25/04/2024

Σύλληψη δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο : Σκέψεις και προβληματισμοί

Φωτογραφία 1: περιοχή του ΚΑΡΑΑΓΑΤΣ


Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης 

Αντιστράτηγος ε.α.

Δεδομένα:
– Στη φωτογραφία 1 φαίνεται η περιοχή του ΚΑΡΑΑΓΑΤΣ που οριοθετείται ανατολικά της κόκκινης και πράσινης γραμμής, η οποία παραχωρήθηκε στην Τουρκία με τη Συνθήκη της Λοζάνης το 1923 και αποτελεί τουρκικό προγεφύρωμα δυτικά του Έβρου ποταμού. Το προγεφύρωμα έχει εμβαδόν είκοσι επτά τετρ. χιλιόμετρα, το μήκος της ορίου γραμμής είναι 11 χιλ. και το πλάτος του κυμαίνεται από 2 έως 5 χιλ.

– Μεταξύ πράσινης και κόκκινης γραμμής, διέρχεται η οδός που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία και οδηγεί στην Ανδριανούπολη. (φωτογραφία 3) Στο σημείο της ένωσης των δύο γραμμών υπάρχουν φυλάκια τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική πλευρά.

– Η κόκκινη γραμμή καταδεικνύει το αποτρεπτικό εμπόδιο για τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές και η πράσινη την όριο γραμμή στην οποία δεν έχει κατασκευασθεί εμπόδιο λόγω του πυκνού και δύσβατου του εδάφους, όπως φαίνεται στη φωτογραφία 2.

Φωτογραφία 2

– Στην πράσινη γραμμή υπάρχει μονοπάτι πάνω στο οποίο κινούνται η ελληνική και η τουρκική περίπολος. Όπως είναι κατανοητό, η κίνηση αυτή και χωρίς την έλλειψη οποιουδήποτε εμποδίου, συνεπάγεται τη συνάντηση κυριολεκτικά ώμο με ώμο, των δύο περιπόλων.

– Καθήκοντα περιπολάρχου και βοηθού λόγω της ιδιαιτερότητας της αποστολής εκτελούν μόνιμα στελέχη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το δύσβατο του εδάφους, αποκλείει την περίπτωση λάθους και της παρέκλισης του δρομολογίου.

Φωτογραφία 3: η οδός που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία και οδηγεί στην Ανδριανούπολη.

Ερωτήματα

– Τι ώρα ακριβώς συνέβη το περιστατικό και ποιος ενημερώθηκε γι΄ αυτό;
– Πώς γνωρίζει το Υπουργείο σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ότι συνελήφθησαν εντός τουρκικού εδάφους; Μίλησε κάποιος με τους συλληφθέντες ή υιοθετήθηκαν οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς που ενδεχομένως έστησε το επεισόδιο;
– Θα δικασθούν οι δύο συλληφθέντες στρατιωτικοί και με ποια αδικήματα;
– Θα υπάρξει, εν συνεχεία, εκβιασμός από την τουρκική πλευρά και συνδυασμός της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με πιθανή ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών;

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024