29/03/2024

Δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη – Οι δύο μεγάλες προκλήσεις

A man wearing a face mask walks across the medieval Charles Bridge as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues in Prague, Czech Republic, October 7, 2020. REUTERS/David W Cerny

Το δεύτερο κύμα κοροναϊού έχει χτυπήσει την Ευρώπη τον τελευταίο μήνα αλλάζοντας τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Οι νέοι είναι στο επίκεντρο σε αυτή τη φάση της πανδημίας με τους ασυμπτωματικούς να ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι νεότεροι ασθενείς είναι αυτοί που εξαπλώνουν τον ιο κολλώντας τους ηλικιωμένους της οικογένειάς τους.

Από την άλλη πλευρά η κόπωση που νιώθει όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν αφήνει περιθώρια για τήρηση των αυστηρών μέτρων με επιτυχία.

Πολλές χώρες της Ευρώπη, σύμφωνα με την Wall Street Journal, καταγράφουν αυτή την περίοδο περισσότερα κρούσματα από ότι την άνοιξη, αλλά αυτό οφείλεται ως ένα βαθμό στα πολλά τεστ κοροναϊού που διενεργούνται. Η υγειονομική πρόκληση άλλωστε αυτή την περίοδο δεν μοιάζει σε τίποτα με την αντίστοιχη στην αρχή της πανδημίας, ενώ παράλληλα τα συστήματα υγείας των χωρών είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένα για ενδεχόμενες πιέσεις.

Βρετανία: Οι λοιμώξεις μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων αυξήθηκαν απότομα στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα του Imperial College London. Παράλληλα τον Σεπτέμβριο υπερδιπλασιάστηκαν οι νοσηλείες ασθενών με Covid-19 και οι θάνατοι από κοροναϊό.

Ισπανία: Η χώρα βρίσκεται στο «κόκκινο» κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη. Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 547 άτομα τη στιγμή που την εβδομάδα που τέλειωσε την πρώτη του Σεπτέμβρη καταγράφηκαν 159 θάνατοι.

Ιταλία: Αυξάνεται η μέση ηλικία όσων νοσούν με κοροναϊό, με τους ασθενείς με Covid-19 άνω των 50 ετών να αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω  από το ένα τρίτο των κρουσμάτων  που εντοπίστηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας.

Γερμανία: Έχει καταφέρει να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα, καταγράφονται αυξημένες εισαγωγές σε ΜΕΘ, πράγμα που οδήγησε το κέντρο ελέγχου της νόσου της χώρας Robert Koch Institute, να προειδοποιήσει ότι ο ιός είναι πιθανό να εξαπλωθεί στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους να κάνουν περισσότερα για να προστατευθούν, κυρίως περιορίζοντας τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις, αποφεύγοντας τα πλήθη και φορώντας μάσκες παντού. Προτείνεται επίσης ο εμβολιασμός κατά της γρίπης ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στο μεταξύ ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα των μολύνσεων Covid-19.

Κόπωση παρατηρείται στους Eυρωπαίους

Μήνες αφότου η πανδημία σύστησε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στη ζωή μας, πολλοί Ευρωπαίοι δεν είναι πλέον πρόθυμοι ή σε θέση να μείνουν μακριά από τους συγγενείς τους-  ιδιαίτερα σε χώρες της νότιας Ευρώπης, όπου οι οικογενειακές σχέσεις είναι πολύ στενές και οι παππούδες συχνά φροντίζουν τα εγγόνια.

Το φαινόμενο της κόπωσης του πληθυσμού της Ευρώπης σχολίασε μάλιστα χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλώντας τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κόπωση των πολιτών απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την ανάσχεση της εξάπλωσής της.

«Βάσει δεδομένων έρευνας που έγινε σε χώρες της περιοχής παρατηρούμε, χωρίς έκπληξη, ότι η κόπωση των ερωτηθέντων αυξάνει (…) εκτιμούμε σήμερα ότι σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 60%», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, ο οποίος τόνισε ότι οι πολίτες έχουν κάνει «τεράστιες θυσίες» εδώ και οκτώ μήνες.

«Το κόστος αυτών (των θυσιών) ήταν τεράστιο και μας εξάντλησαν όλους, όπου κι αν ζούμε, ό,τι κι αν κάνουμε. Σε αυτές τις συνθήκες είναι εύκολο και φυσικό να αισθάνεται κανείς απαθής και χωρίς κίνητρο», πρόσθεσε ο Κλούγκε.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή «η κόπωση», οι αρχές θα πρέπει να ακούσουν την κοινή γνώμη και να βρουν σε συνεργασία μαζί της λύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19, το επίπεδο μετάδοσης της οποίας παραμένει υψηλό σε όλη την Ευρώπη.

«Πρέπει να απαντήσουμε στις ανάγκες μας με νέα και καινοτόμα μέσα. Ας είμαστε δημιουργικοί και γενναίοι για να το καταφέρουμε», σημείωσε ο ίδιος.

 

πηγή:in.gr 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024