28/03/2024

Μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο Ράμα έρχεται στην Αθήνα

Φωτογραφεία Αρχείου

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος θα γίνει αρχικά δεκτός από τον υπουργό εξωτερικών της χώρας μας, Νίκο Δένδια, με θέμα συζήτησης τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Στη συνέχεια, Δένδιας και Ράμα θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Αλβανό πρωθυπουργό. 

 

Η επίσκεψη Ράμα πραγματοποιείται μερικά εικοσιτετράωρα μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Άγκυρα, όπου έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μεγάλες τιμές στο προεδρικό μέγαρο. Μάλιστα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν (απ΄όπου και το φωτογραφικό υλικό) ο Ερντογάν τόνισε χαρακτηριστικά: «Σκοπεύουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στην Αλβανία, ειδικά σε υποδομές και τουρισμό, κατά την προσεχή περίοδο. Οραματιζόμαστε να ανεβάσουμε την οικονομική μας συνεργασία σε μια νέα διάσταση.»

Όπως έγινε γνωστό η επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του ίδιου του Τούρκου προέδρου, ο οποίος δεν έχασε ευκαιρία στη συνέντευξη Τύπου να δώσει έμφαση στις ιστορικές σχέσεις των δυο χωρών, ενισχύοντας το γνωστό δόγμα της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να προσεταιριστεί κάτω από τη νεο-οθωμανική πολιτική της, τις χώρες που άλλοτε είχαν κατακτηθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Μπορείτε να δείτε διάφορα ίχνη της κοινής μας ιστορίας και του πολιτισμού σε όλη την Αλβανία» είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Έντι Ράμα και συνέχισε σημειώνοντας  ότι η Αλβανία ήταν φιλική και αδελφική σύμμαχος : «Για αιώνες, η Τουρκία και η Αλβανία ως δύο αδελφικές χώρες ζούσαν μαζί, πολεμούσαν μαζί και άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία μαζί».

 


Ανάμεσα στις δυο χώρες, Τουρκία και Αλβανία, υπεγράφησαν τρεις συμφωνίες, στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού και των υποδομών. «Υπογράφοντας την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την ίδρυση Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, ανεβάσαμε τις σχέσεις μας στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Αυτό το βήμα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς », δήλωσε κατά τη διάρκεια των υπογραφών ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να τονίσει τους οικονομικούς δεσμούς των δυο χωρών λέγοντας ότι η Τουρκία υπήρξε ο 4ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας. Προκειμένου να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις στον Αλβανό πρωθυπουργό ο Ερντογάν είπε: «Εάν ληφθούν υπόψη και οι συμβαλλόμενες υπηρεσίες, η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη ξένη χώρα επενδύσεων στην Αλβανία με επενδύσεις  3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έχουμε πάνω από 600 εταιρείες που λειτουργούν στην Αλβανία, οι οποίες παρέχουν θέσεις εργασίας σε σχεδόν 15 χιλιάδες Αλβανούς. Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στην Αλβανία, ειδικά σε υποδομές και τουρισμό, κατά την προσεχή περίοδο. Οραματιζόμαστε να ανεβάσουμε την οικονομική μας συνεργασία σε μια νέα διάσταση. Εκτιμούμε πολύ τη μεταφορά των ιστορικών κτιρίων, που αντικατοπτρίζουν τον κοινό μας πολιτισμό από την Οθωμανική εποχή, στο μέλλον. Μέσω της Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA), πραγματοποιήσαμε πάνω από 500 έργα αποκατάστασης, αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, στην Αλβανία».

 

 

Κατά πόσο όλα αυτά θα επηρέασουν τον Έντι Ράμα, θα φανεί από το αποτέλεσμα των σημερινών συνομιλιών του στην Αθήνα, καθώς η γειτονική χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη πολιτική και κοινωνική καμπή ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης του Απριλίου – οι Αλβανοί οδηγούνται στις κάλπες στις 25 Απριλίου- αλλά και εξαιτίας των πρόσφατων ταραχών στη χώρα. Παράλληλα, η Αλβανία ως μη μέλος της ΕΕ έχει πρόβλημα στην απόκτηση εμβολιών και χρειάζεται τη συνδρομή της Ελλάδας. Eίναι στο χέρι λοιπόν της ελληνικής πλευράς να παίξουν τ διπλωματικό παιχνίδι με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιτρέψουν στην Αλβανία να επηρεάζεται από την ισλαμική πολιτική του Ερντογάν.

 

 

 

Διαβάστε στη συνδρομητική πλατφόρμα του Geopolitics & Daily News: Πώς η Τουρκία επενδύει στον αλβανικό εθνικισμό 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024