20/04/2024

Η μυστική ιστορία των δολοφονιών της Μοσάντ

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Rise and Kill First: The Secret History of Israel’s Targeted Assassinations

 

Το Rise and Kill First περιγράφει τις στοχευμένες δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες καθώς και τις περσόνες αλλά και τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν.

 

Συγγραφέας του βιβλίου, το οποίο κυκλοφόρησε το 2018, είναι ο Ισραηλινός ερευνητής δημοσιογράφος Ρόνεν Μπέργκμαν, ο οποίος εργάζεται ως πολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής για την ισραηλινή καθημερινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth.

 

Ο τίτλος του βιβλίου (Rise and Kill First) προέρχεται από μια φράση στο Ταλμούδ (το βασικό κείμενο του ραββινικού Ιουδαϊσμού που αποτελεί την κύρια πηγή τού σύγχρονου εβραϊκού θρησκευτικού νόμου) η οποία αναφέρει: “Αν κάποιος έρχεται να σε σκοτώσει, σήκω και σκότωσέ τον πρώτος”

 

Βασισμένος σε 1.000 συνεντεύξεις και χιλιάδες έγγραφα και σε περισσότερες από 600 σελίδες, ο Μπέργκμαν αναφέρει πως το Ισραήλ χρησιμοποίησε τις δολοφονίες στη θέση του πολέμου, σκοτώνοντας μισή ντουζίνα Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες, για παράδειγμα, αντί να ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση.

 

Υποδηλώνει επίσης έντονα ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε τη ραδιενεργό δηλητηρίαση για να σκοτώσει τον Γιασέρ Αραφάτ, μια πράξη που οι ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί με συνέπεια.

 

Σύμφωνα με τον Μπέργκμαν, οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι πράκτορες της Μοσάντ είναι διάφορες. Αλλά πιο δημοφιλείς είναι η οδοντόκρεμα, η οποία περιέρχει στοιχεία δηλητηρίου για να σκοτώσει σταδιακά το στόχο, σε άλλες περιπτώσεις οι εκρήξεις κινητών τηλεφώνων αλλά και η συλλογή μυστικών ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις μουσουλμάνων κληρικών και τις ερωμένες τους.

 

Ενώ πολλές μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν, το Ισραήλ ήταν η μόνη χώρα οι μυστικές υπηρεσίες του οποίου έχουν αναγάγει τις συγκεκριμένες υποθέσεις δολοφονιών σε άκρως επαγγελματικό επίπεδο.

 

Όπως αναφέρει ο Μπέργκμαν στο βιβλίο του, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αυστηρότερους περιορισμούς στους πράκτορές τους από ό, τι το Ισραήλ, ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους υιοθέτησε πολλές ισραηλινές τεχνικές μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε αρκετές εκατοντάδες στοχευμένες δολοφονίες.

 

Το βιβλίο δίνει επίσης την ιστορία των προσωπικοτήτων και τις τακτικές που ακολούθησαν στις διάφορες μυστικές αποστολές. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του 1970, ένας νέος επικεφαλής επιχειρήσεων για τη Μοσάντ άνοιξε εκατοντάδες εμπορικές εταιρείες στο εξωτερικό με την ιδέα ότι μπορεί να είναι χρήσιμες μια μέρα. Επίσης, η Μοσάντ δημιούργησε μια ναυτιλιακή επιχείρηση η οποία, χρόνια αργότερα, βοήθησε στην παροχή κάλυψης για μια ομάδα στα ύδατα της Υεμένης.

 

Όπως είναι κατανοητό δεν υπήρξαν μόνο επιτυχίες, αλλά και αποτυχίες. Ο Μπέργκμαν αναφέρεται στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μόναχο το 1972, γνωστή ως Σφαγή του Μονάχου, όταν μέλη της ισραηλινής αποστολής έπεσαν θύματα απαγωγής από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης. Η απαγωγή έληξε με αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 9 αθλητές, ένας αστυνομικός και πέντε από τους απαγωγείς. Μαζί με τους δυο αθλητές που είχαν δολοφονηθεί νωρίτερα, ο τελικός απολογισμός έφτασε τους 17 νεκρούς. Μετά από αυτό το γεγονός η πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γκόλντα Μέιρ, έδωσε εντολή στη Μοσάντ και στους πράκτορες της να ανακαλύψουν πού κρύβονται οι εγκληματίες και να τους δολοφονήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν οι πράκτορες της Μοσάντ στη προσπάθειά τους να φτάσουν στους υπεύθυνους, να σκοτώσουν περισσότερα άτομα απ΄όσα θα έπρεπε. (Για το θέμα προτείνω τη ταινία Μόναχο του 2005 με εξαιρετικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές)

 

Όπως αναφέρει επίσης ο Μπέργκμαν υπήρξαν επιτυχημένες επιχειρήσεις που έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό στους στόχους πολιτικής του Ισραήλ.

 

Μία από τις σημαντικότερες πηγές του Μπέργκμαν ήταν ο Μέιρ Ντάγκαν, πρώην επικεφαλής της Μοσάντ για οκτώ χρόνια, ο οποίος πέθανε στις αρχές του 2016. Ο Ντάγκαν ήταν από εκείνους που υποστήριζαν ότι μια στοχευμένη δολοφονία, είχε περισσότερο όφελος από έναν πόλεμο.

 

Φυσικά θα ήταν αστείο να πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο πόνημα δεν έχει την έγκριση της Μοσάντ, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια εξωστρέφεια σε δημοσιεύσεις και συμμετοχή σε σειρές (κλασσική είναι πλέον η σειρά ντοκιμαντέρ του 2017, η οποία προβλήθηκε στο Netflix, όπου πρώην πράκτορες της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού του Ισραήλ, αποκαλύπτουν τις άκρως απόρρητες αποστολές τους)

 

Το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά. Μπορείτε να το βρείτε μόνο στα αγγλικά και αποτελεί ένα σημαντικό συγγραφικό πόνημα προκειμένου να μπορέσει κάποιος να αποκρυπτογραφήσει τις τακτικές των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024