλασίες στη Λέσβο), όχι a la carte και υπό προϋποθέσεις.

 

  • Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, η ολοκληρωτική καταστροφή εντός και εκτός του ΚΥΤ θα εντείνει τις φωνές από όλες τις πλευρές (τοπικοί φορείς, αντιπολίτευση, μετανάστες, ΜΚΟ) για ‘επείγουσα’ διανομή των μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, όπου και εκεί φαίνεται να επικρατεί η ίδια προχειρότητα διαχείρισης του ζητήματος με έκτακτες λύσεις, αλλά με άγνωστη την κατάληξη μιας τέτοιας κίνησης.

 

 

 

 

*Ο Ευάγγελος Χονδρός είναι τελειόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ με κατεύθυνση τις Διεθνείς & Ευρωπαϊκές Σχέσεις

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024