29/03/2024

‘Επεσαν οι υπογραφές για το Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Έξι χώρες και η Παλαιστινιακή Αρχή υπέγραψαν την Τρίτη το ιδρυτικό καταστατικό του East Med Gas Forum (Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου-EMGF), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. 

Αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία συμφώνησαν να μετατρέψουν την ομάδα σε διεθνή, διακυβερνητική οργάνωση κατά τη διάρκεια  εικονικής συνάντησης που φιλοξένησε το Κάιρο. Η Γαλλία υπέβαλε επίσης αίτηση για ένταξη ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν καθεστώς παρατηρητή. Η κίνηση γίνεται εν μέσω των εντάσεων που προκαλεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δυναμική που αναπτύσουν οι συγκεκριμένες χώρες. Η ομάδα ουσιαστικά ενώνει τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.

 

 

Σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη των επτά μελών του EMGF (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη) ο οργανισμός θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής.

Ο οργανισμός θα έχει ως έδρα του το Κάιρο και αναμένεται να αποτελέσει αγκάθι για την Τουρκία καθώς συσφίγγει τις σχέσεις των υπολοίπων χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου και μάλιστα δυο χωρών όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ που ήταν παραδοσιακά αντίπαλοι.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024