17/04/2024

Jerusalem Post: Τουρκική Προπαγάνδα η συμφωνία με την Αίγυπτο

Άρθρο ανάλυση με τίτλο: “Turkey tries insulting Egypt, Greece in imaginary maritime deal – analysis” υπογράφει στη The Jerusalem Post, ο Seth J. Frantzman, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, ο οποίος εξηγεί πως η Τουρκία επινόησε μια νέα “συμφιλίωση” αφού οι προσπάθειες διάδοσης προπαγανδιστικών ιστοριών “συμφιλίωσης” με το Ισραήλ απέτυχαν πέρυσι. Στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού η Άγκυρα είδε τον Τζο Μπάιντεν να κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και οι ημέρες στενής συνεργασίας με τον Ντόναλντ Τραμπ έφταναν στο τέλος τους, προσπάθησε να εξαπατήσει το Ισραήλ σε μια “ναυτική συμφωνία”.  Όπως αναφέρει ο έμπειρος αναλυτής,  το Ισραήλ έχει ήδη στενές σχέσεις με την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και έχει οριοθέτηση οικονομικών ζωνών μαζί τους.

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος αναπτύσσουν αγωγό σύμφωνα με μια συμφωνία που υπέγραψαν πέρυσι και η Τουρκία προσπάθησε να ανατρέψει όλες αυτές τις σχέσεις τον Δεκέμβριο του 2019 όταν υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη, με σκοπό να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στη θάλασσα, σημειώνει το άρθρο.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία τον Αύγουστο του 2020, αφού καταδίκασαν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τον Μάιο, μαζί με τη Γαλλία, τα ΗΑΕ και την Κύπρο. Η Τουρκία ύστερα απάντησε απειλώντας την Ελλάδα, και οι δύο χώρες βρέθηκαν κοντά σε μια πιθανή σύγκρουση.

Στη συνέχεια, σημειώνει το δημοσίευμα ότι η Άγκυρα “άλλαξε στάση” και από τις απειλές υιοθέτησε τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Ειδικότερα, κυκλοφόρησε ψεύτικες ιστορίες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης στις οποίες η Κύπρος αγνοούνταν από τα δικαιώματα της στη Μεσόγειο και την ΑΟΖ και η Τουρκία και το Ισραήλ θα υπέγραφαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα. Αλλά το Ισραήλ απέρριψε τη συμφωνία.

Τώρα η Τουρκία κάνει το ίδιο πράγμα προσπαθώντας να εμπλέξει την Αίγυπτο, μετά το Philia forum στην Αθήνα όπου έγινε ξεκάθαρο πώς η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και άλλες χώρες έρχονται πιο κοντά σε ένα σχήμα συμμαχίας κοινών συμφερόντων.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στα αγγλικά για να διαδώσει την τελευταία ιστορία της. “Η Τουρκία θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο για θαλάσσια ζώνη”, σημειώνει τίτλος στο Anadolu. “Η Ελλάδα ανησυχεί καθώς η Αίγυπτος ενεργεί σύμφωνα με την τουρκική ΑΟΖ”, αναφέρει η Daily Sabah, ένα άλλο φιλοκυβερνητικό μέσο. “Ενδιαφέρεται η Αίγυπτος για την πρόταση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο;” διερωτάται το TRT.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Άγκυρα και το Κάιρο θα μπορούσαν να υπογράψουν μια τέτοια συμφωνία και θα ήταν περίεργο για την Αίγυπτο ξαφνικά να αντιστρέψει τα χρόνια της πορείας της με την Ελλάδα και την Κύπρο για να εμπλακεί σε μια συμφωνία που αναιρεί τους οικονομικούς ισχυρισμούς της Κύπρου και βλάπτει την Ελλάδα, σημειώνει η Jerusalem Post.

Στην προσέγγιση της Τουρκίας, παρόμοια με την προσέγγιση του Δεκεμβρίου με το Ισραήλ, η κυβέρνηση ενημερώνει τα μέσα ενημέρωσης ότι αυτό συμβαίνει, όλοι το αναφέρουν ως γεγονός και στη συνέχεια η ιδέα γίνεται “πραγματικότητα” χωρίς να έχει συμβεί τίποτα. Το ίδιο πράγμα έγινε σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει το Ισραήλ και τα ισραηλινά μέσα σε μια φανταστική συμφωνία που δεν είχε ποτέ καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί.

Η Τουρκία μιλάει για “συμφιλίωση”, αλλά οι περισσότερες χώρες που εδώ και καιρό έχουν δεχτεί απειλές, έχουν συκοφαντηθεί, προσβληθεί και ακόμη και τρομοκρατηθεί από την Άγκυρα, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει συμφιλίωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η Τουρκία κυκλοφορεί αυτές τις ιδέες για να πάρει μόνο αυτό που θέλει.

Σε κάθε “συμφωνία”, η Τουρκία εξασφαλίζει μια τεράστια αξίωση για τη Μεσόγειο πολύ πέρα ​​από τα δικαιώματά της και καταπατά τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν έχουν κάτι να κερδίσουν από καμία συμφωνία με την Τουρκία, επειδή έχουν ήδη εγκαθιδρύσει τις οικονομικές τους ζώνες. Δεν χρειάζονται την Άγκυρα να συμφωνήσει μαζί τους.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία κυκλοφορεί αυτές τις ιδέες για να διεκδικήσει ύδατα στα οποία δεν έχει δικαιώματα και δεν προσφέρει τίποτα σε αντάλλαγμα. Η Γαλλία γνωρίζει αυτό το παιχνίδι της “συμφιλίωσης” και ζήτησε από την Τουρκία να αλλάξει πραγματικά και να προβεί σε πρακτικές ενέργειες, όχι απλώς να μιλάει για “συμφιλίωση” και να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο.

Η φιλοξενία τρομοκρατών της Χαμάς από την Τουρκία και οι απειλές για “απελευθέρωση” της Ιερουσαλήμ από τον ισραηλινό έλεγχο καθώς και οι απειλές προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν ξεχνιούνται, καταλήγει το δημοσίευμα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024