29/03/2024

Τουρκία: έφτιαξε τείχος 81 χλμ στα σύνορα με το Ιράν

 

Όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ολοκληρώθηκε φράγμα προστασίας 81 χιλιομέτρων στα σύνορα Τουρκίας Ιράν, το οποίο εκτείνεται κατά μήκος των ανατολικών συνόρων στην επαρχία Αγρί  η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράν. 

Όπως φαίνεται και από τις εικόνες που δημοσίευσε ο Σοϊλού στο λογαριασμό του, το φράγμα καλύπτει σχεδόν το 15% των ιρανοτουρκικών συνόρων και αποτελείται από ενισχυμένο σκυρόδεμα που καλύπτεται από συρματοπλέγματα και συνοδεύεται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης με βιντεοκάμερες. Οι εργασίες του κράτησαν σχεδόν δυο χρόνια και στόχος του είναι να αποτελέσει αρωγό στην αντιμετώπιση των απειλών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), καθώς και από ομάδες που συνδέονται με αυτό.

 

 

 

 

 

Παρά το γεγονός ότι Άγκυρα και Τεχεράνη με την αρωγή και υποστήριξη της Μόσχας είχαν καθίσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στο ίδιο τραπέζι, κυρίως για να επιλύσουν ζητήματα που αφορούσαν τη συριακή κρίση, ενδεχομένως οι σχέσεις των δυο χωρών να μην είναι στην πραγματικότητα τόσο αγαστές όσο πιστεύεται. Η πρόσφατα κρίση στον Καύκασο και η σύγκρουση Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν, τοποθέτησε το Ιράν σε δύσκολη θέση καθώς έπρεπε να λάβει ξεκάθαρη θέση ενώ παράλληλα του δημιούργησε πρόβλημα, καθώς φανατικοί μισθοφόροι ελεγχόμενοι από την Τουρκία, βρέθηκαν στα σύνορα του με το Αζερμπαϊτζάν.

Ενδεχομένως το συγκεκριμένο έργο να οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση των ιρανοτουρκικών σχέσεων. Το μέλλον θα δείξει. 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024