28/03/2024

Τα διδάγματα του 2020

Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας 

 

Μέσα στο πλήθος των ευχών που διάβασα για τον ερχομό του νέου χρόνου, ξεχώρισα αυτές που «ξορκίζουν» τον προηγούμενο. Εύλογο. Ήταν μια χρονιά δύσκολη, μια χρονιά μισή. Όλοι περάσαμε δύσκολα και οι δυσκολίες, σε σημαντικά επίπεδα της καθημερινότητάς μας, θα παραμείνουν, απ’ ότι φαίνεται, για πολύ καιρό.

 

Δεν πρέπει, όμως να «ξορκίζουμε» τόσο εύκολα τη χρονιά που πέρασε. Ήταν μια χρονιά, στη διάρκεια της οποίας αντιμετωπίσαμε πολλά. Το 2020 μας προβλημάτισε πολύ, μας πήρε πολλά, ακόμα περισσότερα, όμως μας δίδαξε. Τι θα ήταν, εξάλλου η Ανθρωπότητα, αν δεν αντιμετώπιζε δύσκολες καταστάσεις και δεν μάθαινε από αυτές;

 

Μάθαμε να ιεραρχούμε τις ανάγκες και τις προτεραιότητές μας. Να ξεχωρίζουμε τι είναι σημαντικό για τον καθένα μας, προς τα πού στρέφεται ολάκερη η ύπαρξή μας. Κυρίως, μάθαμε ότι τα υλικά αγαθά, τα πλούσια τραπέζια και τα εντυπωσιακά δώρα δεν έχουν καμία απολύτως αξία, αν δεν έχουμε κάποιον/κάποιους να τα μοιραζόμαστε.

 

Μάθαμε πόσο σημαντικό είναι να βρισκόμαστε, όσο περισσότερο μπορούμε, με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους φίλους, την οικογένειά μας. Η ύπαρξή μας είναι κενή χωρίς αυτούς.

Μάθαμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι Θεός, ούτε χρειάζεται να γίνει. Διότι, παρά την επιστημονική μας πρόοδο και εξέλιξη, παραμένουμε μια φθαρτή ύπαρξη, ένας θνητός οργανισμός. Αντιληφθήκαμε, όμως ότι αυτή η θνητότητα είναι, τελικά, που δίνει νόημα στη ζωή μας.

 

Μάθαμε να εκτιμούμε κάθε στιγμή που έχουμε υγεία και ανθρώπους δίπλα μας. Οι υπέροχες στιγμές που περνάμε σήμερα, όχι μια ομιχλώδης κατάσταση που προσμένουμε αύριο, είναι αυτές που μας κάνουν αληθινά ευτυχισμένους.

 

Μάθαμε ότι καμία επιστημονική κοινότητα και καμία πολιτική εξουσία δεν μπορούν να μας χαρίσουν μια πραγματικά ολοκληρωμένη ζωή. Μπορούν ίσως (και υπό πολλές προϋποθέσεις…) να συνδράμουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, αλλά αυτό που τελικά μετρά είναι πώς εμείς οι ίδιοι έχουμε αποφασίσει να ζήσουμε τη ζωή μας. Επιστημονικοί και πολιτικοί Μεσσίες δεν υπάρχουν, ούτε πρέπει να τους προσμένουμε. Η πραγματική δύναμη για να ζήσουμε μια ολοκληρωμένη ζωή πηγάζει από μέσα μας.

 

Εύχομαι ο νέος χρόνος που ξεπροβάλλει να μας διδάξει αυτά που πρέπει, ώστε να ζήσουμε τη ζωή μας με τον καλύτερο τρόπο.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024