29/03/2024

Κατεχόμενα : Καταρρέει η κυβέρνηση Τατάρ

Πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στα Κατεχόμενα, την ώρα που τίθεται εκ νέου το ζήτημα του Κυπριακού στο επίκεντρο της προσοχής.

Συγκεκριμένα, λίγους μήνες μετά την εκλογή του ο Ερσίν Τατάρ φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο της Βουλής στο ψευδοκράτος αφού σε δύο ψηφοφορίες που έγιναν για την ανάδειξη προέδρου της Βουλής, η Ρασμιγιέ Τσιαναλτάι, εκλεκτή του κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ερσίν Τατάρ, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 26 ψήφων.

Αναλυτικά, έλαβε στην πρώτη ψηφοφορία 23 ψήφους και στην δεύτερη μόλις 19.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και της δεύτερης ψηφοφορίας ο νυν «πρόεδρος» της «βουλής», Τεμπερουκέν Ουλουτσάι είπε ότι η διαδικασία αναβάλλεται. Τον λόγο ζήτησε ο «πρωθυπουργός» Σανέρ ζητώντας από την αντιπολίτευση να καθορίσει ημερομηνία πρόωρων «βουλευτικών εκλογών». Λαμβάνοντας τον λόγο ο Κουντρέτ Οζερσάι εκ μέρους του κόμματος του Λαού απευθύνθηκε στον Σανέρ λέγοντας ότι το να επανέρχεται για τη θέση με το ίδιο όνομα που απέτυχε να συγκεντρώσει την πρώτη φορά την πλειοψηφία στη «βουλή» και να ζητεί πρόωρες «εκλογές», «οδηγείτε τη χώρα σε χάος. Αν παρ’ αυτά επιμένετε σε αυτό, το κόμμα του Λαού είναι έτοιμο».

Θεωρώ ότι από αυτή τη στιγμή η «κυβέρνηση» τελεί υπό παραίτηση, δήλωσε λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν και πρόσθεσε ότι τα όσα συνέβησαν έχουν αποδείξει ότι αυτή η «κυβέρνηση» «γεννήθηκε πεθαμένη». Το αποτέλεσμα, είπε, δεν είναι απόρριψη της Ρασμιγιέ Τσιαναλτάι, αλλά απόρριψη της παρούσας «κυβέρνησης».

Προς πρόωρες εκλογές τα «κατεχόμενα»

Αυτό σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στα Κατεχόμενα.

Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα για τον Ερσίν Τατάρ καθώς θα υπονομεύσει την δυνατότητα του να ψηφίζει νομοσχέδια με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα θα γίνει φανεί το πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δεδομένου ότι ο Ερσίν Τατάρ είναι σε ανοικτή επικοινωνία και στην ίδια γραμμή με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερσίν Τατάρ αποτέλεσε την επιλογή του Ερντογάν στις εκλογές του ψευδοκράτους.

 

πηγή:in.gr

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024