28/03/2024

Ανησυχίες ΗΠΑ για επαναπροσέγγιση Ρωσίας και Ευρώπης

Credit: Kremlin — photo from recent talks between EU and Russian President on working together to cease fire at Libya. Russia is already playing a very active role in dealing with problems in region that affect also Europe.
Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Ο προβληματισμός των ΗΠΑ είναι έκδηλος σε στελέχη υπηρεσιών και υπουργείων όσον αφορά την προσέγγιση χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία με την Ρωσία. Η δημιουργία κενού λόγω της απουσίας επιρροών από τις ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Ρωσία που προσπαθεί να βρεί σημεία επικοινωνίας με χώρες που καθορίζουν την πολιτική της Ευρώπης.
 
Δεν είναι τυχαίο πώς ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε βοήθεια στην Ιταλία εν μέσω πανδημίας, έχει προσεγγίσει ήδη την Γαλλία, ενώ υπάρχει συνεχώς κανάλι συνεργασίας λόγω δοσοληψιών με την Γερμανία.
 
Μπορεί να υπάρχει μια αντίδραση όσον αφορά την Λευκορωσία και το τι συμβαίνει εκεί , όπου η ΕΕ ωθείται προς την επιβολή κυρώσεων, όμως αυτό δεν αναιρεί πώς οι συνεργασίες με την Ρωσία έχουν αυξηθεί. H προχθεσινή επικοινωνία Μακρόν και Πούτιν για θέματα ασφαλείας και μεταναστευτικού, συν η έκθεση Carnegie για τις σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας, δείχνουν πώς η Μόσχα έχει εκμεταλλευθεί στο έπακρο την απομάκρυνση των ΗΠΑ από την Ευρώπη.
 
Το ενδιαφέρον τώρα είναι πώς η Ρωσία μετά την “λυκοφιλία/συνεργασία” με την Τουρκία , στοχεύει πλέον και σε επανέναρξη επικοινωνιών με την Ελλάδα, αντιστρέφοντας έτσι την “πένσα πίεσης” που είχε επιβληθεί ώς το 2017 με το ΝΑΤΟ.
 
Όλο αυτό ως εικόνα έχει προβληματίσει πάρα πολύ τις ΗΠΑ (κυρίως στελέχη σε mid-senior θέσεις που είναι κάπως πιο μόνιμες απο διοικητικές) , αφού διαβλέπουν πώς ο Ατλαντικός τείνει να γίνει ανυπέρβλητο εμπόδιο για την χώρα τους την ίδια στιγμή που η Ρωσία ενδυναμώνει προσπάθειες ήπιας προσέγγισης με την Ευρώπη. Ειδικά μάλιστα με το ΗΒ να είναι ante portas εκτός ΕΕ με το BREXIT και να μην μπορεί να δημιουργήσει ανάχωμα σε ότι συμβαίνει.
 
Για την χώρα μας, ίσως αυτό να είναι ευκαιρία. Η στενή σχέση με τις ΗΠΑ εδώ και λίγο διάστημα , έχει καταφέρει να εστιάσει το ενδιαφέρον του συστήματος της Ουάσιγκτον σε εμάς, που σιγά σιγά παρέχει και βοήθεια αλλά ωθεί και επιχειρήσεις σε επενδύσεις που ποτέ δεν είχαν έρθει ξανά (MS, Amazon κ.α. ). Το ζητούμενο φυσικά είναι να μην γίνει σχέση εξάρτησης αλλά ικανοποιητική συνεργασία που θα έχει χώρο για επικοινωνία και με τρίτες χώρες εντός ΕΕ και πέριξ αυτής σε νότο και βορρά.
 
Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει για μια ακόμα φορά στην περιοχή. Ανεξάρτητα τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία (απόνερο και αυτό της αποχώρησης των ΗΠΑ), είναι στο [διπλωματικό] χέρι της Ελληνικής πολιτικής σκηνής , να καταφέρει να κερδίσει πάρα πολλά… ή να χάσουμε και αυτό το τραίνο.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024