28/03/2024

Ο Ερντογάν ακόμη περιμένει το τηλεφώνημα του Μπάιντεν

 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει εγκαταλείψει το τελευταίο διάστημα την αντιδυτική και αντιαμερικανική ρητορική του σε μια προφανή προσπάθεια αποκατάστασης της θυελλώδους σχέσης με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, αλλά μέχρι στιγμής το μόνο που έχει καταφέρει να εισπράξει είναι η σιωπή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του Ερντογάν προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη καλέσει τηλεφωνικά τον Τούρκο ομόλογό του τους δύο μήνες που είναι στο ύπατο αξίωμα της Αμερικής, ο Τούρκος πρόεδρος “δεν είναι ενθουσιασμένος”, όπως αποκάλυψε Τούρκος αξιωματούχος -υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας- στο Associated Press.

Ο Μπάιντεν θα είχε συμφέρον να ανοικοδομήσει τους δεσμούς με την Τουρκία και να απομακρύνει τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών από την αγκαλιά της Ρωσίας, αλλά η αποκατάσταση των ήδη τεταμένων σχέσεων είναι δύσκολη υπόθεση, αναφέρουν στο πρακτορείο αναλυτές. 

Από την πλευρά του Ερντογάν, είναι πολύ δύσκολο να υποχωρήσει από την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, εξαιτίας του οποίου η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει υποστεί σκληρές κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε η Merve Tahiroğlu από το Πρόγραμμα για τη Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. 

Ωστόσο, η στάση της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να χαρακτηρίσει τη χώρα “δήθεν στρατηγικό εταίρο”.

Ο Μπάιντεν θέλει να δει πιο συγκεκριμένα βήματα προς τον εκδημοκρατισμό στην Τουρκία, πρόσθεσε η Tahiroğlu, προκειμένου να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον δεν μπορούν να βελτιωθούν εκτός εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες τερματίσουν την υποστήριξή τους στις συριακές κουρδικές στρατιωτικές ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Ο Μπάιντεν έχει ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια στην απόφαση του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, και η κυβέρνησή του είναι πιθανό να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για τη διαμάχη της με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει στο ίδιο δημοσίευμα το AP. Η τουρκική κοινωνία θεωρεί ότι το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου αποτελεί εθνικό θέμα και, ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει παραχωρήσεις επί του θέματος, σχολίασε ο Gönül Tol από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική πλευρά εύχεται και αναμένει από τα αμερικανικά δικαστήρια να μην καταδικάσουν την κρατική τράπεζα Halkbank, το πολύκροτο σκάνδαλο της οποίας αφορά παραβίαση του νόμου περί κυρώσεων των ΗΠΑ, μέσω διοχέτευσης δισεκατομμυρίων δολαρίων χρυσού και μετρητών στο Ιράν.

ΠΗΓΗ: Capital.gr 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024