28/03/2024

2021: Μια γεωπολιτική χρονιά

Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε ανασκόπηση του 2020, θα έχουμε πολλά να πούμε καθώς μπορεί η πανδημία να έκλεισε τους πολίτες στα σπίτια τους, όμως δεν έλειψαν τα γεωπολιτικά γεγονότα, ιδιαίτερα αυτά που εξελίχθηκαν στη γειτονιά μας και είχαν άμεση σχέση με τη χώρα μας. 

Το 2021 που μετράει ήδη μερικές ώρες είναι επίσης μια άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά, όχι μόνο γιατί συμπληρώνονται 200 έτη από την επανάσταση του 1821, αλλά επειδή οι αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, αλλαγές που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με την πανδημία και τις επιπτώσεις της, δε θα σταματήσουν. 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα και η εισβολή του διαδικτύου στη καθημερινότητα των πολιτών δίνουν μια νέα ώθηση στο τρόπο ζωής και στις αντιδράσεις λαών και ηγετών. Βρισκόμαστε στην εποχή των γρήγορων αντιδράσεων και του digital diplomacy όπου μέσω αναρτήσεων και σχολιασμών μπορούν να ξεκινήσουν αντιπαραθέσεις αλλά και να δημιουργηθούν πρόσκαιρες συμμαχίες. 

Φυσικά η γεωπολιτική παραμένει, απλά αλλάζει ο τρόπος που εκφράζεται και οι τακτικές της. 

Την ίδια ώρα η χώρα μας εστιάζει σε ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία και τον πρόεδρό της Ρ.Τ.Ερντογάν, ο οποίος παρά τα εσωτερικά του οικονομικά προβλήματα, μοιάζει να συνεχίζει ανεπηρέαστος τα σχέδια του προς το 2023, τα 100 χρόνια από τη δημιουργία της σύγχρονης (:) Τουρκίας. Κατά πόσο βέβαια νιώθει ανίκητος θα φανεί στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου, η οποία λαμβάνει χώρα την επόμενη εβδομάδα.  

Τη δική της σημασία έχει και η αλλαγή στην αμερικάνικη ηγεσία, με την ορκομωσία Μπάιντεν, όχι όμως όπως θα ήθελε η Ελληνική πλευρά. Προσωπικά εκτιμώ ότι η νέα αμερικάνικη ηγεσία θα επενδύσει στην αντιπολίτευση του Ερντογάν και σε ό,τι έχει απομείνει από το κεμαλικό κατεστημένο. Ήδη οι πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία αναφέρουν πως μέσα στο AKP ετοιμάζονται σχέδια για την επόμενη ημέρα, ειδικά τώρα που ο γαμπρός του Ερντογάν απομακρύνθηκε και ο Σουλεϊμάν Σοϊλού εμφανίζεται ως ο ερντογανικός διάδοχος. 

Καθοριστικό ρόλο θα έχει και το Ισραήλ, το οποίο ετομάζεται για εκλογές με τις πληροφορίες που έρχονται να έχουν έντονο άρωμα μυστικών υπηρεσιών. Όσο για την Ευρώπη; Αγωνίζεται ακόμη στα γρανάζια της πανδημίας που την έχει αποσυντονίσει ενώ αναμένουμε το διάδοχο της Μέρκελ και την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 25ης-26ης Μαρτίου όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της Τουρκίας. 

Γιώτα Χουλιάρα
Διεύθυνση Σύνταξης 
Geopolitics & Daily News 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024