29/03/2024

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αγνοείται από τον Μπάιντεν και φαίνεται απελπισμένος να τραβήξει την προσοχή του

Then-Vice President Joe Biden and Turkish President Recep Tayyip Erdogan at the presidential complex in Ankara, Turkey, in 2016. Kayhan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images

Την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία και προσωπικά ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο περιγράφει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Business Insider, το οποίο υπογράφει ο έμπειρος Mitch Prothero. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο «σουλτάνος» προχώρησε σε σειρά «ευνοϊκών» κινήσεων προς τις ΗΠΑ, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή του Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.  Από τότε που ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος κέρδισε τις εκλογές, ο Ερντογάν αντικατέστησε μια σειρά από ανώτερους αξιωματούχους, ενώ επιχείρησε να βρει τρόπο ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τα F-35. Ωστόσο, ο Μπάιντεν αγνόησε την πρόταση της Τουρκίας, με το Πεντάγωνο να λέει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα όπλων.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν τελεί πλέον σε «απόγνωση» καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να μην τον παίρνει τηλέφωνο, παρά τις προσπάθειές του να στείλει μήνυμα στην Ουάσινγκτον ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα καλέσει τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «κάποια στιγμή» δήλωσε προ ημερών η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Όπως είπε «σίγουρα ο πρόεδρος έχει πολλούς παγκόσμιους ηγέτες που πρέπει ακόμη να καλέσει και θα το κάνει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στην ιστοσελίδα Business Insider υποστήριξε πως οι κινήσεις του Ερντογάν δείχνουν να συνειδητοποιεί πως δεν πρόκειται να «κλείσει τα μάτια» στις πράξεις του, όπως έκανε ο Τραμπ.

Η επικείμενη δίκη της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank σε δικαστήριο του Μανχάταν για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν δεν αποκλείεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την επικοινωνία των δύο ηγετών, όπως ανέφερε ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Ο Μπάιντεν γνωρίζει ποιος έχει την πραγματική δύναμη στη σχέση (σ.σ. ΗΠΑ-Τουρκίας) και ίσως να μην τηλεφωνήσει στον Ερντογάν πριν τη δίκη της Halkbank, εκτός κι αν υπάρξει κάποια κρίση» σχολίασε. 

Η τουρκική κρατική τράπεζα κατηγορείται από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ ότι ξέπλυνε περίπου 20 δισ. δολάρια για λογαριασμό ιρανικών οντοτήτων, παρά τις κυρώσεις, και ότι ο τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Ρέζα Ζαράμπ δωροδόκησε τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και υπουργό, προκειμένου να διευκολυνθεί η τραπεζική απάτη της Halkbank.

Αν η υπόθεση προχωρήσει στα δικαστήρια, η Halkbank κινδυνεύει με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων και, ακόμα χειρότερα, να αποκλειστεί από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, προκαλώντας πλήγμα τόσο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας όσο και γενικότερα στην οικονομία της χώρας.

«Τώρα πρέπει να συνεργαστεί (σ.σ. ο Ερντογάν) με τον Μπάιντεν σε πολλά ζητήματα, αλλά το μεγάλο αγκάθι παραμένει στο τραπέζι και πιθανόν θα λυθεί στα δικαστήρια» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά  ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024