28/03/2024

Έκθεση του World Watch List για τις διώξεις των Χριστιανών

Ο χάρτης των διώξεων. Με κόκκινο χρώμα οι χώρες με ακραίες διώξεις, με πορτοκαλί πολύ υψηλός κίνδυνος διώξεων και με κίτρινο υψηλός.

 

 

Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή ανεξιθρησκείας, οι διώξεις των Χριστιανών δεν έχουν πάψει και μάλιστα κατά το προηγούμενο έτος σε κάποιες χώρες αυξήθηκαν. Αυτό τουλάχιστον μας πληροφορεί η έκθεση World Watch List Report 2021 της οργάνωσης Open Doors η οποία κάθε χρόνο δημοσιεύει μια ετήσια κατάταξη 50 χωρών όπου οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν τις πιο ακραίες διώξεις.  

 

 

Περισσότεροι από 340 εκατ. χριστιανοί, δηλαδή ένας στους οκτώ, αντιμετωπίζουν έντονες διώξεις και διακρίσεις εξαιτίας της πίστης τους, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση.

Όπως αναφέρει η οργάνωση, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της τάξης του 60% στους χριστιανούς που σκοτώθηκαν για την πίστη τους σε σχέση με το 2019. Περισσότεροι από εννιά στους 10 θανάτους, που συνολικά έφτασαν τους 4.761 σε όλο τον κόσμο, καταγράφηκαν στην Αφρική.

Το World Watch List ιεραρχεί τις 50 χώρες στις οποίες οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν τις περισσότερες διώξεις και διακρίσεις, με τη Βόρεια Κορέα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση για 20η συναπτή χρονιά.

Η Κίνα βρέθηκε ξανά στην πρώτη εικοσάδα μετά από μια δεκαετία, ενώ η Ινδία και η Τουρκία επίσης συγκαταλέγονται στις χώρες που κατέγραψαν αύξηση του κυβερνητικού αυταρχισμού και εθνικισμού.

 

Στην Κίνα, η κυβέρνηση έχει αυξήσει την επιτήρηση, εγκαθιστώντας συστήματα αναγνώρισης προσώπου σε εκκλησίες που λειτουργούν σε ορισμένες περιοχές με κρατική έγκριση, ενώ επιτηρεί και τις ψηφιακές λειτουργίες. Η εκστρατεία της κυβέρνησης να «σινοποιήσει» τον χριστιανισμό μεταφράστηκε στην αντικατάσταση του σταυρού και άλλων χριστιανικών συμβόλων από πορτραίτα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και σημαίες της χώρας, ενώ σύμφωνα με την έκθεση κομμουνιστές αξιωματούχοι επιλέγουν τους ηγέτες της εκκλησίας.

Στην Ινδία, η ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τοξικό κλίμα στο οποίο ευδοκιμούν οι επιθέσεις και η παρενόχληση εις βάρος χριστιανών και μουσουλμάνων. Ακόμη και οι ξένες χορηγίες σε χριστιανικά σχολεία, νοσοκομεία και οργανισμούς μπλοκάρεται.

Σε όλο το εύρος της υποσαχάριας Αφρικής, οι χριστιανοί υπόκεινται σε 30% υψηλότερα επίπεδα βίας σε σχέση με το 2019, με δράστες ισλαμιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τα lockdown και τις αποδυναμωμένες από την κρίση κυβερνήσεις, υποστηρίζει η έκθεση. Στη Νιγηρία, ο αριθμός των χριστιανών που σκοτώθηκαν σχεδόν τριπλασιάστηκε φέτος, φτάνοντας τους 3.800.

Στις θετικές εξελίξεις ανήκει η αναθεώρηση του συντάγματος στο Σουδάν, που εγγυάται την ανεξιθρησκία και δεν ορίζει πλέον το Ισλάμ ως επίσημη θρησκεία. Και στο βόρειο Ιράκ, μουσουλμάνοι εθελοντές επισκευάζουν κατεστραμμένες εκκλησίες και οικισμούς για να ενθαρρύνουν τους χριστιανούς να επιστρέψουν στην περιοχή.

 

Πηγές άρθρου:
Guardian
Open Doors 

 

 

Διαβάστε επίσης στη συνδρομητική μας πλατφόρμα

Οδεύοντας προς μια νέα σταυροφορία στο όνομα της ανεξιθρησκείας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024