19/04/2024

Σονίδου: Η ομογένεια να αποκτήσει φωνή στο ΗΒ


Δρ. Κυριακή Σονίδου, MD, MBA, MSc, LLB
Ιατρός Γ. Ιατρικής με εξειδίκευση στην Καρδιολογία (GPwSI in Cardiology)
Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων ΗΒ

Συνέντευξη στη Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics & Daily News

Eρ:Στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκαν δυο συγκεντρώσεις των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στην Βρετανική πρωτεύουσα ταυτόχρονα με τα δυο μεγάλα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ήταν δυο συγκεντρώσεις με επιτυχία.
Θα θέλαμε να μας δώσετε το στίγμα τους;

Aπ: Οι δυο συγκεντρώσεις ήταν ενωτικές, ειρηνικές εκδηλώσεις με σκοπό να υψώσουμε το εθνικό μας φρόνημα, να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας για την παράνομη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας από την κυβέρνηση των Σκοπίων. Οργανώθηκαν από τον κύριο Μιχάλη Αράπη, νομικό, συνεπικουρούμενος από εμένα και το Σύλλογο Ποντίων ΗΒ του οποίου είμαι πρόεδρος από το 2013.

Ήταν μια εντατική προσπάθεια και των δυο μας να υψώσουμε περήφανα μαζί με άλλους ομοεθνείς μας την ελληνική σημαία μπροστά από το ιστορικό βρετανικό Κοινοβούλιο και να ακουστεί ο Εθνικός μας ύμνος. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό και οικογενειακό και μπροστά από το συμβολικό μνημείο του Big Ben ψάλλαμε τον Εθνικό μας ύμνο και το Μακεδονία Ξακουστή για πρώτη φορά στην ιστορία της ομογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου! 

Σκοπός μας ήταν να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όσους λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις και να εκφράσουμε ότι το εθνικό μας φρόνημα δεν μπορεί να κατασταλεί από οποιεσδήποτε αποφάσεις.


Ερ:Τόσο εσείς όσο και ο κύριος Μιχάλης Αράπης συντονίσατε τις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις και βοηθήσατε στην πραγματοποίησή τους με καλέσματα μέσω διαδικτύου. Υπήρξε βοήθεια από κάποιον άλλον επίσημο φορέα της ομογένειας στο Λονδίνο;

Απ: Δεν είχαμε καμία βοήθεια ή υποστήριξη από άλλους φορείς, πολλοί προτίμησαν να κρατήσουν ουδέτερη στάση και πολλοί θεώρησαν ότι δεν θα έχουν επιτυχία και ευτυχώς διαψεύστηκαν. 

Το αποφασίσαμε ως φιλόπατρεις και δράσαμε ως ιδιώτες, απευθύνοντας ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες που διαβιούν στο ΗΒ μέσω διαδικτύου, Facebook, μέσω του Συλλόγου και μέσω προσωπικών μας επαφών και γνωριμιών. Επίσης, απευθύναμε κάλεσμα στο Σύλλογο Μακεδόνων ΗΒ αλλά δυστυχώς επέλεξαν να μην συμμετάσχουν.

Ερ:Ποια η αντίδραση των Βρετανών πολιτών κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων; Ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι συμβαίνει;

Απ: Δεν παρευρέθησαν πολλοί Βρετανοί πολίτες, παρά μόνο κάποιοι φιλέλληνες κυρίως. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε μια Βρετανίδα που ήρθε στη συγκέντρωση με χειρόγραφη αφίσα στην οποία ανέφερε πως ‘οι Μακεδόνες μιλούν μόνο ελληνικά’-Macedonians only speak Greek. Ήταν πολύ συγκινητικό! Πολλοί σταματούσαν μας φωτογράφιζαν και μας ρωτούσαν το λόγο της διαμαρτυρίας μας. Επίσης, παρευρέθηκε μια Ρωσίδα δημοσιογράφος από το Sputnik.com που παρακολούθησε την εκδήλωση μέχρι τέλους, μας πήρε συνεντεύξεις που προβλήθησαν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ερ:Οι Βρετανοί είναι ενημερωμένοι για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας;

Απ: Πιστεύω ότι οι περισσότεροι πολίτες παγκοσμίως δεν γνωρίζουν καθόλου το θέμα, αλλά και όσοι το γνωρίζουν, απλώς δεν ενδιαφέρονται ή ακόμη χειρότερα είναι αρνητικοί απέναντι μας. Ο λόγος είναι ότι διαχρονικά το ελληνικό κράτος έχει αποτύχει στο να εξηγήσει τη σοβαρότητα του θέματος, με αποτέλεσμα διεθνώς η κοινή γνώμη να είναι δυστυχώς υπέρ των Σκοπιανών. Πάνω από 140 κράτη έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το Συνταγματικό τους όνομα και ακόμη και το BBC αναφέρει τη FYROM ως Μακεδονία. Θεωρώ πως τους αφορά περισσότερο το θέμα του Brexit παρά το πολιτικό γίγνεσθαι της Ανατολικής Ευρώπης. 

Ερ:Σε τηλεοπτικό παιχνίδι στην Βρετανία το 2012 ένα ζευγάρι διεκδικεί το ποσό των 23.000 λιρών και η ερώτηση που θα κρίνει τη νίκη τους ή όχι αφορά τον Μ. Αλέξανδρο. «Ποια ήταν η εθνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου;» είναι η ερώτηση. Το ζευγάρι τελικά χάνει παρά το γεγονός ότι απάντησε σωστά πως ο Μ.Αλέξανδρος ήταν Έλληνας καθώς ο παρουσιαστής τους ανακοινώνει πως η απάντησή τους ήταν λανθασμένη! Συμπληρώνοντας πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν από την… Μακεδονία! Γνωρίζετε αν υπήρξε κάποια αντίδραση από την Ελληνική πρεσβεία; Θεωρείται το συγκεκριμένο γεγονός τμήμα της προπαγάνδας των Σκοπίων ή άγνοια της Ιστορικής Αλήθειας;

Απ: Δεν γνωρίζω να έλαβε θέση ποτέ η Πρεσβεία μας, γνωρίζω δε πως το εν λόγω ζευγάρι κινήθηκε δικαστικώς και δικαιώθηκε αργότερα. Σίγουρα υπήρχε πλήρης άγνοια της ιστορικής αλήθειας.

Ερ:Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι κινήσεις των ομογενών μας οι οποίοι ζουν είτε στο Λονδίνο είτε σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις προκειμένου να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους πολίτες για το τραγικό ιστορικό σφάλμα που συντελείται;

Απ: Πέρα των συλλαλητηρίων θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν σοβαρές ομιλίες και παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές και ιστορικούς σε οργανωμένες εκδηλώσεις με σωστή ενημέρωση όλων των πολιτών, με συμμετοχή αξιόπιστων φορέων πέρα από οποιαδήποτε προπαγάνδα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχουν ακόμη οι δομές που βλέπετε εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Αυστραλία. Η προσπάθεια μας είναι να οργανωθεί όμως και η ομογένεια εδώ ώστε να αποκτήσει φωνή και δυναμική. 

Ερ:Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι η ζωή για ένα Έλληνα πολίτη στη Βρετανία, ειδικά το τελευταίο διάστημα και εν αναμονή του Brexit;

Απ: Η ζωή στην Ευρώπη, εν γένει, έχει πολλές δυσκολίες, υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, η οποία έγινε εντονότερη μετά από πολυπληθείς αποχωρήσεις εν όψει Brexit. Σίγουρα μας έχουν ανάγκη και το δηλώνουν ευθαρσώς.

Η επιβίωση είναι ευκολότερη όταν έχεις ένα βιογραφικό με προσόντα και κατέχεις καλά την αγγλική γλώσσα. Ο ανταγωνισμός παραμένει υψηλός. Εγώ ήρθα στο Λονδίνο πριν 10 χρόνια και εξελίχθηκα επαγγελματικώς και κοινωνικώς σημαντικά. Μου δόθηκαν πολλές αξιόλογες ευκαιρίες. Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν όσο οι απαιτήσεις αυξάνουν και δεν υπάρχει επαρκές δυναμικό.

Με απασχολεί πιθανή απομόνωση από την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά είναι ήδη εμφανές πως έχουν αναθεωρήσει τις αρχικές τους θέσεις.

——————————————————

Σημείωση: Περισσότερες πληροφορίες για τις δυο συγκεντρώσεις καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, θα βρείτε στη σελίδα : Η Μακεδονία είναι ελληνική! 04.02.18 London-Macedonia is Greek! στο facebook.

Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση της κυρίας Σονίδου από το προσωπικό της αρχείο και την ευχαριστούμε.

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024