29/03/2024

Πούτιν: Ηγετική εμφάνιση και υπερόπλα.

Ο Ρώσος πρόεδρος επί δύο ώρες παρουσίαζε τα επιτεύγματα της Ρωσίας στον στρατιωτικό τομέα και τα νέα υπερσύγχρονα οπλικά της συστήματα. κατά τη διάρκεια διαγγέλματος, όπου πραγματοποίησε ηγετική εμφάνιση,  λέγοντας με έμφαση ότι οι Δυτικοί πλέον πρέπει «να ακούνε» την Μόσχα.

«Δεν αποκρύψαμε όπως βλέπετε κανένα από τα σχέδια μας, αλλά μιλούσαμε γι’ αυτά ανοιχτά επιδιώκοντας να παρακινήσουμε τους εταίρους μας να συμμετάσχουν στις συνομιλίες. Επαναλαμβάνω, αυτό έγινε το 2004. Και παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στην οικονομία, στα οικονομικά μας, στην αμυντική βιομηχανία, στον στρατό, η Ρωσία ήταν και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη» είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, προσθέτοντας πως «τότε στην ουσία κανείς δεν ήθελε να συνομιλήσει μαζί μας, κανείς δεν μας άκουγε. Ακούστε μας λοιπόν τώρα».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον νέο διηπειρωτικό πύραυλο «Αβανγκάρντ» που μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε σημείο της γης και το νέο υπερηχητικό οπλικό σύστημα «Κινζάλ», το οποίο διαθέτει ήδη η Ρωσία και βρίσκεται ήδη όπως είπε από 1ης Δεκεμβρίου του 2017 σε ενεργό επιφυλακή στην Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια.

Ο Πούτιν αναφερόμενος στο οπλικό σύστημα «Κινζάλ» έδειξε και αντίστοιχο βίντεο, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα υπερηχητικό «αεροπορικό – πυραυλικό σύστημα υψηλής ακριβείας» στο οποίο «τα μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά ενός υπερηχητικού αεροσκάφους – φορέα, επιτρέπουν να μεταφέρει πυραύλους στο σημείο που βρίσκεται ο στόχος μέσα σε ελάχιστα λεπτά», όπως και ότι είναι ένα όπλο «ιδανικό» και στην ουσία άτρωτο και θα ήθελαν να το έχουν όλες οι δυτικές χώρες.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Ρωσία έχει ήδη δημιουργήσει ένα προηγμένο συσσωρευτή ενέργειας ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί σε πύραυλο κρουζ εξασφαλίζοντάς του στην ουσία απεριόριστη διάρκεια πτήσης που τον κάνει άτρωτο στα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Δύση, παρά τις προσπάθειες που έκανε τα τελευταία 15 χρόνια να περιορίσει την Ρωσία, δεν τα κατάφερε. «Εκείνοι που επί 15 χρόνια προσπαθούν να αναπτύξουν τους εξοπλισμούς τους και να αποκτήσουν θέση υπεροχής έναντι της Ρωσίας, επιβάλλοντας περιορισμούς και κυρώσεις που δεν συμβαδίζουν με τον διεθνές δίκαιο με σκοπό να περιορίσουν την ανάπτυξη της χώρας μας, και στον στρατιωτικό τομέα… δεν τα κατάφεραν».

Ο Ρώσος πρόεδρος κατέστησε σαφές στην ομιλία του ότι η «αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας δεν απειλεί κανέναν,» «ούτε η Ρωσία προτίθεται να επιτεθεί σε κανέναν». Παράλληλα όμως θεώρησε «χρέος του» να προειδοποιήσει την Δύση, λέγοντας ότι «η Ρωσία θα απαντήσει ακαριαία» σε όποιον επιχειρήσει να επιτεθεί με όποιου είδους πυρηνικά όπλα εναντίον της ίδιας ή των συμμάχων της.

Αναφερόμενος στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι συνιστά μια σίγουρη εγγύηση για την ειρήνη στον πλανήτη «επειδή η ισχύς αυτή διατηρεί και θα συνεχίσει να διατηρεί την στρατηγική ισορροπία και την ισορροπία δυνάμεων σε όλο τον κόσμο».

Επεσήμανε επίσης, ότι η ισχύς αυτή ήταν και παραμένει ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για την διεθνή ασφάλεια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και έως τις μέρες μας.

Παρουσιάζοντας το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ, τόνισε ότι  επιτρέπει πυρηνικό πλήγμα ως απάντηση σε συμβατική επίθεση, όπως αναφέρει το Russia Today. Δήλωσε, μάλιστα,  πως η Ρωσία εάν δεχθεί επίθεση με πυρηνικά όπλα δεν θα διστάσει να απαντήσει ανάλογα.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα από κάποια σημεία του πυρηνικού δόγματος που μειώνουν τα σημεία αναφοράς για την χρήση πυρηνικών. Όποια κατευναστικά λόγια και αν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κανείς πίσω από κλειστές πόρτες, μπορούμε να διαβάσουμε τι γράφτηκε. Αυτά τα όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε απάντηση συμβατικής επίθεσης ή κυβερνοαπειλής» δήλωσε.

Russian President Vladimir Putin and Defence Minister Sergei Shoigu attend a meeting of Russia’s top military brass in Balashikha outside Moscow on December 22, 2017. / AFP PHOTO / SPUTNIK / Mikhail KLIMENTYEV

 

«Τρύπια» η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ

Του διαγγέλματος Πούτιν είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Άμυνας. 

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ στην Πολωνία, την Ρουμανία και την Αλάσκα μοιάζουν «με μια ομπρέλα που έχει τρύπες».

Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Σόιγκου, έχει δημιουργήσει το πιο σύγχρονο και προηγμένο όπλο στον τομέα αυτό, που είναι χρόνια μπροστά, ενώ σε ορισμένους τομείς είναι δεκαετίες ολόκληρες.

«Είναι ένα όπλο το οποίο μπορεί να ξεπερνά τα υπάρχοντα και μελλοντικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Αυτά του αναπτύσσονται σήμερα στην Πολωνία, στην Ρουμανία και την Αλάσκα, και προγραμματίζεται να αναπτυχθούν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, είναι μια ομπρέλα αντιπυραυλικής άμυνας η οποία έχει τρύπες» δήλωσε, διερωτώμενος παράλληλα για το εάν πρέπει να δίνουν χρήματα για να αποκτήσουν μια τέτοια «ομπρέλα».

Αναφερόμενος στο νέο όπλο, ο Ρώσος υπουργός είπε ότι «θα μας επιτρέψει να εγγυηθούμε την ασφάλεια και να υπερασπίσουμε την κυριαρχία της χώρας μας για πολλές δεκαετίες μπροστά», ωστόσο «το κυριότερο είναι ότι θα μας βοηθήσει να μην εμπλακεί η χώρας μας σ’ έναν νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών, τον οποίο προσπαθούν να μας επιβάλλουν επίμονα οι χώρες του ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά τουw,  Ρώσοι πολιτικοί και νομοθέτες σχολίασαν πως η συγκεκριμένη ομιλία του Ρώσου προέδρου είχε ως στόχο την προώθηση της ειρήνης, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Ο Επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Άνω Βουλής,  Konstantin Kosachev, μιλώντας στο RT εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα ακούσει προσεκτικά τις τελευταίες δηλώσεις του Πούτιν και τελικά θα βρει κάποια «παράθυρα ευκαιριών», επειδή η συλλογική προσπάθεια είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης κοινών απειλών.

H αντίδραση των ΗΠΑ ήταν πως δεν τους προκάλεσε καμία έκπληξη. «Δεν μας εκπλήσσει», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου στις ΗΠΑ Dana White.«Η Αμερική προχωράει προς τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου και βεβαιώνω ότι οι δυνατότητες μας(εννοεί των δυο χωρών) δεν ταιριάζουν»,δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πώληση αντιαρματικών στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την προβλεπόμενη πώληση στην Ουκρανία εκατοντάδων αντιαρματικών πυραύλων Javelin και δεκάδων μονάδων ελέγχου τους.

To εκτιμώμενο συνολικό κόστος για την ουκρανική κυβέρνηση ανέρχεται σε 47 εκατομμύρια δολάρια, γνωστοποίησε το αμερικανικό Πεντάγωνο την Πέμπτη.
Η αμερικανική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει τον Δεκέμβριο ότι θα προμήθευε με αμυντικού χαρακτήρα θανατηφόρο οπλισμό την Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτίμησε ότι η πώληση δεν θα μεταβάλλει την ισορροπία της στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή, πάντως «το σύστημα Τζάβελιν θα βοηθήσει την Ουκρανία να οικοδομήσει μακροπρόθεσμες αμυντικές ικανότητες και να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα».

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ζητήσει την προμήθεια 210 πυραύλων Τζάβελιν και 37 Μονάδων Ελέγχου Εκτόξευσης (CLUs), σύμφωνα με την ανακοίνωση. Βασικός προμηθευτής του υλικού θα είναι μια κοινοπραξία της Raytheon και της Lockheed Martin και η παράδοση των πυραύλων και των παρελκόμενών τους αναμένεται να έχει αποπερατωθεί μέσα σε δύο μήνες.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024