18/04/2024

Οι αλλαγές στο χώρο της ασφάλειας

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

 

To 2015, στο ηλεκτρονικό περιοδικό του Geopolitics & Daily News έγραφα πώς σύντομα στον παγκόσμιο χάρτη θεμάτων ασφαλείας, θα εμφανιστεί με ταχύτατο ρυθμό η ανάγκη της σύμπλευσης και επικάλυψης σε πολλά σημεία των πεδίων ασφαλείας φυσικού και ψηφιακού επιπέδου (physical/digital security & safety). Τη συγκεκριμένη είδηση, πολλοί την προσπέρασαν, άλλοι μειδίασαν διαβάζοντας την και λίγοι ειρωνεύτηκαν. Το 2019, στην Ελληνική InfoSec (που ξέρουμε πως δεν είναι και ό,τι πιο σύγχρονο δυστυχώς), ακούγονται για πρώτη φορά λέξεις και έννοιες που αφορούν τα συστήματα SCADA, τις έξυπνες πόλεις και τη βιομηχανία με αυτοματισμούς (φυσικά και το ΙοΤ – Διαδίκτυο των πραγμάτων ή Ίντερνετ ) τα οποία χρήζουν ανάγκης ασφαλείας, ακόμα και τομείς  όπως η τηλε-ιατρική που θα πρέπει να διασφαλίζουν το κανάλι επικοινωνίας για ευνόητους λόγους (προσωπικά ιατρικά δεδομένα κλπ). Αντίστοιχα, σε εκθέσεις φυσικής ασφαλείας εμφανίζονται όλο και περισσότερο ανάγκες για γνώση ηλεκτρονικών συστημάτων, τηλεπικοινωνίες, ακόμα και διαχείριση πληροφορίας σε false/true check επίπεδο σε πραγματικό χρόνο με χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων.

 

Παράλληλα, στην αναφορά του DNI το 2019 θίγεται, επίσης για πρώτη φορά, η ανάγκη να δημιουργηθεί ειδικός φορέας κυβερνοασφάλειας, όπου τα στελέχη τους θα είναι εξίσου ικανά σε μάχη πεδίου και χρήση μικρών όπλων. Μάλιστα, ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο δημιουργίας της υπηρεσίας SOLARIUM των ΗΠΑ, η οποία θα ασχολείται με το διάστημα και τον κυβερνοχώρο, διάφορες προϋποθέσεις για την υποψηφιότητα στελεχών σε αυτήν.

 

Στο SecurityDegreeHub του 2019, το οποίο δείχνει κάθε έτος τα 10 πιο “δυνατά επαγγέλματα” για την επόμενη χρονιά, για το έτος που διανύουμε στο νο9 ως ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα εμφανίζεται ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας που θα έχει γνώση εξίσου ικανή σε φυσική ασφάλεια αλλά και σε πληροφοριακά συστήματα (δείτε την ακόλουθη φωτογραφία).

 

Αν και θα δυσαρεστήσω αρκετούς φίλους που ασχολούνται με την ασφάλεια, θα ήθελα να ενημερώσω πως η εξειδίκευση μας τελειώνει (όσο τουλάχιστον αφορά την ασφάλεια). Ο λόγος είναι πολύ απλός. Οι περισσότεροι τομείς, ειδικά στην ψηφιακή ασφάλεια, έχουν συγκλινει και έχουν γίνει “διάφανοι” όσον αφορά τις λειτουργίες και υπηρεσίες που δίνουν καθώς αυτό επιτάσσει η αγορά. Ο χρόνος είναι χρήμα πλέον και το ποιοτικό αποτέλεσμα επιτάσσει να γίνονται τα περισσότερα αυτόματα με την μικρότερη δυνατή ανθρώπινη παρέμβαση. Μια κατάσταση που θα επιταχυνθεί με το πέρασμα στο πραγματικό Α.Ι. (πέρα των αυτοματισμών) που θα γίνει απίστευτα γρήγορα μόλις μπει σε παραγωγή η κβαντική ισχύ (ακόμα δεν φαίνεται το πότε για αυτό). Τότε οι εξειδικεύσεις θα είναι άχρηστες, καθώς η ασφάλεια θα είναι ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ και θα πρέπει να είσαι ικανός εξίσου σε όλα τα πεδία (φυσικό και ψηφιακό). Να γνωρίζεις τόσο πώς να διαχειριστείς μια κατάσταση που θα αφορά την ψηφιακή πληροφορία/υπηρεσία διασφαλίζοντας το ορθό της λειτουργίας της, όπως και να είσαι ικανός εξίσου να ανταπεξέρθεις σε φυσικές απαιτήσεις που ενδεχομένως να απαιτούνται σε ένα κομμάτι ασφάλειας που θα λειτουργεί στο πεδίο. Με απλά λόγια, οι συζητήσεις που γίνονται από ειδικούς φέρνουν πλέον την ασφάλεια στο διοικητικό επίπεδο που θα αφορά το συμβουλευτικό κομμάτι και θα λειτουργεί πάνω κάτω σαν διοικητικό τμήμα και το δεύτεροκομμάτι της που θα είναι το πεδίο θα έχει μέγιστες απαιτήσεις. Το μόνο που θα διαχωρίζει τα δύο θα είναι το ηλικιακό κομμάτι αλλά και το οτι στον χώρο της ασφάλειας δεν θα μπορείς να γίνεις απευθείας διοικητικός αλλά θα πρέπει να περάσεις πρώτα από το τμήμα πεδίου. Είναι πλέον γεγονός πως ο τομέας ασφαλείας εξελίσσεται ταχύτατα γιατί το επιβάλλει η αγορά και οι συνθήκες διαβίωσης. Όσοι δεν το κατανοούν θα μείνουν πίσω.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024