20/04/2024

Πομπέο, ο κερδισμένος της θητείας Τραμπ

Secretary of State Mike Pompeo speaks after a security briefing on Mount Bental in the Israeli-controlled Golan Heights, near the Israeli-Syrian border, Thursday, Nov. 19, 2020. (AP Photo/Patrick Semansky, Pool)

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Την ώρα που τα πράγματα φαίνεται να μη πηγαίνουν και τόσο καλά για τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αντιμετωπίζει ένταση ακόμη και στο οικογενειακό του περιβάλλον (σύμφωνα με τη Daily Mail ήρθε σε αντιπαράθεση με τη κόρη του Ιβάνκα, η οποία ήθελε να πάει στην ορκωμοσία Μπάιντεν) ενισχυμένο παρουσιάζεται το προφίλ του πρώην αρχηγού της CIA και σημερινού επικεφαλής του State Department, Μάικ Πομπέο.

Ο Πομπέο, το τελευταίο διάστημα, άφησε έντονο το στίγμα του στην αμερικάνικη πολιτική σκηνή και ανέλαβε πρωτοβουλίες ακόμη και τις ημέρες μετά την ήττα Τραμπ. Το πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ (το Νοέμβριο που μας πέρασε), όπου επισκέφτηκε και τα Υψίπεδα του Γκολάν, συνοδεύομενος από τον Ισραηλινό ομόλογό του, η επαφή του με τον Οικουμενικό Παρτριάρχη Βαρθολομαίο λίγες ημέρες νωρίτερα και οι επαφές του, το ίδιο διάστημα, σε Γαλλία, Γεωργία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κατάρ σε συνδυασμό με τις αναρτήσεις του στον επίσημο λογαρισμό του State Department στο twitter, δείχνουν ξεκάθαρα πως έχει σχέδια για το μέλλον.

 

US Secretary of State Mike Pompeo (R) tours the Golan Heights with Foreign Minister Gabi Ashkenazi aboard a Blackhawk helicopter, November 19, 2020. (Courtesy)

 

Άραγε ο Πομπέο θα ακολουθήσει το δρόμο της Χίλαρι Κλίντον, η οποία από το State Department βρέθηκε να διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών;

Σίγουρα οι δυο τους έχουν μια σημαντική διαφορά, η Χίλαρι Κλίντον παραιτήθηκε πριν ολοκληρώσει τη θητεία της προφασιζόμενη λόγους υγείας. Άλλοι είπαν ότι ήθελε να αφιερωθεί στο σκοπό της, τη διεκδίκηση του χρίσματος. Όμως η αλήθεια είναι πως το σκάνδαλο Πετρέους, το οποίο είχε ξεσπάσει και φαινόταν να σχετίζεται με την ίδια και η αδράνεια που είχε επιδείξει κατά την επίθεση των φανατικών μουσουλμάνων στην αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη, όπου είχαμε την άγρια δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη Κρις Στίβενς, τη μετέτρεψαν στο φαβορί που δεν ήθελε κανείς.

Η Κλίντον ουσιαστικά επιβλήθηκε με τον τρόπο της στους Δημοκρατικούς, έχοντας πολλούς σκελετούς στη ντουλάπα της. Σίγουρα και ο Μάικ Πομπέο θα έχει σκελετούς από την εποχή που μεσουρανούσε στη CIA, η θητεία του όμως στις μυστικές υπηρεσίες τον έχει κάνει αρκετά προσεχτικό ώστε να ελίσσεται διπλωματικά. Μένει να δούμε πώς θα το χειριστεί στη μετά τον Τραμπ εποχή, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται μια ισχυρή πολιτική φιγούρα.

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024