18/04/2024

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Τα κλειδιά για τον Λευκό Οίκο

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 


Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί οι φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αν όχι καίριας σημασίας, για τις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.  Με την Κίνα να πιέζει για την παγκόσμια ηγεμονία και ενώ η εξάπλωση της πανδημίας έχει αλλάξει τα δεδομένα σε όλο τον πλανήτη, όλοι αναμένουν να δουν ποιος θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. 

 

Τόσο ο σημερινός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρώτη πραγματική πρόκληση για την ηγεμονία των ΗΠΑ από το 1991. Καθώς το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ μοιάζει χαώδες για έναν ψηφοφόρο από την Ευρώπη και με τις δημοσκοπήσεις των αμερικάνικων ΜΜΕ να κινούνται υπέρ του Μπάιντεν, πολλοί είναι εκείνοι που προχωρούν σε εκτιμήσεις για το νικητή των προεδρικών εκλογών.

 

«Οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της κοινής γνώμης σε μια δεδομένη στιγμή αλλά δεν επιτρέπουν να είμαστε σίγουροι τι θα συμβεί την ημέρα των εκλογών» αναφέρει σε ομιλίες του ο καθηγητής  Ιστορίας Άλαν Λίχτμαν, ο οποίος διδάσκει στο American University της Ουάσινγκτον. Ο Λίχτμαν  ανέπτυξε ένα σύστημα που του επιτρέπει να προβλέπει το αποτέλεσμα κάθε κούρσας για τον Λευκό Οίκο. Η πρώτη φορά που το χρησιμοποιήσε ήταν το 1982 και αφορούσε την επανεκλογή του Ρόναλντ Ρήγκαν, δυόμιση χρόνια πριν γίνουν οι εκλογές. Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2016 ήταν από τους ελάχιστους  που προέβλεψε την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

 

 

 

Το 1996 εκδόθηκε και το βιβλίο του με τίτλο: The Keys to the White House όπου αναλύεται το σύστημα προβλέψεων για τον προσδιορισμό του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το σύστημα του είναι εμπευσμένο από ένα μοντέλο πρόβλεψης σεισμών που είχε αναπτύξει το 1981 μαζί με τον Ρώσο επιστήμονα (μαθηματικό και σεισμολόγο) Βλάντιμιρ Κέιλις Μπόροκ.  Σύμφωνα με τον Λίχτμαν, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών βασίζεται κυρίως στην απόδοση του κόμματος που ελέγχει τον Λευκό Οίκο καθώς εκτιμά ότι ο Αμερικανός ψηφοφόρος επιλέγει έναν πρόεδρο με βάση την απόδοση του ήδη εκλεγμένου προέδρου.

 

 

Μέχρι στιγμής το μοντέλο του Λίχτμαν προέβλεψε επιτυχώς τον νικητή σε όλες τις προεδρικές εκλογές από το 1984 έως σήμερα. Όμως αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να αναφέρουμε δυο σημαντικές εξαιρέσεις, την εκλογική αναμέτρηση του 2000 και την τελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν τέσσερα χρόνια.

Στην πρώτη περίπτωση, της εκλογικής αναμέτρησης του 2000, θα πρέπει να θυμίσουμε πως τα αποτελέσματα αμφισβητήθηκαν σοβαρά και ξεκαθάρισαν μόνο μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Τότε, ο Λίχτμαν είχε προβλέψει ως νικητή τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Αλ Γκορ.  Πράγματι, το 2000, ο Αλ Γκορ κέρδισε τις  κέρδισε την λαϊκή ψήφο με διαφορά περισσόοτερων από 500.000 ψήφων. Όμως, τελικά έχασε στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο υπέρ του Ρεπουμπλικανού Τζωρτζ Γ. Μπους όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών διευθέτησε την νομική αμφιβολία για την επανακαταμέτρηση στην εκλογή της Φλόριντα με ψήφους 5-4 υπέρ του Μπους.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, η μέθοδος των 13 κλειδιών του Λίχτμαν προέβλεπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κέρδιζε τη λαϊκή ψήφο στην εκλογική αναμέτρηση απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον. Στις εκλογές  του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ όντας επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στις Προεδρικές εκλογές, κέρδισε στις 8 Νοέμβριου  την Χίλαρι Κλίντον λόγω περισσότερων εκλεκτόρων, αν και είχε 2,3% λιγότερες ψήφους.

 

Ποια είναι τα 13 κλειδιά που καθορίζουν την αναμέτρηση

 

Πρόκειται για 13 παραμέτρους που ευνοούν τη νίκη του για το κόμμα που έχει ήδη την εξουσία. Αν οι 6 απαντήσεις στα 13 αυτά κλειδιά τα οποία περιγράφει ο Λίχτμαν ως σημαντικά για την είσοδο στοΛευκό Οίκο είναι αρνητικές, τότε το κόμμα του προέδρου  των ΗΠΑ θα χάσει τις εκλογές.

 

 

Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε τις προβλέψεις του καθηγητή από το 1984 και μέχρι τη φετινή εκλογική αναμέτρηση 

 

 

Καθώς οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ υπό τον φόβο των ταραχών που θα προκληθούν από τα αποτελέσματα, προετοιμάζονται κατεβάζοντας ρολά, οι swing states δηλαδή  οι μεταβαλλόμενες πολιτείες, είναι αυτές που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

 

Οι σημαντικότερες σε εκλεκτορικές ψήφους πολιτείες και για φέτος είναι η Φλόριντα (29), η Πενσυλβάνια (20), το Οχάιο (18), η Τζώρτζια (16), η Βόρεια Καρολίνα (15), η Αριζόνα (11), το Γουϊσκόνσιν (10) και η Αϊόβα (6).

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι από τη Νέα Υόρκη και δείχνουν πώς προετοιμάζονται τα καταστήματα για το ενδεχόμενο αντιδράσεων στα αποτελέσματα, καθώς οι επιχειρηματίες φοβούνται πως όποιος κι αν είναι ο νικητής, οι οπαδοί του αντιπάλου του θα αντιδράσουν. 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024