16/04/2024

Η έκθεση περί τρομοκρατία του START για το 2020

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Η νέα έκθεση περί τρομοκρατίας την οποία κάθε χρόνο δίνει στη δημοσιότητα το START Global Terrorism Database (GTD) έχει άρωμα Ασίας και Αφρικής. Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά σε ακροδεξιές επιθέσεις καθώς και στις  δράσεις του DAESH που πλέον βρίσκεται σε διασπορά αλλά και στην ύπαρξη και δράση της Μπόκο Χαράμ στην Αφρική.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άλλο γράφημα που αναφέρει πώς η αύξηση τρομοκρατίας είναι πλέον συνέχεια σε περιοχές που προηγουμένως παρουσίαζαν ένοπλες συρράξεις.

Όσον αφορά τη Δύση, η έκθεση  αναφέρει πώς οι τρεις πρώτες χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού ρίσκου για τρομοκρατικά χτυπήματα είναι, κατά σειρά,  οι Γαλλία, ΗΠΑ, Βέλγιο με τις περισσότερες ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις και θάνατους για το 2020.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά στα κοινωνικά δίκτυα ως μέσο στρατολόγησης και προπαγάνδας, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζεται και μια οικονομική έκθεση αντίκτυπου για κάθε περιοχή/ήπειρο σε ό,τι αφορά τα απόνερα τρομοκρατίας.

 

Για την χώρα μας στην έκθεση γίνεται πολύ μικρή αναφορά, αν και δείχνει μια ελάχιστη αύξηση επιθέσεων. Παρόλα αυτά ουσιαστικά η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή κάπου στις μεσαίες θέσεις των δυτικών κρατών,  κυρίως λόγω επιθέσεων από πολιτικά ακραίες ομάδες, παρά από Ισλαμιστές.

 

Σύμφωνα με την έκθεση οι τέσσερις  χειρότερες και πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις είναι το DAESH, η Al Qaida, η Boko Haram και η Al Shabaab, όλες ισλαμιστικής ιδεολογίας.
Σαν παράγοντες στρατολόγησης έχουν το περιβάλλον, την οικονομική και κοινωνική κατάσταση και το θρησκευτικό στοιχείο ως καταλύτη. Σημειώνεται πως η γκετοποίηση των εισερχομένων ροών μετανάστευσης θεωρείται και η κύρια πηγή στρατολόγησης καθώς όλα τα παραπάνω υπάρχουν σε μεγάλο εκθετικό βαθμό.

Η έκθεση θεωρείται ως κύριο σημείο αναφοράς για κάθε υπηρεσία καθώς είναι προιον έρευνας του START GTD.

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024