19/03/2024

Πώς βλέπει το Βερολίνο την ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Της Jana Puglierin
European Council On Foreign Relations 

Το Βερολίνο προσπαθεί εδώ και μήνες να μεσολαβήσει στην αυξανόμενη σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας για τα αποθέματα αερίου της Ανατολικής Μεσόγειου. Το έχει κάνει με πολύ μικρή μέχρι στιγμής, ορατή επιτυχία.Σε αντίθεση με τον Emmanuel Macron στη Γαλλία, η γερμανική κυβέρνηση δεν παίρνει ξεκάθαρα το μέρος της Ελλάδας, αλλά αντιθέτως βλέπει τον εαυτό της -επίσης στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ- στον ρόλο ενός έντιμου διαμεσολαβητή μεταξύ των αντικρουόμενων πλευρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, έδωσε έμφαση στην ομιλία του στη Διάσκεψη των Πρέσβεων της Γαλλίας ότι η γερμανική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν θα αποδεχθούν πλέον την “αποσταθεροποιητική πολιτική” της Τουρκίας στη Λιβύη και στην Ανατολική ΜΕσόγειο. Αλλά κατέστησε επίσης σαφές ότι μόνο ο διάλογος θα μπορούσε να επιλύσει την τρέχουσα κρίση.

Είναι σημαντικό για τη Γερμανία να διατηρήσει ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία παρά την τρέχουσα δύσκολη σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan. Με τον τρόπο αυτό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραμένει πιστή στη δοκιμασμένη τακτική της γερμανικής διπλωματίας σε περιόδους κρίσης -“ετοιμότητα για διάλογο” και “πολιτική της detente”- σε αντίθεση με, ας πούμε, την αποστολή φρεγατών στη Μεσόγειο.

Αν και η γερμανική και η γαλλική προσέγγιση στην Αθήνα και στην Άγκυρα διαφέρουν ουσιαστικά, το Βερολίνο προσπαθεί να κρατήσει αυτές τις διαφορές από το να γίνουν ορατές και να μην θέσει σε κίνδυνο τη γαλλογερμανική αρμονία που μόλις αποκαταστάθηκε, από το Ταμείο Ανάκαμψης.Μέσα στην ΕΕ, η Γερμανία έχει τις πιο ολοκληρωμένες, πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία. Από τη μια πλευρά, αυτό μπορεί να δώσει στη γερμανική κυβέρνηση κάποια μόχλευση έναντι της Άγκυρας. Από την άλλη πλευρά, όπως υποστηρίζουν πολλοί επικριτές στη Γαλλία, αυτό αμφισβητεί την αξιοπιστία της Γερμανίας ως ένας ειλικρινά “έντιμος μεσολαβητής”.

Εξάλλου, η Γερμανία έχει μια πολύ σημαντική τουρκική κοινότητα και προσελκύει μεγάλο τμήμα των χιλιάδων προσφύγων στα τουρκικά στρατόπεδα υποδοχής. Για αυτό η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, που θεωρείται ότι είναι η αρχή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, συνεχίζει να έχει ισχυρό ενδιαφέρον να παραμείνει σε επικοινωνία με την Τουρκία.

Στο Βερολίνο, η πολιτική της Τουρκίας δεν αφορά μόνο στη γεωπολιτική και στην ασφάλεια -είναι τουλάχιστον και η εσωτερική πολιτική και η πολιτική μετανάστευσης.

πηγή: Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023