28/03/2024

Τι είναι ο νευροπαραλυτικός παράγοντας που δηλητηρίασε το Ρώσο κατάσκοπο

Με αφορμή τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια τα βρετανικά Μέσα επιχειρούν να ρίξουν φως στο τι ακριβώς είναι ο νευροπαραλυτικός παράγοντας, ποια είναι τα συμπτώματα και με τι τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.Ο νευροπαραλυτικός παράγοντας λειτρουγεί διακόπτοντας τα μηνύματα που διαβιβάζει ο εγκέφαλος στο σώμα. Οι μυς παραλύουν ενώ εάν οι μυς της αναπνοής έχουν επηρεαστεί, τα θύματα μπορεί να πεθάνουν από ασφυξία.

Περαιτέρω συμπτώματα του νευροπαραλυτικού παράγοντα μπορεί να περιλαμβάνουν σύγχυση και ανώμαλο καρδιακό παλμό που μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες, ανάλογα με το πόση ώρα το θύμα εκτέθηκε στη χημική ουσία και ποια ήταν η μέθοδος χορήγησης.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για το πως μπορεί να χορηγηθεί το δηλητήριο. Η τοποθέτηση του υγρού σε σπρέι έτσι ώστε να εισέλθει στο σώμα μέσω των ματιών ή του δέρματος οδηγεί σε γρήγορο θάνατο.

Μια άλλη επιλογή είναι ρίξει κάποιος το δηλητήριο μέσα σε ποτό ή σε φαγητο, όμως το αποτέλεσμα είναι πιο αργό από ότι η άμεση επαφή με το δέρμα.


Οι πιο γνωστοί τύποι νευροπαραλυτικών παραγόντων

Το VX που είναι μια εξαιρετικά τοξική χημική ένωση που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτική χρήση. Μόλις 10 ml VX αρκούν για να προκαλέσουν θανατηφόρα διατάρραξη του νευριού συστήματος μέσα σε 15 λεπτά.

Πρόκειται για ένα διαυγές, άχρωμο υγρό που είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Το VX διεισδύει στο δέρμα και διακόπτει τη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων. Όσοι εκτίθενται στον παράγοντα αυτόν, έχουν σπασμούς, απώλεια συνείδησης, παράλυση και θανατηφόρα αναπνευστική ανεπάρκεια.

Προφανώς το VX ήταν η ουσία που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της Βορεόυ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ναμ στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ τον Φεβρουάριο του 2017.

Μαριλένα Γεραντώνη

in.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024